Nici naturală, nici artificială. Un aparat produce piele pentru transplanturi, inclusiv pentru marii arși

Nici naturală, nici artificială. Un aparat produce piele pentru transplanturi, inclusiv pentru marii arși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O companie elvețiană a dezvoltat primul aparat din lume care poate să producă grefe de piele în cantități mari și de mari dimensiuni, pentru adulții și copii cu răni severe la nivelul țesuturilor, rezultate inclusiv în urma arsurilor grave.

„Nu este piele artificială, dar nici tocmai naturală. Ca să fim exacţi, este echivalentul unui ţesut cutanat produs cu ajutorul bioingenieriei”, a explicat Daniela Marino, cofondator şi director al companiei Cutiss, conform Good News Network.

Practic, dintr-o mică bucată de piele sănătoasă prelevată de la un pacient, odată introdusă în aparat, noi celule cutanate sunt „crescute” într-un gen de incubator și apoi combinate cu un hidrogel, pentru a produce o piele nouă.

ADVERTISING

Rezultatul este denovoSkin, o piele cu o grosime de un milimetru, asemeni dermei și epidermei naturale.

Pielea obținută are o culoare roz fluorescent și, odată aplicată pe porţiunea lezată (inclusiv arsură), capătă culoarea naturală a pielii.

Marele avantaj față de tehnicile tradiționale este că dintr-un eșantion de țesut de mărimea unei ștampile se poate produce o bucată de piele aproape de dimensiunea unei saltele.

În mod tradițional, o bucată de piele sănătoasă poate fi extinsă de două ori, însă acest aparat o poate multiplica până la de 100 de ori mostra originală, obiectivul fiind însă de 500 de ori, a anunțat compania.

ADVERTISING

Citește și O româncă e primul pacient din Marea Britanie care primește un tratament revoluționar anti-COVID

La nivel mondial există circa 11 milioane de pacienți cu arsuri grave, iar în cazul multora dintre ei metoda tradițională nu dă rezultate.

Pentru pacienţii cu arsuri pe 60–70% din corp, noua tehnică este revoluţionară, datorită cantității mari de piele pe care o poate produce într-un timp record.

DenovoSkin a trecut deja de etapa prototipului de laborator, iar în prezent se finalizează fază a doua a studiilor clinice.

ADVERTISING

Deja tehnologia poate și este utilizată, acordându-i-se autorizații speciale pentru cazurile în care „poate depăși orice tratament din prezent pentru leziuni mari și profunde ale pielii, cu rezultate potențiale de a salva și îmbunătăți viața”.

Pe aceste considerente, unii pacienți cu arsuri majore au beneficiat deja de grefe denovoSkin pe suprafețe mari ale corpului.

După această etapă, produsul trebuie să își dovedească eficiența pe un număr mare de pacienți pentru a finaliza faza III a studiului clinic.

denovoSkin - Personalized skin grafts to treat skin defects

Vezi și Se schimbă lumea: Pacienţi virtuali care să testeze vaccinul COVID-19 şi alte 9 tehnologii revoluţionare au fost dezvoltate în 2020


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇