Parlamentul European a dezbătut, miercuri, la cererea deputatului UDMR Loran Vincze, trei petiții depuse de mai mulți președinți de Consilii Județene din România pe tema atacurilor urșilor.
Petiția depusă de președinții de CJ-uri din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov a fost susținută în fața eurodeputaților de Csaba Borboly, liderul CJ Harghita (UDMR).
Acesta a arătat că liderii locali cer Parlamentului European să impună României să aplice derogări de la Directiva Habitate, astfel încât urșii să poată fi uciși atunci când pun în pericol comunitatea. Cote de recoltare sunt stabilite și acum, doar că autoritățile locale se plâng că procedurile durează foarte mult, timp în care urșii deja au produs pagube.
”Populația de urși din România este estimată la 7.000 de exemplare, din care 2.100 trăiesc în județul Harghita și această densitate creează probleme: 1.200 de animale domestice au fost rănite în ultimii 5 ani, 54 de oameni au avut nevoie de îngrijiri în spital și 7 au murit.
În plus, accidentele rutiere cauzate de urși sunt frecvente. Măsurile luate până acum de Ministerul Mediului sunt puține și sistemul de prevenire a pagubelor lipsește cu desăvârșire.
Cerem Parlamentului European să impună României să includă în Planul Național de Dezvoltare Durabilă asigurarea prevenirii pagubelor, protejarea vieții umane, asigurarea siguranței publice, a recoltelor și a animalelor domestice”, a spus Csaba Borboly, potrivit unui comunicat remis de biroul europarlamentarului Loran Vincze.
”Soluții pentru cei care trăiesc în Ținutul Secuiesc”
”Protejarea vieții umane și prevenirea pagubelor materiale sunt de maximă importanță pentru noi. Un recensământ clar, soluții țintite și o schimbare a planului de management sunt necesare, și asta a fost și poziția Comisiei Europene astăzi.
România are toate condițiile împlinite să pună cap la cap o strategie. Discuția rămâne deschisă până când soluțiile potrivite sunt găsite pentru cei care trăiesc în Ținutul Secuiesc”, a spus și europarlamentarul UDMR Lorant Vincze.
El a precizat că, în urmă cu câteva săptămâni, s-a întâlnit la București cu noul ministru al Mediulu Tanczos Barna (UDMR) și că ”se lucrează la această temă”. Vincze spune că, deși Directiva Habitate interzice capturarea și uciderea carnivorelor mari care sunt specii protejate, statele membre pot stabili derogări, astfel încât să fie prevenite pagubele materiale.
Comisia de Petiții a decis să nu închidă procedura pe acest subiect, considerând că problema nu a fost rezolvată.
Amintim că de curând și ministrul UDMR al Mediului Tánczos Barna a susținut că nu există o relație directă între tăierile ilegale de păduri și faptul că urșii coboară în orașe în căutare de hrană. În opinia sa, este greșit să spui că ”un urs a ajuns în curtea unei școli pentru că cineva a tăiat un copac pe munte”.
Iar în ce privește cifrele avansate de șeful CJ Harghita, amintim că ONG-urile au avertizat din timpul guvernelor PSD, când la Mediu era ministru Grațiela Gavrilescu, că ele sunt vechi și nu mai reprezintă realitatea.
Pe baza acelorași cifre, Gavrilescu a încercat să promoveze un ”plan de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, despre care ONG-urile au avertizat mereu că este doar ”un plan diabolic pentru a legaliza vânătoarea pentru trofee”.
În orice caz, nu a putut fi aplicat pentru că ursul si lupul sunt specii protejate legal la nivel international si european, inclusiv prin Conventia de la Berna si prin Strategia UE privind biodiversitatea, aceeași de la care UDMR vrea acum derogări în PE.