Proiectul Pegasus de ascultare a telefoanelor provoacă o criză globală. Regimurile totalitare își anihilează opozanții cu un virus creat în Israel

Un fișier cu 50.000 de numere de telefon a ajuns concomitent la Amnesty International și la o organizație a jurnaliștilor de investigație. Toate mobilele din listă erau ținte ale unui program de spionaj care avea acces la datele stocate în memoria aparatelor.
Proiectul Pegasus de ascultare a telefoanelor provoacă o criză globală. Regimurile totalitare își anihilează opozanții cu un virus creat în Israel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Jamal Khashoggi, disidentul saudit, ucis de agenți ai serviciilor secrete din țara sa natală, era urmărit prin programul Pegasus.
  • NSO, compania care a realizat Pegasus, a fost fondată de foști ofițeri de informații din Israel.
  • Guvernul de la Ierusalim a anunțat că va cerceta acuzațiile care i se aduc firmei de tehnologie.

Pegasus, virusul strecurat de agențiile de spionaj în mii de telefoane, generează un alt fel de pandemie care adâncește neîncrederea globală și arată, din nou, cinismul regimurilor totalitare. 

Emmanuel Macron, președintele Franței, e atașat de telefonul său. Îl folosește intens pentru a comunica, pentru a citi și pentru a transmite mesaje. Într-un articol din cotidianul “Le Monde” se spune că iPhone-ul președintelui “este un simbol al modernității sale”.

Într-o postare pe YouTube, realizată în luna mai, alături de doi vloggeri celebri din Franța, Macron folosește iPhone-ul pentru a răspunde la întrebări, o încercare de a se conecta cu tânăra generație, arată cotidianul francez. 

Vestea că numărul de telefon al președintelui Franței e unul dintre cele 50.000 aflate pe lista intrată în posesia grupului de investigații media “Forbidden Stories”, pe care se află și alți oameni politici, jurnaliști și activiști, toţi ascultaţi și urmăriţi de entități guvernamentale din întreaga lume, a șocat opinia publică.

IPhone-ul lui Emmanuel Macron a fost piratat de reprezentanți ai guvernului marocan, o anchetă penală fiind declanșată de procurorii francezi în urma plângerii făcute de doi jurnaliști ale căror telefoane au fost, de asemenea, piratate.

ADVERTISING

În data de 2 octombrie 2018, un proeminent editorialist și disident politic din Arabia Saudită, colaborator permanent al cotidianului american Washington Post, intră în consulatul țării sale din Istanbul, Turcia, o clădire din care nu va mai ieși viu niciodată.

Jamal Khashoggi, 59 de ani, un critic al lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Regatului Arabiei Saudite, de facto, șeful Guvernului, este ucis de agenți ai serviciilor de informații, tranșat și scos din consulat în saci de plastic.

First anniversary of Jamal Khashoggi's death
Jamal Khashoggi, urmărit și ucis de agenții de informații ai Arabiei Saudite, a fost monitorizat cu ajutorul programului Pegasus, realizat de o companie din Israel - Foto: Hepta.ro

Investigația “Pegasus Project”, realizată printr-o colaborare globală între zeci de jurnaliști din întreaga lume, coordonată de “Forbidden Stories” și Amnesty International, dar și cu contribuția importantă a cotidianului Washington Post, a scos la iveală faptul că atât telefonul logodnicei lui Khashoggi, Hatice Cengiz, din Turcia, dar și cel al soției acestuia, Hanan Elatr, au fost piratate și urmărite prin același soft de spionaj, intitulat Pegasus.

Cel puțin 14 actuali sau foști șefi de state și guverne sunt țintele programului de urmărire, alături de președintele Franței, numerele lor de telefon aflându-se pe lista obținută de jurnaliști.

“Această informație fără precedent va trimite fiori de gheață pe spinările multor lideri ai lumii”, a declarat Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, organizație care a susținut investigația.

Lista liderilor politici, actuali sau foști, spionați prin programul Pegasus:

7 prim-miniștri și un rege: 

- Ahmed Obeid bin Daghr, Yemen;

- Saad Hariri, Liban;

- Ruhakana Rugunda, Uganda;

- Édouard Philippe, Franța;

- Bakytzhan Sagintayev, Kazakhstan;

- Noureddine Bedoui, Algeria; 

- Charles Michel, Belgia;

- Mohammed VI, regele Marocului;

Ce e Pegasus?

Un program digital de spionaj realizat de compania NSO Group Technologies din Israel. 

Firma este sută la sută privată și e specializată în realizarea unor softuri și tehnologie de interceptare extrem de performante.

THE PEGASUS PROJECT | Global democracy under cyberattack
VIDEO. Ce este Proiectul Pegasus? Sursa: Forbidden Stories

Mai multe state și companii din întreaga lume se află printre clienții firmei din Israel.

Pe site-ul oficial al companiei scrie în deschidere că: “NSO creează tehnologie care ajută agențiile guvernamentale să prevină și să investigheze terorismul și criminalitatea pentru a salva mii de vieți pe tot globul”.

Problemele apar din momentul în care o agenție guvernamentală achiziționează astfel de tehnologie pe care o folosește pentru a spiona jurnaliști, disidenți politici, activiști și membri ai organizațiilor neguvernamentale, dar chiar și alți lideri politici străini.

NSO a refuzat până acum să pună la dispoziția opiniei publice lista clienților și a susținut în mai multe rânduri că vânzarea produselor sale e condiționată contractual de folosirea lor numai în scopul de a anihila terorismul și crima organizată.

Într-un articol publicat de Washington Post se arată că există multe suspiciuni la nivelul diplomației europene și americane cum că NSO, compania din Israel, are conexiuni cu guvernul acestui stat.

“În cadrul interviurilor, mai mulți oficiali actuali și foști au declarat că presupun faptul că NSO, companie fondată de foști ofițeri de informații israelieni, furnizează cel puțin câteva informații guvernului din Ierusalim despre cine folosește produsele sale de spionaj și ce informații colectează”, se arată în articolul din cotidianul american.

„Este o nebunie să crezi că NSO nu oferă informații sensibile de securitate națională guvernului din Israel. Asta nu înseamnă că firma este un paravan pentru agențiile de securitate israeliene, dar guvernele din întreaga lume presupun că NSO lucrează cu Israelul”, a declarat, sub protecția anonimatului, un fost angajat cu atribuții importante în Agenția Națională de Securitate a SUA, pentru Washington Post.

Cum funcționează?

Pegasus e un cod (program de computer) care e trimis sub forma unui mesaj la numărul de telefon vizat.

Cheia succesului acestui soft e că nu mai trebuie activat de către destinatar.

Până acum, un virus digital era mascat într-un mesaj SMS sau WhatsApp care avea atașat un link (o adresă de internet) pe care destinatarul trebuia să dea click pentru a activa virusul.

Pegasus nu mai trebuie activat. O face singur, imediat după ce mesajul respectiv a ajuns în telefon. 

În plus, are capacitatea de a se ascunde, adică mesajul respectiv nu e vizibil pentru destinatar.

Astfel, posesorul mobilului nu realizează că la datele sale din telefon au acces și alții.

Odată ajuns la țintă, Pegasus conectează telefonul celui vizat la computerul unui agent de informații care poate asculta convorbirile telefonice, poate copia imaginile, fotografiile, agenda telefonică, postările de pe rețele sociale și poate controla microfonul și camera smartphone-ului.

Cum a fost realizată ancheta?

“Forbidden Stories” (Articole Interzise) este o asociere a jurnaliștilor de investigație, creată cu scopul ca, în cazul în care un jurnalist e concediat, arestat sau ucis din cauza muncii sale, aceasta să nu se irosească, să fie dusă mai departe de alți jurnaliști care preiau anchetele și investigațiile din punctul unde au rămas și le duc mai departe, publicându-le și promovându-le în toată lumea.

Platforma oferă și metode de protecție pentru jurnaliștii care investighează subiecte dificile și care cred că se află în pericol, sunt urmăriți, amenințați sau hărțuiți.

Aceștia pot trimite în mod criptat date despre anchetă și despre cei deranjați de ea, astfel încât, în cazul în care se întâmplă ceva, investigația să continue.

“Ucigând jurnalistul nu veți ucide articolul. Suntem o rețea de jurnaliști a căror misiune este de a proteja, urmări și publica lucrările altor jurnaliști care se confruntă cu amenințări, închisoare sau crimă. Este singurul program din lume cu o astfel de misiune”, se arată în documentul de prezentare a platformei online.

Întreaga investigație a pornit de la un fișier electronic primit de Forbidden Stories și de Amnesty International care conținea lista cu 50.000 de numere de telefon, ținte ale programului Pegasus.

Pornind de la această listă, jurnaliștii au început să sune ca să afle cine sunt posesorii telefoanelor, să intre în legătură cu alte redacții care au scris despre subiecte sensibile și să înțeleagă cum funcționează programul, cine l-a realizat, dar și cine-l folosește.

Așa s-a ajuns să se descopere că guvernele mai multor state, cele mai multe dictaturi sau regimuri autoritare, cum ar fi Ungaria, Arabia Saudită, Maroc, India, Mexic, Rwanda sau Bahrain, folosesc Pegasus pentru a urmări lideri ai Opoziției, jurnaliști sau activiști sociali.

Consecințe

Revelația că orice telefon poate fi ascultat și că există programe digitale de urmărire imposibil de detectat de filtrele de securitate cibernetică a generat o criză diplomatică de proporții.

Consiliul Național de Securitate din Israel a format o echipă care urmează să analizeze acuzațiile aduse NSO Group, anunță agenția de presă Reuters.

Pe de altă parte, liderii politici urmăriți, dar și jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale vor cere socoteală agențiilor de spionaj care i-au urmărit.

În Ungaria, faptul că premierul Viktor Orban spionează în mod planificat jurnaliștii reprezintă un nou moment care arată prăbușirea democrației din această țară, membră a Uniunii Europene.

Photo: Jaroslav Nov·k/TASR/dpa
Viktor Orban, premierul Ungariei, acuzat că spionează jurnaliști, oameni de afaceri și activiști sociali prin programul Pegasus - Foto: Hepta.ro

„Guvernul maghiar ar trebui să ofere imediat un răspuns concludent în legătură cu dezvăluirile din Proiectul Pegasus și să clarifice dacă știe sau a aprobat supravegherea jurnaliștilor, a oamenilor de afaceri și a altor persoane. Dacă autoritățile maghiare știau despre aceste încălcări, trebuie să explice în ce bază le-au permis”, a declarat Dávid Vig, directorul Amnesty Hungary.

În această țară, conform datelor publicate până acum, peste 300 de cetățeni maghiari au fost ținte ale programului Pegasus, de monitorizare a telefoanelor mobile.

În zilele următoare, odată cu apariția altor nume aflate pe listă, dar și a reacțiilor generate de aceste dezvăluiri, dezbaterea legată de modul în care guvernele autoritare anihilează orice formă de opoziție va căpăta amploare.

Citește și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇