Cine ține pe foc familia tradițională și mai ales cu ce folos

Ținerea pe foc a familiei tradiționale nu este făcută, așa cum ar părea poate mai firesc, de AUR, care încă testează strategii de rebranding, ci de un nucleu din PNL, pentru care lupta pentru șefia partidului a devenit o miză.
Cine ține pe foc familia tradițională și mai ales cu ce folos
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție a eșuat, dar promotorii lui se regrupează din ce în ce mai ostentativ în ultima vreme. Tema nu e inocentă politic și joacă un rol important în cursa pentru putere din PNL.

Liberalii au fost cei mai vocali contestatari ai raportului pentru protejarea drepturilor femeilor, adoptat de Parlamentul European, pe care l-au transformat, prin vocea deputatului Pavel Popescu, într-un fake news perfid de manual.

Pentru a se califica ca fake news, o informație falsă trebuie să îndeplinească niște criterii: să conțină bucăți trunchiate de adevăr (sfertadevărul) și să servească unor scopuri de compromitere intenționată a unui terț.

În acest caz, decupările de adevăr au fost grosolane, dar cu cât e mai grosolan un fake news, cu atât el se rostogolește mai rapid și capătă adepți: 99,9% din raportul europarlamentarului Matic se referă la drepturile și protecția femeilor (accesul la produse sanitare, la servicii medicale și de protecție).

ADVERTISING

Restul e o precizare că prin femei se înțeleg și bărbații transgen și persoanele non-binare care pot să rămână însărcinate și ar trebui să beneficieze de serviciile de îngrijire legate de naștere, fără discriminare. De aici, drumul spre fake news a fost rapid: Parlamentul European a decis că și bărbații pot naște.

A fost decupat așadar bărbatul dintr-o sintagmă care înseamnă cu totul altceva, în context: un bărbat transgen este persoana biologic femeie, care se identifică pe sine ca femeie (în vreme ce persoanele non-binare sunt persoanele care nu se identifică total nici cu genul feminin, nici cu cel masculin).

Și tot nu a fost suficient, deși și în această primă parte a construcției fake news-ului a existat un terț compromis și s-ar putea ca aici să fie un efect cu mult mai periculos decât o lovitură aplicată în lupta politică internă: Parlamentul European, adică Uniunea Europeană.

Compromiterea/rușinarea publică a Uniunii Europene, într-un context în care UE este vulnerabilizată deja de Ungaria și Polonia, pe aceeași temă, este un gest necugetat al liberalilor care au rostogolit sau au cauționat mesajul lui Pavel Popescu, unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu pentru conducerea PNL.

Dar nu a fost suficientă doar decuparea de propagandă, a urmat punerea fake news-ului gata copt în cârca lui Dacian Cioloș: Cioloș ne spune că bărbații pot naște. Nu mă opresc asupra grobiansimului din întregul text al liberalului, o desconsiderare a femeii, din postura unui apărător al familiei tradiționale!

Felul în care liberalii au profitat de un raport despre drepturile femeilor, manipulându-l ideologic și extrăgând din el tema marginală a minorităților sexuale, ironizate și supuse oprobriului public, arată că familia tradițională este o temă esențială în disputa pentru putere din PNL.

Nu este vorba despre o strategie de reprezentare a curentului conservator din societate, societatea nu are niciun beneficiu, ci despre facțiunea neoprotestantă din partid.

Ținerea pe foc a familiei tradiționale nu este făcută, așa cum ar părea poate mai firesc, de AUR, care încă testează strategii de rebranding, ci de un nucleu din PNL, pentru care lupta pentru șefia partidului a devenit o miză.

Nucleul din societate cu valori tradiționale, conservatoare refuză să fie reprezentat de partidele de pe masă

În acest context a apărut pe piață un barometru al opiniei publice pus la dispoziția Spotmedia.ro de Avangarde, care tratează tocmai tema familiei tradiționale.

Barometrul se remarcă printr-o rată consistentă de refuz/non-răspuns la cele mai multe dintre întrebări și chiar prima întrebare ne dă și explicația: nu pentru că tema ar pune în mișcare o spirală a tăcerii, ci pentru că tema nu există în acest fel formulată pentru societate.

Astfel, la întrebarea Din punctul dumneavoastră de vedere, dezbaterea privind valorile LGBT vs valori tradiționale este validă sau artificială?, cea mai mare parte a respondenților spune că Nu știe – 45% -, în vreme ce 34% consideră că este o dezbatere artificială.

Sunt două întrebări a căror rată majoritară de non-răspuns/refuz arată că pentru români tema nu poate fi pusă în termenii luptei politice, cu partidele pe care le avem pe masă.

Astfel, 56% refuză să atribuie vreunui partid susținerea drepturilor LGBT, în vreme ce 57%, așadar un procent similar, refuză să atribuie susținerea familiei tradiționale unui partid politic.

Cu toate acestea, un procent majoritar, 62%, crede că rolul familiei tradiționale trebuie întărit prin lege.

Acesta este nucleul conservator din societate, cu valori tradiționale, care nu își găsește reprezentare politică. Mai mult, refuză să încredințeze Bisericii acest rol – 58% spun că Biserica nu trebuie să se implice în deciziile autorităților.

Dacă referendumul ar fi repetat

Referendumul pentru redefinirea familiei nu a fost validat, pentru că a fost jucat politic.

A fost un referendum despre ce susține Liviu Dragnea versus ce i-ar deservi lui Liviu Dragnea. Așa s-au raportat cei mai mulți, prin necauționarea nu a temei, ci a instrumentării politice.

Dar, așa cum se vede din acest barometru al opiniei publice, românii nu sunt dispuși să cauționeze nici PNL-ul, ca administrator al unei teme importante pentru societate, dacă ne uităm la procentul celor care ar vrea o întărire a rolului familiei tradiționale.  

Sondajul rămâne totuși vulnerabil, pentru că nu definește fără echivoc termenii, dar definește clar nevoia ca tema să rămână apolitică.

Citeşte şi alte texte semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇