Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost aprobată lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România, iar ordinul care cuprinde 150 de denumiri ale substanţelor active a fost publicat deja în Monitorul Oficial.
Astfel, circa 1.000 de medicamente esenţiale vor fi decontate 100%.
"Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România. Aceasta conţine 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conţin aceste substanţe.
Pe listă se regăsesc medicamente esenţiale din programul naţional de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum şi pentru bolile endocrine, printre altele", a transmis, marţi, MS, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.
Context
În 24 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.
Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piaţa din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi.
Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie, precizează MS.
Ce sunt medicamentele esențiale. Adoptate de Vlad Voiculescu, desființate de PSD
OMS a introdus pentru prima oara conceptul de medicamente esențiale în 1977. Lista include tratamente pentru principalele boli, care și-au dovedit eficacitatea, sunt sigure și au un raport cost-beneficiu optim. Lista este actualizată de OMS la fiecare doi ani.
România a introdus lista 39 de ani mai târziu, în 2016, când ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș era Vlad Voiculescu.
În 2017, însă, când PSD a venit la guvernare, a renunțat la aceasta listă, susținând că așa asigură medicamente ieftine.
Procedura pentru reintroducerea listei de medicamente esențiale a fost începută acum tot în mandatul lui Voiculescu, iar Ioana Mihăilă a definitivat-o.