Blocajul desfiinţării Secției Speciale, între neputinţă şi interes politic

Blocajul desfiinţării Secției Speciale, între neputinţă şi interes politic

Cred că maghiarilor nu li s-a spus suficient de apăsat că Secția Specială trebuie desfiinţată atunci când coaliţia s-a înfiinţat.

Nici nu era asta o problemă stringentă pentru domnul Orban la înfiinţarea acesteia, problema dumnealui era să-şi negocieze viitorul politic, să capete funcţia de şef la Camera Deputaţilor, nu să aşeze coaliţia pe baze solide, principiale.

Faptul că nu s-a discutat atunci totul în amănunt, că nu s-a pus totul pe hârtie, a permis UDMR să se împotrivească acum desfiinţării SS.

Consecvenţa UDMR în această problemă are de-a face cu trecutul său comun cu PSD. UDMR nu este un partid reformist, ci mai degrabă unul conservator, politica sa este una a paşilor mărunţi prin care vrea să obţină mici victorii în folosul comunităţii maghiare.

Kelemen Hunor şi ai lui şi-au făcut un blazon din respectarea cuvântului dat, acest soi de a face politică a fost cheia acceptării formaţiunii maghiare la guvernare. Iar acum, pentru că există posibilitatea ca în 2024 PSD să câştige alegerile, maghiarii cred că a se opune desfiinţării SS este o mare bilă albă care să le netezească drumul înapoi spre vechiul aliat.

ADVERTISING

Cred că maghiarii n-au înţeles de la bun început că intră într-o situaţie complicată: pe de o parte ştiu că SS trebuie desfiinţată, pe de altă parte nu mai pot zice da acum, imediat, după ce au apucat să spună nu.

Consecvenţa lor politică îi obligă să-şi respecte promisiunile. Cererea lui Hunor de a lăsa un an SS la parchet, ca să fie apoi desfiinţată dacă se mai doreşte, este o propunere de ieşire onorabilă a UDMR din situaţia penibilă în care a intrat.

Dar, dacă va mai trece ceva timp în toamnă s-ar putea să-şi schimbe opinia, motivând înteresul naţional pentru că un MCV negativ cu tema desfiinţării SIIJ nefăcută va pricinui UDMR multă bătaie de cap. Formaţiunea maghiară va fi acuzată că se opune intrării României în Schenghen şi nu va putea nega acuzaţiile acestea. Mai ales că întoarcerea dosarelor SS la procurorii de la care au fost ridicate este o soluţie logică, de bun simț.

De fapt, USR lansează de pe acum în spaţiul public acest fel de acuzaţii iar ele au substanţă. Acest gen de presiuni au rostul lor în ce cred useriştii că ar putea fi domesticirea lui Kelemen Hunor.

Rămânând pe poziţia lor negativistă maghiarii riscă să ajungă oaia neagră a coaliţiei, riscă să ajungă vinovatul de serviciu, mai ales că se opun şi altor reforme importante, cum ar fi alegerea primarilor în două tururi.

Dar poate că tactica UDMR este aceea de a tempera avântul reformator din coaliţie. Privită din acest unghi formaţiunea maghiară pare să fi găsit formula potrivită: se luptă din greu pentru blocarea acestei iniţiative care nu are, după părerea mea, o miză mare pentru formaţiune ca pe viitor cei din coaliţie să nu atace teme mai serioase pe care maghiarii nu le vor dezbătute şi schimbate.

USR abia aşteaptă ca să-şi justifice neputinţa arătând cu degetul spre UDMR. Refuzul lui Hunor este o binevenită gură de aer pentru USR în perspectiva alegerilor din toamnă, Barna se poate victimiza ca să atragă simpatia membrilor de partid. USR se află acum într-o situaţie asemănătoare celei de dinainte de alegeri: poate să strige în gura mare că ei vor să facă dar alţii nu-i lasă, cu diferenţa că atunci era vorba de PSD iar acum e vorba de UDMR.

Nici propunerea domnului Stelian Ion de cercetare a procurorului sau judecătorului de un parchet învecinat n-are cum să fie pe placul UDMR, pentru că DNA sau DIICOT tot DNA sau DIICOT rămân în esenţă.

Deoarece în alianţă există o competiţie între partide, PNL are interesul ca desfiinţarea SS să nu fie o victorie majoră a USRPLUS: o desfiinţare a SS acum ar fi o validare a domnului Stelian Ion la ministerul Justiţiei. In caz de reuşită, acesta va putea clama lupta grea cu partenerii din coaliţie şi importanţa victoriei, iar în caz de eşec s-ar victimiza.

Nici mersul USR la Cotroceni cu jalba-n proţap nu va schimba imediat lucrurile, UDMR este destul de hârşit ca să găsească o formulare care să dea dreptate preşedintelui dar care să amâne deznodământul. Exact asta face şi acum, declară că nu se opune desfiinţării SS dar găseşte chichiţe în Parlament ca să o blocheze.

Nu se întrevede deocamdată o soluţie la conflictul dintre USR şi UDMR. Abia după congresul din septembrie al PNL lucrurile se vor schimba. PNL se va implica în problemă pentru că cel ce va fi prim ministru nu îşi va permite un nou MCV negativ.

Acest lucru alăturat unui val patru al pandemiei va putea transforma guvernarea din reuşita clamată festivist de Cîţu într-un eşec şi cel aflat la butoane la palatul Victoria va avea nevoie de o victorie ca să mai atenueze din pierderea de imagine suferită din cauza campaniei pentru şefia PNL.

Ori, defiinţarea SS, ca urmare a intervenţiei liberale, ar putea fi supapa de refulare de care partidul şi liderul vor avea nevoie. Ce va costa guvernul schimbarea asta de paradigmă a UDMR vom vedea. Cert este că întârzierea reformelor ne va costa pe toţi.

Citește și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇