A fost dezbătută moțiunea împotriva ministrului Ghinea. PNRR condimentat cu Freud, Benny Hill, proști, hoți și mincinoși (Video)

A fost dezbătută moțiunea împotriva ministrului Ghinea. PNRR condimentat cu Freud, Benny Hill, proști, hoți și mincinoși (Video)

Camera Deputaţilor a dezbătut în plenul de luni moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Documentul e intitulat „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

Social-democrații susțin că Planul Național de Relansare și Reziliență este făcut greșit și continuă să acuze că este criticat și respins de Comisia Europeană, deși instituția a spus clar, la solicitarea SpotMedia.ro, că nu se pune problema de așa ceva în această etapă.

USR-PLUS, PNL și UDMR au anunțat că îl susțin pe ministru și că PNNR-ul este șansa României de reformă, de aceea fiind contestat de PSD. Ca și la alte moțiuni, limbajul parlamentarilor a fost unul colorat.

Cei de la USR-PLUS au cerut PSD să nu vină ”cu tupeu să dea lecții”, când social-democrații doar au mințit și au furat. ”Nu mai lăsați fantoma lui Dragnea să bântuie pe la grupurile parlamentare. România se schimbă!”, a spus Ionuț Moșteanu de la tribuna Parlamentului.

Cei de la PSD au întors acuzațiile de furt, fiind vizați în declarații și Ghinea, și Barna. În plus, Sorin Grindeanu a adus-o în discuție și pe primarul Sectorului 1, spunând că Ghinea este ”un Clotilde Armand cu barbă și burtă”.

Ministrul nu s-a lăsat mai prejos. După ce a demontat fake-news-urile din textul moțiunii, dar și pe cele spuse public de Marcel Ciolacu, Ghinea le-a spus celor de la PSD că degeaba au dat-o pe Laura Codruța Kovesi afară de la DNA, că acum ea tot îi urmărește de la șefia Parchetului European.

”Ghinion pentru PSD. Nu veți putea fura banii din PNRR. Doamna Kovesi să vă păzească. Hai, aplauze pentru doamna Kovesi. Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu' iar!”, le-a transmis Ghinea.

ADVERTISING

Alfred Simonis le-a cerut guvernanților să recunoască faptul că ”sunt proști” și lui Ghinea i-a transmis că nu e Arnold Schwarzenegger, ci mai degrabă Benny Hill, referindu-se la declarația ministrului că nu a reacționat imediat ce PSD a spus că PNRR a fost respins, pentru că avea telefonul închis și se uita la Terminator. Un alt social-democrat, Daniel Suciu, l-a adus în discuție și pe Freud, spunând că psihanalistul măcar știa meserie, în comparație cu Ghinea.

Votul va avea loc marţi. Până acum, toate moțiunile inițiate de PSD au picat la vot, pentru că doar cei de la AUR votează alături de social-democrați.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la dezbaterea moțiunii împotriva ministrului Ghinea:

Scandal în Parlament: Se dezbate moțiunea PSD anti-Ghinea.

Scandal în Parlament: Se dezbate moțiunea PSD anti-Ghinea.

Publicată de Epoch Times Romania pe Luni, 14 iunie 2021

17:45 - Ședința a fost declarată închisă. Marți are loc votul pe moțiune.

17:43 - Cristian Ghinea a luat cuvântul de final, în care a răspuns acuzațiilor PSD, dar a dat și câteva lămuriri celor de la AUR.

17:34 - Alfred Simonis de la PSD le cere guvernanților ”recunoașteți că sunteți proști”, spunând că nu social-democrații fug de PNRR ca dracul de tămâie, ci Comisia Europeană de documentul făcut prost.

El atrage atenția că mulți lideri nu se află în Parlament, inclusiv liderul Camerei, Ludovic Orban, care le ceruse liberalilor să aibă prezentă 100% până la finalul lunii.

”Dl Ghinea, dvs nu sunteți Arnold Schwarzenegger, mai degrabă sunteți un Benny Hill”, îi spune Simonis, referindu-se la declarația ministrului că nu a reacționat imediat ce PSD a spus că PNRR a fost respins, pentru că avea telefonul închis și se uita la Terminator.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

17:21 - De la PSD ia cuvântul și Daniel Suciu. Acuză că Guvernul Cioloș a avut absorbție zero pe fonduri europene, și acum USR-PLUS vine să se laude cu munca social-democraților.

”Dle Ghinea Cristian. Nu mai vorbiți de Freud. Freud intuia și găsea explicații la boli, la prostie și la alte lucruri de care mi-e rușine să vorbesc. N-ați vrea totuși să nu vorbiți de lucruri la care nu vă pricepeți. Măcar Freud se pricepea la meserie, dvs nu vă pricepeți”, conchide Suciu.

17:19 - Din partea deputaților neafiliați ia cuvântul deputatul Ioan Lasca. Acesta susține în continuare că Bruxellesul ar fi respins PNRR, deși Comisia Europeană a spus clar că nu s-a întâmplat așa ceva. Lasca anunță că votează moțiunea.

17:18 - Nici de această dată grupul minorităților parlamentare nu vrea să ia cuvântul.

17:13 - De la UDMR vorbește Miklos Zoltan. El arată că doar prin PNRR sunt șanse reale de reforme care să fie benefice pentru români.

”Avem nevoie de ameliorarea situației, de corectarea deficitelor structurale, și PNRR e un bun instrument și în acest sens. (...) Provocarea majoră începe acum. Va trebui să punem în practică tot ce ne-am propus. PNRR poate aduce schimbări majore în viața românilor, dar vom avea nevoie de multe ca să reușim. Acest Guvern poate fi acuzat că nu a fost destul de transparent, dar nu de faptul că nu are misiune și nu are curaj politic”, spune Miklos Zoltan, care anunță că UDMR nu va vota moțiunea.

17:09 - De la AUR vine la microfon George Simion. Începe prin a spune că AUR nu a semnat moțiunea.

”Nu mă interesează că pe IT-stul unora îl cheamă Sebastian Ghiță și pe al altora nu știu cum îl cheamă”, spune Simion, acuzând că prin PNRR se dau sute de milioane pe site-uri.

ADVERTISING

El spune că în PNRR el vede risipă și furt și cere explicații de la Ghinea ca să nu voteze moțiunea.

16:59 - Vorbește Ionuț Moșteanu, de la USR.

”Suntem la a treia moțiune depusă de PSD. La aceasta ați reușit să adunați cea mai mare colecție de minciuni. Dl Ciolacu a mințit de 4 ori public în ultimele zile. Ați promis reforma PSD dar vă cunoaștem de ani de zile. Când nu mințiți, furați. Când nu furați, mințiți”.

Moșteanu mai spune că românii care au votat nu se așteaptă să fie rezolvate problemele peste noapte, pentru că sunt realiști, dar se așteaptă ca politicienii să colaboreze pentru a scoate România din criză.

”Cei care ați furat țara 30 de ani veniți cu tupeu să ne dați lecții. Vedem încercări disperate de a bloca acest program, care reprezintă o șansă unică de dezvoltare”, mai spune Moșteanu.

El se adresează și celor de la AUR: ”V-ați alimentat un an din ură, ați promovat teorii conspiraționiste, baliverne, 5G-uri. Acum vedeți că România începe să se schimbe cu bani de la Uniunea Europeană, o Uniune pe care o urâți. Vom vedea cum veți vota mâine”.

”Nu mai lăsați fantoma lui Dragnea să bântuie pe la grupurile parlamentare. România se schimbă!”, încheie Moșteanu.

16:50 - De la PNL ia cuvântul Călin Bota. Spune că moțiunea e un exercițiu de demagogie, dar că PSD are tot mai puțin succes pentru că românii nu se mai lasă manipulați.

El spune că social-democrații nu au înțeles că PNRR înseamnă investiții și, deci, creștere economică: ”PSD știe să investească doar în Tel Drum, în afacerile dlui Dragnea și în firmele de consultanță ale dlui Dîncu. PSD știe doar să cheltuiască”.

El încheie prin a anunța că PNL nu votează moțiunea.

16:40 - A luat cuvântul Sorin Grindeanu:

”Dl Ghinea e prototipul unui mod de a face politică. Prototipul useristului care știe doar să dărâme, nu și să construiască. De când ați apărut ca partid doar asta ați făcut. Dl Ghinea, ieșiți din bula în care trăiți, pășiți în viața reală”, spune Grindeanu.

Îl acuză, fără a da detalii la ce face referință, că a făcut afaceri pe foduri europene, ”ca să încasați gras pe sume enorme plimbările la hoteluri de 5 stele unde țineați așa zisele cursuri din care nimeni nu învăța nimic”.

”Sunteți un Clotilde Armand cu barbă și burtă”, îi mai spune Grindeanu lui Ghinea, de la tribuna Camerei Deputaților.

16:33 - Cei de la PSD au venit cu bannere și pancarte pe care scrie Ghinea = Zero. Au fost contracarați de USR-PLUS, care au venit cu pancarte pe care scrie ”Mulțumim, Cristian”.

multumim-cristian
Foto: Inquam Photos/George Călin
psd-motiunea-cristi-ghinea
Foto: Inquam Photos/George Călin

16:24 - A venit la tribună să se apere ministrul Cristian Ghinea:

”Am citit textul moțiunii, e un banc prost. Dl Ciolacu, să nu publicați pe Facebook textul moțiunii că vă suspendă pentru fake news”, a spus ministrul.

El a identificat ”5 minciuni gogonate”, pe care le demontează punct cu punct. Sunt lucruri deja cunoscute, pe care Guvernul le-a mai combătut public.

”Sunt date publice, puneți mâna și citiți că nu doare”, le transmite Ghinea social-democraților.

”Haideți să vorbim despre ce vă doare cu adevărat. Adevărul este că după ce PNRR reușește, și va reuși, partidul sărăciei, subdezvoltării, corpției, nu-și va mai găsi locul în România. Că PNRR înseamnă că reparăm România după ce ați stricat-o voi”, mai spune Ghinea, după care începe să enumere ”8 motive pentru care PSD fuge de PNRR ca dracu' de tămâie”.

Primul este organizarea de concursuri, Ghinea susținând că PSD nu-și va mai putea angaja pilele. Al doilea este că ”companiile de stat nu vor mai fi vacile voastre de muls”. Al treilea, oprirea furtului de lemn. Al patrulea e digitalizarea administrației - ”PSD o folosea ca o căpușă la partid, când mai avea nevoie de bani, mai câștiga Sebastian Ghiță o licitație”.

Cinci - spitale: ”Ați livrat doar cea mai scumpă machetă din lume”. Șase-educație - ”suntem țara din UE cu cel mai mare abandon școlar, lansăm prin PNRR cel mai mare program național pentru reducerea abandonului școlar”. Șapte - autostrăzi - ”vom avea 434 de km de autostrăzi noi. Vasile Dîncu, angajat pe post de Agamiță Dandanache la PSD, spune că am pus prea mulți bani la autostrăzi”.

Al optulea motiv - ”am prevăzut un sistem foarte strict de monitorizare și cotrol al fraudelor. Asta este, ghinion pentru PSD. Nu veți putea fura banii din PNRR. Doamna Kovesi să vă păzească. Hai, aplauze pentru doamna Kovesi. Ați alungat-o din țară și ați dat de dracu' iar!”.

16:10 - Ștefan Moșoiu de la PSD citește în plen textul moțiunii.

16:00 - Ședința e declarată deschisă. Nu este condusă de președintele Camerei, Ludovic Orban, ci de Cristina Prună, de la USR.

14:35 - Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu anunțase că social-democrații vor cere vot secret, pentru ca moțiunea are șanse să treacă. Întrebat de acest lucru, președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a spus că PSD nu a depus o astfel de solicitare.

12:27 - Și liderul USR-PLUS Dan Barna a anunțat, după Biroul Politic Național al formațiunii, că Ghinea are susținere totală.

”Colegii mei, miniștrii, vom fi alături de Cristian Ghinea la prezentarea și susținerea poziției vis-a-vis de această moțiune. Moțiunea va fi respinsă. Nu am niciun fel de îndoială. Am văzut și declarațiile din partea partenerilor de coaliție. Lucrurile sunt simple. Vedem doar o disperare a PSD că România se va dezvolta și retorica lor nu va mai avea susținători”, a spus Barna.

11:40 - Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat după ședința Biroului Executiv ca s-a decis ca toți parlamentarii liberali să voteze împotriva moţiunii simple, dar și a celei de cenzură pe care PSD urmează să o depună împotriva Guvernului Cîțu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇