Urşii care pun în pericol viaţa sau bunurile oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Ce prevede OUG

Urşii care pun în pericol viaţa sau bunurile oamenilor vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Ce prevede OUG

Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului, prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de guvern.

Potrivit acestuia, actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

ADVERTISING

"Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei", a arătat el.

Ce cuprinde proiectul

Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.

"Am definit ce înseamnă echipa de intervenţie şi din cine este formată:

ADVERTISING
  • primarul, care este persoana care este conducătorul comitetului local de situaţii de urgenţă;
  • jandarmii, care asigură ordinea;
  • trebuie să fie prezent un personal tehnic de specialitate din partea gestionarului,
  • precum şi medicul veterinar, care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante", a continuat ministrul.

Cum se intervine

Totodată, au fost definite şi care sunt substanţele de intervenţie.

"Intervenţia trebuie să fie graduală, prin îndepărtarea prin alungare şi doar dacă urşii revin se ajunge la tranchilizare-relocare.

Dacă acestea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare în următoarele cazuri: dacă primele două metode nu dau rezultate, dacă siguranţa cetăţenilor sau bunurilor sunt puse în pericol iminent, dacă exemplarul este rănit şi devine agresiv, este în capcană neautorizată sau are răni incompatibile cu viaţa", a precizat Tanczos.

ADVERTISING

Dacă există pui care rămân fără mama lor, aceştia vor fi preluaţi şi duşi în centre autorizate, pe cheltuiala Ministerului Mediului.

"Decizia se ia prin majoritate de către cei din echipa de intervenţie. Sunt patru persoane care îşi exprimă punctul de vedere, deci trei din patru trebuie să spună care este metoda care va fi aplicată", a completat oficialul ministerial.

Cazurile vor fi raportate la UE

Aceste cazuri vor fi raportate la Comisia Europeană, iar trofeele rămân în proprietatea statului.

"Subliniez că toate aceste intervenţii se fac doar în intravilan. Dacă riscul este redus, ursul a fost observat şi se retrage, se intervine prin alungare.

Dacă riscul este mediu, se intervine prin îndepărtare sau tranchilizare-relocare, la acest risc se încadrează situaţia în care un animal nu se retrage, a fost observat în repetate rânduri sau se hrăneşte cu deşeuri sau gunoaie în prezenţa oamenilor.

Dacă riscul este mare, este posibilă intervenţia prin eutanasiere sau împuşcare, dacă lansează atac real, nu se retrage, devine agresiv, atacă omul sau animalele domestice în intravilan", a adăugat ministrul Mediului.

Când ar putea fi aprobată OUG

El a arătat că ordonanţa ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, dacă până atunci vor fi luate toate avizele.

"În niciun caz prin intervenţiile în zonele locuite nu va fi afectată specia de urs. Ultimele date, din 2016, arată că era o populaţie de circa 6.400-7.200 de exemplare în România, cu siguranţă intervenţiile nu vor fi de ordinul sutelor sau miilor şi în niciun caz intervenţia în localitate nu va duce la extincţia speciei de urs", a subliniat Tanczos.

El recomandă oamenilor ca, la vederea unui urs în localitate, să sune imediat la 112.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇