Tanczos Barna susține că Ministerul Mediului nu l-a avut niciodată în evidență pe Arthur, ursul împușcat la începutul lunii martie de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.
În consecință, ministrul spune – având probe ADN de la ursul împușcat și fotografii de la momentul vănătorii – că vrea să colaboreze cu asociațiile care au făcut monitorizarea faunei din zonă.
Scopul este acela de a afla dacă ursul prezentat ca Arthur pe rețelele de socializare este, într-adevăr, cel împușcat de Emanuel von und zu Liechtenstein.
”Va fi puțin greu pentru că pozele de la recoltare sunt din martie, de la ieșirea din iarnă, iar cele care au fost prezentate cu ursul Arthur sunt din alte perioade din an”, a precizat Tanczos Barna.
De la Ojdula au venit, în ultimii ani, 22 de raporate de pagube cauzate de urs. Nu vorbim, însă, despre pagube cauzate de un singur urs.
Cum se vânează urşi în România
Ministrul Mediului a precizat că, din 2017 încoace, ursul se vânează doar în baza unui ordin de derogare care permite împușcarea a 140 de urși. După ce aceștia sunt vânați, dacă e cazul – adică atunci când animalele sălbatice fac pagube – se mai dă un ordin.
Se pot împușca urși și peste cota de 140, dar numai cu ordin individual, semnat de la minister. A fost și cazul ursului împușcat de Emanuel von und zu Liechtenstein.
De fapt, asociația de vânătoare din zonă avea dreptul de a împușca un urs. Și – potrivit lui Tanczos Barna – prințul din Liechtenstein a fost invitat să fie cel care apasă pe trăgaci.
Ursul a fost împușcat în a 22-a zi de la emiterea ordinului, a mai spus Tanczis Barna.
De fapt, între momentul în care se emite ordinul de împușcare a ursului și momentul în care acesta este, efectiv, vânat, există o perioadă în care animalul este monitorizat. Scopul este acela de a vedea daca, într-adevăr, ursul cauzează pagube.
Barna spune că, inițial, această perioadă de monitorizare era nelimitată. Apoi a fost redusă la 60 de zile. Și, în cele din urmă, va fi redusă din nou la 15 zile, tocmai pentru ca vânătorii să fie siguri că împușcă animalul care creează probleme.
Nu există o dovadă clară că ursul ucis e cel pentru care s-a dat derogare
Cu toate acestea, potrivit Ministerului Mediului, nu există o dovadă clară că exemplarul ucis e cel pentru care s-a dat derogare. Nu se fac poze ale ursului în perioada de monitorizare, ci doar la momentul în care este împușcat.
Iar Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi împușcat ursul nu în pădure, ci la 200-300 de metri de localitate. Așa că e greu de vorbit despre ”împușcarea ursului greșit”, de vreme ce acesta venea peste om.
Tanczos Barna a mai spus că își dorește ca trofeul de urs care se va pregăti de pe urma vânătorii prințului Emanuel von und zu Liechtenstein să rămână în țară și să fie expus.
Ursul lovit de masină era mai mare ca Arthur
Ministrul Mediului a adăugat că, din informațiile sale, ursul pe care l-a împușcat Emanuel von und zu Liechtenstein nu era cel mai mare din România.
Nu e o informație certă, în condițiile în care e dificil să compari mărimea unor urși în viață. Dar există, totuși, un punctaj, pentru aprecierea dimensiunilor unui urs.
Și - mai spune Taczos Barna – ursul lovit de masină și care a agonizat pe marginea drumului în noiembrie 2019 avea 620 de puncte, în vreme ce ursul împușcat lângă Ojdula de prințul din Liechtenstein avea 582 de puncte.