Descoperire care schimbă istoria? Homo longi - cea mai apropiată rudă a omului modern

Descoperire care schimbă istoria? Homo longi - cea mai apropiată rudă a omului modern

Craniul aproape perfect conservat al unui nou tip de umanoid a fost recent analizat, iar concluzia schimbă cursul istoriei noastre. Se pare că nu neanderthalienii sunt cele mai apropiate rude ale noastre, ci Homo longi.

Supranumit și ”Omul Dragon”, după regiunea din nord-estul Chinei pe unde curge fluviul Dragonul Negru (HeilongJiang, în chineză), adică locul în care a fost descoperit, acesta are trăsături foarte asemănătoare nouă, mai ales când vine vorba despre volumul creierului.

Altfel, era o creatură imensă, cu arcade masive, ochi adânciți, un nas lat, dinți supradimensionați și o gură largă, relatează IFL Science.

ADVERTISING

Craniul găsit, ascuns de un muncitor de pe un șantier de construcții în anii 30, a rămas timp de 85 de ani într-o fântână abandonată. Abia la moartea sa, muncitorul a spus familiei despre el și imediat a fost anunțată Universitatea din Hebei.

Oamenii de știință care l-au analizat au concluzionat că are o vechime de 146.000 de ani, aparține unui bărbat de circa 50 de ani și face parte dintr-o specie de Homo nedescoperită până acum. Au mai ajuns la concluzia că „omul Dragon”, și nu omul de Neanderthal ar fi fost ruda cea mai apropiată a omului modern.

omul-dragon-conferinta
Foto: Hebei Geo University/Zhang Xin

Citește și Aceasta este cea mai veche peșteră locuită continuu de strămoșii noștri, descoperită până acum

ADVERTISING

Genul Homo conţine numeroase specii dispărute, inclusiv omul de Neanderthal, dar şi omul modern - Homo sapiens.

„Conform analizelor noastre, grupul Harbin (capitala provinciei unde a fost descoperit craniul - n.red.) era mai apropiat de Homo sapiens decât erau neanderthalienii”, a declarat Chris Stringer, specialist în paleoantropologie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, coautor al studiului.

„Acest lucru înseamnă că oamenii Dragon au împărțit cu noi un strămoş comun mai recent decât neanderthalienii”, a adăugat el.

New human species found in China could be our “closest evolutionary relative” - BBC News

Vezi și Fosilele unui nou tip de hominid arhaic schimbă întreaga poveste a evoluţiei speciei umane

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇