Macron și numeroși politicieni și jurnaliști francezi au fost spionați cu Pegasus

Macron și numeroși politicieni și jurnaliști francezi au fost spionați cu Pegasus

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, fostul prim-ministru Edouard Philippe şi alţi membri ai Administraţiei de la Paris au fost vizaţi de potenţiale operaţiuni de monitorizare a telefoanelor de către serviciile secrete din Maroc, cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană.

Numărul de telefon al preşedintelui Emmanuel Macron, al fostului premier Edouard Phillipe şi cele a 14 miniştri francezi au figurat, în anul 2019, pe o listă a serviciilor secrete din Maroc, conform cotidianului Le Monde, potrivit Mediafax.

Organizaţiile pentru integritate Forbidden Stories şi Amnesty International au consultat o listă cu 50.000 de numere de telefon care ar fi fost selectate pentru a fi monitorizate de servicii secrete cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană.

ADVERTISING

Nu este clar dacă preşedintele Franţei şi ceilalţi oficiali au fost într-adevăr monitorizaţi.

"Dacă aceste lucruri într-adevăr s-au întâmplat, în mod evident, este foarte grav. Trebuie făcută în totalitate lumină în privinţa acestor dezvăluiri", a reacţionat marţi seară Preşedinţia Franţei.

Anchetă după ce jurnaliștii au depus plângeri

Justiţia franceză anunțase deja că a deschis marţi o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, după plângerea unor jurnalişti ale căror telefoane au fost spionate tot în contul Marocului, potrivit Agerpres.

Duminică, mai multe media, printre care Le Monde, The Guardian şi Washington Post, au dezvăluit că jurnalista Lénaig Bredoux de la Mediapart şi fondatorul site-ului de informaţii, Edwy Plenel, se numără printre cei peste 180 de ziarişti spionaţi în lume prin intermediul softului Pegasus, în contul diferitelor state, în cazul de faţă Maroc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urma dezvăluirilor, site-ul Mediapart a depus plângere luni.

Vizate la rândul lor de această acţiune de spionaj atribuită Marocului, publicaţia Le Canard enchaîné şi fosta sa colaboratoare Dominique Simonnot, devenită Controlor general al închisorilor, şi-au anunţat intenţia de a depune plângere la rândul lor.

”Timp de mai multe luni, aparatul represiv al regatului Maroc a încălcat intimitatea a doi jurnalişti, a adus atingere meseriei de a informa şi libertăţii presei, a furat şi exploatat date personale şi profesionale”, a acuzat Mediapart într-un articol apărut luni.

Marocul neagă

Aceste informaţi sunt ”alegaţii mincinoase lipsite de orice fundament”, a reacţionat guvernul marocan, dezminţind că a achiziţionat ”softuri informatice pentru a infiltra aparate de comunicaţie”.

ADVERTISING

Potrivit Le Monde, pe lângă jurnalişti marocani, ”în jur de 30 de jurnalişti şi şefi din media franceze figurează pe lista ţintelor Pegasus, în redacţii diferite precum Le Monde, Le Canard enchaîné, Le Figaro sau AFP şi France Télévisions', nu toţi fiind ulterior în mod necesar spionaţi.

Ancheta din Franţa vizează o listă de zece infracţiuni potenţiale, printre care ”atingere adusă vieţii private, interceptarea corespondenţei, acces fraudulos într-un sistem informatic şi grup infracţional”, detaliază comunicatul parchetului din Paris.

Ancheta se referă şi alte infracţiuni, ca introducerea, extragerea şi transmiterea frauduloasă de date, potenţial imputabile utilizatorilor Pegasus, precum şi punerea la dispoziţie şi deţinerea unui echipament ce permite spionarea unui sistem de date, şi oferirea şi vânzarea fără autorizaţie a unui dispozitiv de captare de date, ceea ce s-ar putea aplica la comercializarea softului şi la intermediarii implicaţi.

Investigaţiile au fost încredinţate Oficiului central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicaţiei (OCLCTIC), a precizat parchetul.

Context

Activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni din numeroase ţări ar fi fost vizaţi de operaţiuni de monitorizare cu ajutorul sistemului software Pegasus, dezvoltat de compania tehnologică israeliană NSO Group pentru interceptarea membrilor grupurilor infracţionale.

Softul de interceptare a ajuns la servicii secrete, fiind folosit într-un număr variat de operaţiuni. Compania NSO Group a transmis că nu este implicată în activităţi ilegale.

Cele mai multe dintre cele aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate pentru operaţiuni de interceptare au fost depistate în Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇