Șeful Gărzii de Mediu, despre împușcarea preventivă a urșilor: E ultimul act, e o acțiune capitală

Șeful Gărzii de Mediu, despre împușcarea preventivă a urșilor: E ultimul act, e o acțiune capitală

Ne-am învățat să facem poze pe Facebook cu ursul, iar el, fiind un animal inteligent, ne-a copiat comportamentul, a devenit oportunist și vine acolo de unde obține facil hrană, spune șeful Gărzii de Mediu, Octavin Berceanu.

El crede că împușcarea preventivă a urșilor ar trebui să fie „ultimul act”,

Întrebat, luni seara, la Digi 24, dacă împușcarea urșilor, care vin tot mai des în mijlocul oamenilor, ar fi o soluție, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a spus că atunci când animalul intră peste om în casă e greu să mai se mai facă un management al situației.

ADVERTISING

„Dacă nu avem alte soluții (decât împușcarea – n.red.), va fi o soluție, pentru că dacă intră peste tine în casă e greu să mai faci managementul situației.

Vorbim de un animal care în momente de panică se poate manifesta violent pentru că încearcă să scape. Și noi poate prinși în mediul lui, undeva lângă un bârlog, am deveni violenți, am folosi orice unealtă”, a spus Berceanu.

Întrebat ce crede despre „împușcarea preventivă” a urșilor, Berceanu a spus că „prevenția și împușcarea sunt două lucruri diferite”, iar „împușcarea e ultimul act pe care îl faci în legătură cu orice animal, pentru că e o acțiune capitală în care pur și simplu ai eliminat exemplarul respectiv”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Berceanu a precizat că „ne-am învățat să facem poze pe Facebook cu ursul, ceea ce e inadmisibil” și este de părere că oamenii ar trebui să primească amendă pentru aceste fapte, pentru că se expun la niște pericole majore și, în plus, distrug comportamentul natural al animalului.

„Ne-am obișnuit să hrănim noi, publicul, să hrănim urșii. Urșii sunt mult mai inteligenți decât câinii. Din păcate, pentru noi, ne copiază comportamental foarte bine.

Sunt oportuniști foarte buni, pot să deschidă o portieră de mașină cu ușurință sau un zăvor de poartă, pentru că observă acest comportament. Sunt în zona animalelor foarte deștepte și atunci noi ar trebui să ne comportăm altfel”, a mai spus Berceanu.

ADVERTISING

Ministrul Mediului a anunţat, recent, că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care vizează intervenţia rapidă în cazul situaţiilor de urgenţă cauzate de urs.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇