Ciolacu a prins curaj cu moțiunea de cenzură, după ce doi deputați PNL au votat împotriva lui Ghinea. Băcanu spune că a fost o greșeală

Ciolacu a prins curaj cu moțiunea de cenzură, după ce doi deputați PNL au votat împotriva lui Ghinea. Băcanu spune că a fost o greșeală

Moțiunea PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a picat marți în Camera Deputaților. Votul electronic a arătat, însă, o surpriză în ceea ce se anunța o procedură cu final predictibil.

Doi deputați PNL, Cristian Băcanu și Gabriela Horga, au votat împotriva ministrului din Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu. Asta l-a făcut pe președintele PSD Marcel Ciolacu să facă declarații curajoase în ceea ce privește moțiunea de cenzură.

"Începe să se strângă laţul. Lumea începe să-şi dea seama. Până la urmă, parlamentarii sunt reprezentanţii românilor şi oamenii au început să cântărească şi să discearnă ce este bine pentru România şi ce este bine pentru liderii lor, cu ceea ce fac la Guvern. (...)

ADVERTISING

Am terminat draftul moţiunii, l-am discutat, cum era normal, cu alţi parlamentari care nu sunt din PSD, dar există un potenţial de a vota această moţiune, e vorba de respect între colegi să avem această abordare, nu să obligăm pe cineva sau să ducem politic ca cineva să voteze această moţiune. (...)  

Moţiunea trebuie explicată foarte clar nu numai oamenilor politici şi nu e un simplu vot, moţiunile explică de ce s-a ajuns ca opoziţia să depună o moţiune şi atunci încercăm, prin acest dialog, să convingem. (...) După această moţiune simplă, categoric au crescut şansele (ca moţiunea de cenzură să fie votată - n.red.) şi încrederea politicienilor care nu sunt de acord cu acest arc guvernamental că poate trece o moţiune de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la România Tv, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Social-democrații susțin oricum și că moțiunea simplă ar fi trecut și îi acuză pe cei de la Putere că au încălcat regulamentul Camerei Deputaților.

Cristian Băcanu: A fost o greșeală

Cristian Băcanu explică însă că a fost vorba de o eroare și nu a vrut în niciun caz să voteze împotriva lui Cristian Ghinea.

"Îmi asum vina de a fi votat din greșeală moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Cristian Ghinea. Imediat ce am realizat că, dintr-o eroare, am votat pentru, am vrut să îmi retrag votul, dar tableta mi s-a blocat", a declarat Băcanu, pentru Ziare.com.

ADVERTISING

Horga nu a oferit o explicație în privința votului de azi.

vot-motiune-cenzura
Foto: colaj vot electronic/site Camera Deputaților

Amintim că moțiunea a picat cu 171 de voturi împotrivă, 143 de voturi pentru și o abținere.

Cum era de așteptat, toți deputații social-democrați și cei de la AUR au votat pentru. Lor li s-au mai adăugat, pe lângă cei doi liberali, doar doi deputați neafiliați - Ioan Lasca și Francisc Tobă.

Din partea minorităților, doar Firczak Iulius Marian s-a abținut de la vot. Restul de 11 deputați au votat împotriva moțiunii.

PSD se pregătește acum să depună, săptămâna viitoare, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Ciolacu a anunțat luni că titlul moţiunii este "România EŞUATĂ. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu”.

A.Ș.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇