Stelian Ion așteaptă ca Secția Specială să fie desființată săptămâna viitoare, fără comentarii în coaliție, și anunță o ”toamnă efervescentă” în Parlament (Video)

Stelian Ion așteaptă ca Secția Specială să fie desființată săptămâna viitoare, fără comentarii în coaliție, și anunță o ”toamnă efervescentă” în Parlament (Video)

Ministrul Justiției Stelian Ion a anunțat luni că, după avizul Comisiei de la Veneția în ce privește desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ sau Secția Specială/SS), se așteaptă ca săptămâna viitoare să fie sesiune extraordinară în Parlament pentru ca această secție să devină istorie.

Stelian Ion a insistat că experții Comisiei de la Veneția arată, în cele 14 pagini, că forma corecta de desființare a SS e cea pe care a trimis-o el Parlamentului. Mai exact, Comisia de la Veneția critică amendamentul votat în Parlament pentru a oferi garanții de independență pentru magitrați.

”Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanții suplimentare și fără alte discuții, până la această oră Secția Specială ar fi fost istorie.

Însă e foarte important pentru mine ca, odată cu desființarea Sectiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiție, să nu se creeze alte instituții care să provoace blocaje în actul de justiție.

ADVERTISING

Ca atare, astăzi Comisia de la Veneia ne-a spus pe scurt câteva lucruri foarte importante. În primul rând, pentru cei care se străduiau din răsputeri să salveze această Secție, să aducă argumente în sensul în care ea ar trebui ajutată și nu desființată, e foarte clar ce ne spune Comsiai de la Veneția.

Comisia felicită autoritățile românești pentru această inițiativă de deființare a SIIJ. Nu e o chestiune nouă, de altfel Comisia de la Veneția a criticat de la bun început înființarea SIIJ, dar argumentele au fost ignorate de decideții din 2018. Iată, acum nu mai avem motive de reținere, Secția trebuie desființată.

Alte chestiuni care au fost ridicte între timp, și anume este nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Răspunsul pe care Comisia îl dă este unul foarte clar: amendamentele introduse în C.Deputaților, acele așa zise garanții, reprezintă în realitate niște imunități care, dimpotrivă, n-ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiție, n-ar face decât sa creeze dubii cu privire la independența magistraților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deci aceste garanții sunt criticate clar de Comisia de la Veneția și se recomandă eliminarea acestor imunități. (...) Vreau să-i mulțumesc premierului Florin Cîțu pentru sprijinul pentru acest proiect, care a fost blocat în Parlament.

Varianta corectă ar fi cea propusă de guvern și acesta e mesajul pe care îl voi duce în coaliție miercuri. (...) Se va propune o sesiune extraordinară în maximum două săptămâni de la primirea avizului. Daca nu săptămâna asta, cel târziu cea viitoare (...) Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect, să dea raport în Comisia juridică și mai departe să se dea un vot final în cadrul Senatului”, a spus Stelian Ion, într-o conferință de presă.

Mesaj pentru PNL și UDMR: ”Nu doar ne facem că noi facem reformă în justiție. Fără pași concreți nu scăpăm de MCV”

Întrebat dacă e posibișl să întâmpine rezistență în coaliție de la PNL și UDMR, Stelian Ion a spus că asta ar fi o încălcare a programului de guvernare.

ADVERTISING

”Dacă s-ar întâmpla acest lucru cred că deja s-ar ridica mari semne de întrebre față de respectarea programului de guvernare, față de argumentele reale pe care le-ar putea ridica unii sau alți actori din sistemului judiciar, dar și din partea unor politicieni”, a răspuns ministrul.

El a fost chestionat și în legătură cu criticile pe care i le-a adus Ludovic Orban, care a spus că desființarea SIIJ este dată de faptul că e așteptat răspunsul Comisiei de la Veneția, după solicitarea ministrului.

”Eu cred că avizul pe care l-am primit confirmă că sesizarea Comisiei de la Veneția a fost o decizie corectă. Dacă am fi mers înainte odată cu desființarea SIIJ s-ar fi creat un mecanism incorect, iată, criticat dur de Comisia de la Veneția.

Mai bine mai aștepți o lună decât să te grăbești și să creezi imunități atât de criticate de Comisia de la Veneția. Cred că în această privință domnul Orban s-a înșelat.

E important nu doar să facem repede modificările Legilor Justiției, ci și cum le facem. E un test major pe care îl trecem acum. Asta trebuie să asigurăm, nu vrem doar să punctăm, să ne facem că noi facem reformă în justiție și această comunicare cu Comisia de la Veneția e foarte importantă și ne-am asumat-o în programul de guvernare”, a răspuns Stelian Ion.

Întrebat dacă se așteaptă ca UDMR să sprijine desființarea SIIJ în forma Guvernului, Stelian Ion a spus că altfel ar fi încălcat programul de guvernare.

”Așa cum vă spuneam, miercuri voi merge în coaliție cu acest aviz, acesta e și motivul pentru care am solicitat acest aviz, pentru a avea un sprijin în aceste discuții. Eu aștept de la colegii de coaliție să își respecte cuvântul dat și să respecte programul de guvernare în care scrie negru pe alb desființarea SIIJ și scrie negru pe alb refacerea competențelor DNA și a celorlalte structuri de parchet.

Deci lucrurile acestea sunt clar stabilite și acesta e mesajul cu care voi merge în coaliție. Am așteptare că va fi un raspuns pozitiv, altfel nu e doar o problemă a ministrului Justiției, ci întreaga coaliție, mai ales că în cadrul MCV s-a subliniat necesitatea desființării SIIJ și până nu facem pași concreți e puțin probabil că se va ridica acest mecanism”.

”Anunț o toamnă efervescentă în Parlament. S-au deschis mai multe șantiere”

Stelian Ion a fost întrebat ce se întâmplă cu celelalte proiecte de modificare a Legilor Justiției.

”Eu anunț o toamnă efervescentă din punct de vedere parlamentar pentru că în această perioadă vom trimite mult mai multe proiecte către Parlament.

E vorba nu doar de cele 3 Legi ale Justiției, care însumează aproxmativ 600 de articole, ci și de alte legi foarte importante privind personalul auxiliar, personalului de probațiune, punerea în acord cu unele directive europene, legea care se referă la procedura de insolvență, punerea in acord a Codului Penal și Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile justiției, în maximum două săptămâni vor fi gata modificările și pe Codul de Procedură Penală.

S-au deschis mai multe șantiere în care s-a lucrat în același timp. Septembrie-octombrie va fi o perioadă în care Parlamentul va lucra intens”, a conchis Stelian Ion.

Ministrul Justiției Stelian Ion sustine o conferință de presă despre avizul Comisiei de la Veneția asupra desființării Secției Speciale.

Stelian Ion, Ministrul Justiției:Comisia de la Veneția susține desființarea SIIJ în forma propusă de Guvern. Voi solicita colegilor din coaliție convocarea unei sesiuni extraordinare în Parlament pentru votarea legii.

Publicată de Ministerul Justiției pe Luni, 5 iulie 2021

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇