Ministrul Mediului promite că nu vor fi vânaţi urşii în pădure: Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs

Ministrul Mediului promite că nu vor fi vânaţi urşii în pădure: Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine că intervenţia rapidă în cazul urşilor agresivi vizează zona intravilană, locuită de oameni, nu habitatul natural al animalului, de aceea, nu poate fi vorba despre vânătoare.

Intervenţia se va face gradual, de către personal specializat al asociaţiei de vânătoare. ”Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs”, afirmă ministrul.

Tanczos Barna a vorbit, joi seară, la B1 TV, despre intervenţia rapidă în cazul urşilor agresivi.

ADVERTISING

”Trebuie să subliniem că vorbim de intervenţii în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenţie în habitatul natural al ursului şi în niciun caz nu putem vorbi de vânătoare, pentru că intervenţia rapidă se referă strict la exemplarul care e în localitate, care atacă şi creează probleme, care e în gospodăria omului.

Propunem ca intervenţia să fie făcută strict de personalul tehnic al asociaţiei de vânătoare care, în principiu, trebuie să aibă un contract de prestări servicii cu o autoritate publică locală”, a declarat Tanczos Barna.

ADVERTISING

Acesta a explicat că intervenţia va fi graduală:

”E trecut în proiectul de OUG că, dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, ursul trebuie alungat.

Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat şi relocat.

Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza şi exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenţia să fie cu armă letală”, a mai explicat ministrul Tanczos Barna.

ADVERTISING

Acesta exclude ideea că această intervenţie se va transforma în vânătoare.

”Vânătoarea e o activitate care se practică în habitatul natural al animalelor sălbatice.

În niciun caz, intervenţia echipei de jandarmi cu vânătorul nu se poate numi vânătoare, dacă acest lucru se întâmpă într-o localitate (...)

Nu se poate interveni decât prin personalul tehnic specializat, personalul angajat al asociaţiei de vânătoare. Nu e niciun prinţ, nici rege, nici vânător care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs (...) Se va interveni doar în intravilan, doar pentru eliminarea unui risc şi nu se va duce nimeni acolo dacă nu e un apel 112 şi dacă cineva nu e pericol”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Mediului a anunțat săptămâna trecută că o lege care să permită uciderea rapidă a urșilor va fi gata curând

Citeşte şi alte opinii ale ministrului Mediului despre urşii din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇