Circ în Parlament: Moțiunea împotriva ministrului Ghinea a picat la votul electronic, dar PSD susţine că a trecut

Circ în Parlament: Moțiunea împotriva ministrului Ghinea a picat la votul electronic, dar PSD susţine că a trecut

Moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost respinsă, marți, prin vot electronic de plenul Camerei Deputaților.

Conform votului electronic, s-au înregistrat doar 143 de voturi pentru, în timp ce 171 au fost împotrivă.

motiune

În schimb, deputatul Alfred Simonis (PSD) a venit la microfon și a susținut că rezultatul votului din sală, excluzând voturile date pe tabletă, arată 20 de voturi în plus, adică pentru moțiune, ceea ce ar însemna că ea ar fi fost votată.

ADVERTISING

”Art. 129 alin 3 din Regulamentul Camerei prevede că putem dezbate și vota prin mijloace electronice strict actele normative, moțiunea simplă nu este un act normativ (...) Nu puteți lua în calcul voturile date pe tabletă. Colegii dvs chiulangii trebuiau să fie în sală”, a spus Alfred Simonis, care a invocat și o decizie a CCR, care stipulează faptul că moțiunea nu este act normativ, deci nu se putea vota pe tabletă.

”Să plece Ghinea, moțiunea simplă a fost adoptată”, a susținut el.

De asemenea, deputatul AUR George Simion a sustinut ca, dacă președintele de ședință, Cristina Prună, nu anunță corect că moțiunea a trecut, face ”abuz în serviciu”. Și Alfred Simonis a amenintat-o pe Cristina Prună cu repercusiuni legale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

In replică, deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut că votul pe tabletă este similar cu votul electronic. ”A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis. Ca atare, votul consemnat de doamna președinte de ședință este votul corect, moțiunea a fost respinsa”, a spus acesta.

De asemenea, Gabriel Andronache a precizat că, dacă ce spune Alfred Simonis ar fi adevărat, atunci moțiunea simplă anterioară, depusă împotriva ministrului Vlad Voiculescu, ar fi trecut, nu ar fi fost respinsă, așa cum s-a stabilit în urma votului pe cartelă și pe tablete.

ADVERTISING

La final, Cristina Prună a anunțat definitiv că moțiunea simplă a fost respinsă și le-a transmis deputaților PSD că au dreptul să sesizeze CCR dacă doresc.

Deputaţii au dezbătut luni moţiunea intitulată "Cristian Ghinea - de la zero la abis", semnată de 82 de deputaţi PSD.

Potrivit regulamentului, o moţiune simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi și nu are efect juridic, cu alte cuvinte, chiar dacă este adoptată de Parlament, ministrul criticat nu este automat demis.

PSD a susţinut în moţiune că se impune demiterea urgentă a ministrului Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de "diletantism managerial", iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este "un dezastru" şi "distruge România pentru următorii cinci ani".

În replică, ministrul Cristian Ghinea a afirmat că textul moţiunii este un "banc prost", afirmând că există"cinci mari minciuni" în document, care se pot verifica uşor din informaţii publice.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇