Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că l-a ucis pe ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi.
Astfel, dacă înainte exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltării, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.
"S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (...)
Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (...) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”, a declarat Tanczos Barna, la Digi24.
El a explicat că în urmă cu câţiva ani s-a constatat că se cerea extragerea unor urşi, motivat, iar aceste animale erau împuşcate şi la opt luni de la derogare.
”Trofeul este în ţară. Nu poate să plece din ţară”
Ministrul a spus că aşa-numitul "trofeu" de vânătoare rezultat în urma împuşcării ursului Arthur nu va pleca din România
"Trofeul este în ţară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. (...) Nu poate să plece din ţară, este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate!", a spus el.
Tanczos Barna a confirmat că ursul Arthur era unul dintre cele mai mari exemplare din ţară, subliniind că nimeni nu poate spune dacă era cel mai mare.
"Cel mai mare urs din România în funcţie de ce? Dacă ne uităm la recordurile din perioada în care se putea vâna, avem multe exemplare cu peste 600 de puncte extrase, vânate, împuşcate. Este un exemplar foarte mare, cu siguranţă, nu aş putea să spun dacă este cel mai mare din ţară, nimeni nu poate spune acest lucru. Este un exemplar foarte mare, fără doar şi poate este valoros, orice exemplar mare este valoros, da”, a mai afirmat ministrul Mediului.
El a explicat că şi în alte fonduri de vânătoare există "exemplare foarte mari şi foarte valoroase" de urs.
Tanczos Barna a menţionat că nu vânează şi nici nu înţelege "apetitul2 unora pentru această activitate.
Tanczos Barna face bilanțul oamenilor uciși de urs
Conform ministrului, anul trecut au murit, din cauza urşilor, 12 oameni, în 2019 opt oameni au căzut victime atacurilor de urs, iar de la începutul acestui an există o victimă.
Tanczos Barna a arătat că în mod "sigur" există în România peste 7.000 de exemplare de urs.
Ministrul a afirmat că instituţia pe care o conduce nu eliberează derogări pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se măsura relocării.
Procurorii din Covasna cercetează împrejurările în care a fost ucis ursul Arthur de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, după ce IPJ Covasna s-a autosesizat cu privire la acest caz în urma articolelor apărute în presă. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc care face verificări pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.
Citește mai multe despre acest incident și atitudinea ministrului față de uciderea urșilor: