Mărul otrăvit

Mărul otrăvit

Moțiunea de cenzură depusă de PSD are șanse minime să treacă. Ar fi posibil să fie adoptată numai din greșeală, pentru că aproape nimeni nu are interesul ca acest guvern să pice, iar cine ar avea interesul nu își poate asuma gestul.

PSD nu are niciun interes să răstoarne Guvernul și să întrerupă astfel o prestație care le aduce socaial-democraților procente fără vreun efort. Ținta PSD este 2024, care concentrează absolut toate alegerile.

Și, până atunci, strategia logică este aceea care îi aduce cele mai mari beneficii, cu cel mai mic risc și consum. Cu siguranță intrarea la guvernare nu ar servi acestui scop.

ADVERTISING

Așadar PSD bifează un exercițiu formal, ca să nu treacă sesiunea fără moțiune.

Din interiorul arcului Puterii, grupul Ludovic Orban ar fi singurul interesat de căderea Guvernului pentru a-l decupla pe Florin Cîțu de la butoanele puterii, cele în dreptul cărora sunt întotdeauna cozile filialelor.

Dar pentru asta Ludovic Oban ar trebui să dea un semnal public, adică să rupă tradiția legării de bănci a parlamentarilor la vot. Nimeni nu ar crede că trădătorii din PNL nu sunt oamenii săi și că domnia sa nu este noul Dragnea. Nu ajută să intri în congres cu acuzația că ți-ai dărâmat guvernul.

Dacă acest guvern nu va fi răsturnat de vreo moțiune PSD, nu înseamnă că vom ajunge cu el până în 2024. Depinde foarte mult de rezultatul celor două congrese din partidele guvernării, în primul rând, al PNL.

Dacă pierde funcția de președinte, Florin Cîțu va pierde și șefia Guvernului, îi vestește deja oficial Ludovic Orban: “Cel care e ales președintele PNL trebuie să fie și premier”.

USR-PLUS este sub presiunea propriului electorat. Oricine va câștiga la congresul din octombrie va fi nevoit să dea din ce în ce mai multe explicații pentru reformele promise și neîndeplinite. Pe scurt, toate, pentru că până acum nimic din ce au promis pluseriștii nu a devenit realitate și o recunosc chiar ei.

După ce apele alegerilor interne se vor calma, nu va mai exista nicio scuză pentru neîndeplinirea lor. Iar fără ele, USR –PLUS ar fi sinucigaș să rămână la guvernare. Dacă va accepta să plece din "măcelărie", cu toți cei pe care i-au plantat în deconcentrate, va fi o întrebare grea.

Există și reforme pentru care nu există chiar nicio șansă să fie promovate de actuala coaliție. UDMR nu vrea primari în două tururi, și tot UDMR condiționează orice decizie privind pensiile speciale de o soluție globală, pentru toate.

Ceea ce teoretic, principial, e corect, doar că e calea cea mai sigură de ratare a reformei, pentru că orice act normativ care va viza pensiile magistraților va fi declarat neconstituțional.

USR-PLUS nu își permite să meargă în alegerile din 2024 fără aceste reforme, mai ales dacă va rămâne la guvernare. Singura soluție a aritmeticii parlamentare este un măr otrăvit: colaborarea cu AUR, care s-a declarat public și pentru primari în două tururi, și pentru eliminarea pensiilor speciale.

E însă oare o soluție viabilă?

AUR este o menajerie de monștri politici: naționalism, xenofobie, misoginism, nostalgii comuniste, antieuropenism. Adică amalgamul obișnuit al populismului antisistem.

Deocamdată este marginal pentru că nu e frecventabil. Greu de spus cât e spirala tăcerii în jurul AUR. Cert e că sunt oameni dezamăgiți de politica de până acum care cochetează cu AUR, dar încă se feresc să o declare public, ca să nu fie marginalizați.

Dar dacă AUR va contribui la trecerea celor două inițiative, va deveni frecventabil.

Nu mă îndoiesc că AUR își va aroga meritul reformelor, va pretinde recunoaștere și un loc onorabil la masa reformatorilor în schimbul votului. Și abia atunci ușile menajeriei se vor deschide, pentru că AUR va fi legitimat.

Scopul scuză mijloacele, dar merită cele două reforme legitimarea AUR? Nu știu. E un risc imens. Riscul de a avea primari în două tururi și să te trezești că foarte mulți vor fi de la AUR, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale.

USR-PLUS a ridicat enorm așteptarea pe niște subiecte și acum trebuie să livreze. Înțeleg asta. Dar prețul politic și electoral pentru asta poate fi cu mult mai rău pentru România decât amânarea unei reforme sau alta.

Informații relevante despre moțiunea de cenzură:

Citește și alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇