Revoltă față de ministrul Sănătății: Când ai ca secretari de stat un popă și un economist care habar n-au de politici medicale, normal că nu iese nimic! Interviu

"Ne-a dat doamna ministru un ordin pe hârtie. Păi, mă duc și îl fac bucățele și îl dau la fiecare pacient, câte o bucată, și va trece totul. Sau mai exact: Și-i va trece de tot..."
Revoltă față de ministrul Sănătății: Când ai ca secretari de stat un popă și un economist care habar n-au de politici medicale, normal că nu iese nimic! <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

”Noi dăm ordine, revoluționăm și rearanjăm sistemul de sănătate, dar nu avem grijă ca pilula zilnică să fie prezentă în viața pacientului cronic (…) Cât am stat noi de vorbă, până acum, au murit câțiva pacienți din această cauză”, ne-a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Declarațiile sunt făcute la scurt timp după ce acesta a anunțat public că intenționează să o dea în judecată pe Ioana Mihăilă, actualul ministru al Sănătății, din cauza lipsei de pe piață a unor medicamente vitale, gratuite, dar totodată foarte scumpe, imposibil de suportat din buzunarul bolnavilor.

De altfel, în urmă cu câteva zile, Alianța Pacienților Cronici din România (APC) a transmis o scrisoare deschisă în care semnala grave probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente.

În România sunt disponibile jumătate din medicamentele disponibile în celelalte țări europene. Românii sunt nevoiți să-și aducă medicamentele cu sacoșa din alte țări cu costuri mai mari și fără compensare. Contrar tuturor declarațiilor făcute de către miniștrii Sănătății în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din țara noastră.

Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica prețului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din prețul de vânzare al medicamentelor și mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical
(…)”, se arăta în scrisoarea deschisă.

ADVERTISING

La scurt timp, Ministerul Sănătății a anunțat că a fost aprobată lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România, iar ordinul care cuprinde 150 de denumiri ale substanţelor active a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

După doar câteva ore, președintele APC a anunțat că e gata să o dea în judecată pe Ioana Mihăilă.

cezar-irimia
Foto: Facebook /Cezar Irimia

”E praf în ochii fraierilor (...) Eu plătesc statului român asigurare, da? Și statul român, conform Constituției, trebuie să îmi garanteze dreptul la sănătate, dreptul la tratament (...)

Ne-a dat doamna ministru un ordin pe hârtie. Păi, mă duc și îl fac bucățele și îl dau la fiecare pacient, câte o bucată, și va trece totul. Sau mai exact: Și-i va trece de tot...”, spune cu ironie amară Cezar Irimia, președintele APC, într-un scurt interviu acordat Spotmedia.ro.

SPOT: Dvs reclamați lipsa accesului la anumite medicamente, din cauza cărora ați spus că intenționați să o dați în judecată pe Ioana Mihăilă. Ele nu se găsesc pe piața din România sau nu sunt gratuite?

Nu se găsesc! Sunt gratuite, dar nu se găsesc.

ADVERTISING

Obligația asigurării tratamentelor bolnavilor din România este apanajul Ministerului Sănătății.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este doar un gestionar, e cu banii și plătește ceea ce îi vine la decontare, dar politicile sanitare, asigurarea tratamentelor, astea sunt apanajul Ministerului Sănătății.

SPOT: Și ce ar trebui să facă ministrul Ioana Mihăilă și nu face?

Nu face nimic. Nimic. Doar promisiuni.

A semnat lista cu 150 de medicamente necesare impuse de ONU. Adică a ratificat ceva. Vezi, Doamne, ”vor fi gratuite”. Și acum sunt gratuite, nu trebuia să dea ministrul ordin pentru asta. Tot ce e în programele naționale e acum gratuit.

E praf în ochii fraierilor...

SPOT: Ce ar trebui să se întâmple ca situația să se îmbunătățească pentru pacientul cronic?

Ce să se întâmple? Când ai ca secretari de stat un popă și un economist care habar n-au de politici medicale, sanitare, normal că nu iese nimic.

ADVERTISING

Eu nu sunt ministru, eu știu doar atât: Obligația de a asigura continuitatea tratamentelor pacienților din România este a Ministerului Sănătății.

Nu vine ministrul și îmi spune mie că s-a întrerupt furnizarea, că nu se mai fabrică, că nu mai vrea nu știu cine să aducă...! Astea sunt gogoși de adormit fraierii.

În momentul când ți-ai asumat funcția, ca ministru, când ai ocupat fotoliul acolo, du-te cu o echipă și fă treabă! Nu pune marionete în posturi fiindcă ai ”obligații politice”.

Au distrus tot sistemul de sănătate, de la portar până la manager. Politic.

Eu n-am nimic cu doamna Mihăilă, o respect, a fost chiar voluntar în campaniile noastre (și dumneaei, și soțul). Eu am ceva cu ministrul Sănătății, nu cu doamna Ioana Mihăilă sau cu medicul Ioana Mihăilă.

SPOT: Cât de mare e amploarea fenomenului, câți pacienți cronici sunt afectați de lipsa medicamentelor esențiale pentru ei?

Cât am stat noi de vorbă, până acum, au murit câțiva pacienți din această cauză. Și cu asta am spus tot.

Este grav.

Vă dau un exemplu: Pentru o formă de leucemie în care trebuie Vesanoid (se folosește și în inițierea tratamentelor, dar și în întreținere pe termen lung), un pacient are nevoie de 8 comprimate pe zi. Un tub de Vesanoid are 100 de comprimate și costă 570 de euro în Germania (eu am adus).

Cine își permite să își facă acest tratament, în condițiile în care în România ar trebui să fie gratuit? El este gratuit, dar nu se găsește. Degeaba am gratuitate dacă nu îl găsesc!

Și uitați-vă la toată tevatura, cu producătorul, cu...Stai un pic! Tu ești ministru, tu supervizezi sistemul de sănătate. Adică vii să îmi spui mie că la tine în curte e mizerie?!

M-am săturat de ipocrizie. Repet: Ministerul Sănătății este obligat să asigure continuitatea tratamentelor. Are Direcție farmaceutică, are Direcție medicală, are Direcție nu mai știu de care... Are tot ce trebuie ca să se ocupe de buna funcționare a sistemului de sănătate.

SPOT: Știți cumva de ce nu există acest medicament în România, de ce nu e adus? Din vina producătorilor, a distribuitorilor? Nu rentează sau de ce?

Din cauza politicii proaste a Ministerului Sănătății.

Din cauza faptului că noi dăm ordine, revoluționăm și rearanjăm sistemul de sănătate, dar nu avem grijă ca pilula zilnică să fie prezentă în viața pacientului cronic. Asta ne-a scăpat un pic...

Ne-a dat doamna ministru un ordin pe hârtie. Păi, mă duc și îl fac bucățele și îl dau la fiecare pacient, câte o bucată, și va trece totul. Sau mai exact: Și-i va trece de tot....

SPOT: Aveți un ”gând bun” și pentru producători sau distribuitorii de medicamente?

Eu nu am treabă cu ei.

Eu plătesc statului român asigurare, da? Și statul român, conform Constituției, trebuie să îmi garanteze dreptul la sănătate, dreptul la tratament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇