România va avea din nou listă de medicamente esențiale. Prețuri mai mari decontate de CNAS, dar costuri mai mici pentru sistemul sanitar

România va avea din nou listă de medicamente esențiale. Prețuri mai mari decontate de CNAS, dar costuri mai mici pentru sistemul sanitar

Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care reintroduce medicamentele esenţiale, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente cu care mulți bolnavi cronici din România se confruntă frecvent.

Potrivit unui comunicat al instituției, pentru această categorie de produse farmaceutice preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, cum este în prezent.

Pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie să întrunească două condiţii: să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și apoi ministrul Sănătății trebuie să emită un altul cu lista medicamentelor esenţiale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a primului.

ADVERTISING

"Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru pacienţii din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizaţie de punere pe piaţă în România, pericolul de retragere din ţară se diminuează considerabil şi, totodată, piaţa din România devine atractivă pentru medicamentele esenţiale care nu au autorizaţie de punere pe piaţă în acest moment", afirmă ministrul Ioana Mihăilă, potrivit comunicatului.

Totodată, noile reglementări prevăd transmiterea în format electronic către Ministerul Sănătăţii, de către deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, a datelor privind preţurile din cataloagele ţărilor de comparaţie, în locul trimiterii copiilor xerox ale respectivelor cataloage.   

"Această măsură este menită să debirocratizeze la nivelul Ministerului Sănătăţii procesul de corecţie a preţului, să asigure o mai mare acurateţe a datelor şi să reducă timpii de procesare a corecţiei preţurilor", mai spune Mihăilă.  

ADVERTISING

Ce sunt medicamentele esențiale. Adoptate de Vlad Voiculescu, desființate de PSD

OMS a introdus pentru prima oara conceptul de medicamente esențiale în 1977. Lista include tratamente pentru principalele boli, care și-au dovedit eficacitatea, sunt sigure și au un raport cost-beneficiu optim. Lista este actualizată de OMS la fiecare doi ani.

România a introdus lista 39 de ani mai târziu, în 2016, când ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș era Vlad Voiculescu.

În 2017, însă, când PSD a venit la guvernare, a renunțat la aceasta listă, susținând că așa asigură medicamente ieftine.

Procedura pentru reintroducerea listei de medicamente esențiale a fost începută acum tot în mandatul lui Voiculescu, iar Ioana Mihăilă a definitivat-o.

Prețuri mai mari decontate de CNAS, dar per total costuri mai mici

Criza continuă de medicamente cu care se confruntă bolnavii din România își are rădăcinile în adoptarea modului de calcul al prețului produselor farmaceutice, cu peste un deceniu în urmă, în 2009.

ADVERTISING

Atunci, din moment ce eram membri ai UE, am aplicat și un mecanism numit External Reference Pricing. Mai exact, toate statele din Uniunea Europeană sunt împărțite pe clustere de câte 12 țări și fiecare stat face parte din cel puțin 2 clustere, deci aceste grupe se întrepătrund între ele.

Legislația românească prevede că noi trebuie să avem cel mai mic preț din grupul nostru și, automat, dacă o țară din clusterul nostru scade prețul, și noi îl scădem.

Legea din 2009 prevedea ca prețurile să fie actualizate în fiecare an, dar a fost încălcată timp de 6 ani, astfel că în 2015, când a fost aplicată pentru a evita sancțiuni de la Uniunea Europeană, ce nu s-a făcut în peste jumătate de deceniu a trebuit aplicat dintr-o dată. Astfel s-a creat atunci prima mare criză de medicamente.

Iar pe fondul ei, PSD a câștigat alegerile în 2017, promițând, fără a putea și livra vreodată (fapt demonstrat ulterior), o ieftinire cu 35% a medicamentelor.

Acum, când prin acest ordin preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, este adevărat că vor crește prețurile decontate de CNAS.

Însă un bolnav a cărui stare se agravează pentru că nu are acces la tratament ajunge să coste mult mai mult sistemul de sănătate.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇