Doar 0,04% din firmele românești primesc sprijin prin PNRR. Jianu: Se irosesc banii pe cheltuieli administrative

Doar 0,04% din firmele românești primesc sprijin prin PNRR. Jianu: Se irosesc banii pe cheltuieli administrative

Prin PNRR, Guvernul a cerut de la UE doar un sfert din banii necesari pentru sprijinirea întreprinderilor.

În plus, din puținul care va veni, circa 20% se va risipi pe cheltuieli administrative, așa că sprijinul va mai ajunge pentru doar 0,04% dintre IMM-uri, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu

”Am lăsat întâi să vorbească politicienii și să treacă politicianismele și după am ieșit cu această analiză tehnică a PNRR. Cu privire la susținerea mediului de afaceri, am identificat 8 programe în valoare de 1,335 de miliarde de euro. Susținerea va fi acordată pentru pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul firmelor din România.

Avem 2 programe mai consistente. De fapt, cel mai consistent este acela cu privire la digitalizare, care are 3.100 de beneficiari.

Mai avem și programul privind garanția de portofoliu, care e la fel cu IMM Invest. Se va desfășura în paralel sau va concura cu IMM Invest. Nu-i înțelegem utilitatea, când deja exista un astfel de program.

Pentru redresare și reziliență am identificat un singur fond în valoare de 200 de milioane de euro și care are drept beneficiari 100 de IMM-uri”, a spus Florin Jianu.

Puteți urmări integral analiza prezentată de Florin Jianu în materialul video de mai jos, cu începere de la minutul 1.00:

Conferință de presă organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

Conferință de presă organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

Publicată de Consiliul National al IMM-urilor din Romania pe Luni, 7 iunie 2021

Acesta susține că tocmai Guvernul a menționat, la pagina 582 din PNRR, că IMM-urile au nevoie de 5,1 miliarde de euro.

”Atunci nu înțelegem: de ce alocarea e de 1,3 miliarde de euro?”, s-a întrebat reprezentantul IMM-urilor.

Acesta susține că, din 1,3 miliarde de euro, nu mai puțin de 286 de milioane se vor duce pe cheltuieli de administrare și diverse comisioane.

”Să vă dau un exemplu: pentru reforma managementului serviciilor de sănătate sunt alocați 80 de milioane de euro. Atunci care mai e rolul și rostul angajaților din minister și alte instituții care au fost angajați ca să facă reformele?”, se întreabă Florin Jianu.

Cei 286 de milioane de euro care se vor duce pe cheltuieli administrative ar fi asigurat susținere pentru 6.000 de start up-uri, crede Florin Jianu. Fără acele sume, doar 69 de start up – uri vor primi finanțare prin PNRR.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇