Desființarea Secției Speciale e blocată. Barna spune că UDMR se opune și are vot decisiv

Desființarea Secției Speciale e blocată. Barna spune că UDMR se opune și are vot decisiv

Vicepremierul Dan Barna susține că în coaliție există un blocaj în ceea ce privește proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„În momentul de față suntem într-un blocaj pe acest subiect, despre ce calandar să vorbim?! De ce vă spun că în realitate nu există o dorință pentru desființarea SIIJ și de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front?

Pentru că a fost un acord în coaliție că așteptăm avizul Comisiei de la Veneția și în funcție de asta vom hotărî și vom desființa SIIJ, a venit avizul care spune exact ce spune Guvernul, exact propunerea Ministerului Justiției, și pare că angajamentul că găsim o soluție și desființăm SIIJ nu mai contează. Acum avem un raport pe statul de drept, acolo ni se spune același lucru, SIIJ trebuie deființat”,a declarat marți Dan Barna, la TVR.

ADVERTISING

Aici puteți consulta raportul - Comisia Europeană cere României să intensifice lupta anticorupție și să repare Legile Justiției: Calitatea şi eficienţa sistemului au fost afectate

Conform lui Barna, liberalii sunt neutri în această dezbatere.

„Cei de la PNL sunt neutri în această dezbatere, spun: 'noi acceptăm orice formulă'. În momentul de față poziția celor de la UDMR este de a nu desființa SIIJ, ci de a-l muta la Parchetul general, noi spunem că lucru ăsta nu poate fi acceptat”, a mai spus Barna.

Acesta susține că în acest moment coaliția se află într-un blocaj pe acest subiect.

„Asta arată și limitele unor coaliții în care indiferent ce program îți propui, coaliția aprobă un program de guvernare în Parlament, dacă unul dintre parteneri nu îl respectă practic întreaga coaliție se află într-un blocaj, aici suntem acum”, a adăugat Dan Barna.

ADVERTISING

UDMR are votul decisiv

Comisia Juridică a Senatului, care va da raportul final pe desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, are în componenţă 13 membri. PNL şi USR PLUS au 6 senatori, în timp ce PSD şi AUR numără tot 6. Reprezentatul UDMR înclină decisiv balanţa.

Formaţiunea maghiară nu acceptă ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să fie cercetate de DNA, aşa cum a propus ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Liderii UDMR le-au transmis partenerilor de guvernare că vor vota legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale în forma agreată în Comisia Juridică a Senatului.

Pe baza unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, USR PLUS a propus un amendament ca dosarele de corupţie ale magistraţilor, anchetate în prezent de Secţia Specială, să se întoarcă la DNA.

„Acest amendament depus de colegi se dezbate în Comisia Juridică, de acolo iese un raport. Noi vom susţine desfiinţarea SIIJ-ului, fără niciun fel de discuţie. Dacă se iese cu un raport în care acest amendament (al USR PLUS - n.r.) se regăseşte, vom susţine în acea formă, dacă nu se regăseşte acest amendament, vom susţine forma care iese din comisia de specialitate. Vreau să fie clar: susţinem desfiinţarea SIIJ-ului”, a declarat, în emisiunea Insider politic, ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Însă miza legii nu e desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi - pe acest subiect toate partidele din coaliţie s-au pus de acord. Cheia e ce se întâmplă cu dosarele care în prezent sunt cercetate de Secţia Specială.

Pe acest subiect, opiniile sunt diametral opuse. USR PLUS susţine că dosarele de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi trebuie să ajungă la DNA, în timp ce UDMR susţine că Parchetul General ar trebui să cerceteze activitatea procurorilor şi a judecătorilor. PNL, oficial, susţine varianta USR PLUS, însă, în realitate, e de partea UDMR, susţin surse citate de News.ro.

Prin urmare, dacă USR PLUS va insista în Comisia Juridică ca dosarele magistraţilor să ajungă la DNA, UDMR ameninţă că va vota alături de PSD şi AUR respingerea amendamentului. De asemenea, UDMR are votul decisiv şi în plenul Senatului, camera decizională pe subiectul Secţiei Speciale.

Din acest motiv, USR PLUS a abandonat ideea unei sesiuni extraordinare în care să fie votată desfiinţarea SIIJ. Săptămâna aceasta va avea loc o nouă rundă de negocieri în coaliţia de guvernare pe tema Justiţiei.

ADVERTISING

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇