Un fake news care ne înspăimântă de bărbații care pot naște, dar lasă femeile să moară, teren pentru reinventarea AUR

Un fake news care ne înspăimântă de bărbații care pot naște, dar lasă femeile să moară, teren pentru reinventarea AUR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sau despre Cum a ajuns un raport despre protecția femeii să fie citit la București ca o amenințare pentru bărbați.

Ghinionul femeilor din România a făcut ca sănătatea și viața lor să fie prinse între strădaniile PSD și PNL de discreditare a lui Dacian Cioloș, autosuficiența așa-zișilor neoconservatori români și toleranța societății, până la limita trivializării răului,  cu violența domestică.

  • Mortalitatea maternă  în România este dublă în comparație cu media Uniunii Europene, cauzele principale fiind legate de riscuri obstetricale directe (46%), riscuri obstetricale indirecte (29%) și avorturi (25%)  (date World Vision).
  • Rata avorturilor este dublă și ea față de media UE -2 7, 96% dintre decesele prin avorturi provocate sunt înregistrate în mediul rural.
  • România ocupă un loc fruntaș și în ceea ce privește sarcina și ratele de avort la adolescente – 1 din 10 mame este minoră, iar 9% din totalul anual al avorturilor se înregistrează în rândul femeilor sub 19 ani. Principalele cauze sunt lipsa de educație sexuală și neutilizarea contraceptivelor (60% din adolescenți).
  • O româncă din cinci nu ajunge niciodată la medic pe perioada sarcinii, ci doar în momentul în care naște. Complicațiile sarcinii nu sunt depistate la timp, iar multe mame își pierd viața, fără a-și mai cunoaște copilul.
  • Cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame între 15-19 ani. Dintre cele 749 de mame sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 la a doua naștere. Pe segmentul 15–19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naștere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil (date Salvați Copiii România).
  • Din 674 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatăl tot adolescent (sub 20 ani). La mamele între 15 și 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatăl sub 20 de ani (pe acest palier, sunt și tați de peste 65 de ani)- date Salvați Copiii România (2019).
ADVERTISING

Rapoartele unor organizații neguvernamentale ca World Vision și Salvați Copiii arată constant că România se situează în topul indicatorilor privind mortalitatea maternă, mortalitatea neonatală, numărul avorturilor și incidența sarcinilor nedorite la minore.

S. întrucât rușinea, durerile menstruale netratate și tradițiile discriminatorii conduc la abandonul școlar și la scăderea ratei de școlarizare a fetelor și a ratei prezenței femeilor la locul de muncă; întrucât înțelegerea legăturilor dintre igiena menstruală și morbiditatea, mortalitatea și infertilitatea maternă, infecțiile cu transmitere sexuală/HIVși cancerul de col uterin poate contribui la depistarea timpurie și poate salva vieți.

raportul Matić

În mediul rural, fetele încep să lipsească de la școală în timpul perioadei menstruale, pentru că nu au acces la materiale igieno-sanitare și pentru că sunt crescute într-o cultură a rușinii corelate cu statutul de femeie.

Q. întrucât educația sexuală cuprinzătoare adecvată vârstei este esențială pentru dezvoltarea abilităților copiilor și tinerilor de a stabili relații sănătoase, egale și sigure, în special prin abordarea rolurilor de gen, a egalității de gen, a dinamicii puterii în relații, a consimțământului și a respectului pentru limite și contribuie la realizarea egalității de gen.

raportul Matić

Adolescentele sunt căsătorite cu tatăl unui copil nedorit, nu de puține ori rodul unui abuz sexual, ca să spele rușinea pe care o poartă în pântece.

Nu au avut acces la un avort, păcat major, dar au pe umerii lor rușinea de a naște un copil pentru care nu au resurse emoționale, psihologice și economice de a-l crește.

O. întrucât nimeni nu ar trebui să moară la naștere, iar accesul la îngrijiri legate de maternitate, sarcină și naștere bazate pe dovezi, de calitate și accesibile este un drept al omului și trebuie asigurat fără nicio discriminare;

raportul Matić

Nașterea în România încă este, în multe locuri din țară, unde țara nu înseamnă doar București și alte câteva orașe mari, o experiență traumatică, ce privează femeia nu doar de bucurie, ci și de dreptul la sănătate psiho-emoțională.

P. întrucât persoanele gravide se confruntă cu diverse intervenții medicale forțate în timpul nașterii, inclusiv cu abuzuri fizice și verbale, cu suturarea leziunilor provocate de naștere fără ameliorarea durerii și cu nerespectarea deciziilor lor și a consimțământului lor în deplină cunoștință de cauză, ceea ce poate constitui violență, cruzime și tratamente inumane;

raportul Matić

Pe toate astea, PSD în principal, dar și PNL, prin vocea unui deputat de-al său, le-au convertit într-un fake news perfid, care spune că USR PLUS și Dacian Cioloș în principal sunt demiurgii unei monstruozități biologice: bărbatul care naște și alăptează.

Dacă Dacian Cioloș nu ar fi un potențial concurent pentru scrutinul prezidențial post-Iohannis - cu ce șanse nu e clar nici măcar pentru USR PLUS, dacă USR PLUS nu ar putea fi înfundat prin creșterea AUR, femeile din România ar fi avut șansa unei dezbateri despre cum le sunt încălcate drepturile fundamentale la viață, sănătate fizică și psiho-emoțională și demnitate.

Dar pentru că raportul Matić a fost votat de europarlamentarii USR PLUS, cu o singură abținere, cea a lui Dragoș Pîslaru, liberalii au votat majoritar împotrivă, cu o singură abținere, cea a lui Marian-Jean Marinescu,  în vreme ce bravii social-democrați nu au votat, croatul Predrag Matić fiind membru în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D), toată dezbaterea românească a fost parazitată de vestea șocantă că  Dacian Cioloș vrea ca bărbații să nască și să alăpteze.

Soția mea și prietenele ei îl vor vota pe Dacian Cioloș la alegerile prezidențiale din 2024. Asta pentru că în urma...

Publicată de Pavel Popescu pe Joi, 24 iunie 2021

Pentru ca o minciună sau o înțelegere intelectuală limitată să devină fake news e nevoie de intenție manipulatoare, în interesul unui actor, cel mai adesea politic sau geopolitic.

În acest caz, compromiterea USR PLUS a meritat prețul plătit de femeile din România, actori nesemnificativi politic într-o realitate socială în care moartea la naștere a mamei, moartea nou-născutului pentru că niciun medic nu a urmărit sarcina, abuzul sexual, abuzul şi discriminarea socială a fetelor, sărăcia ca rușine nici nu pierd, nici nu adună voturi.

N. întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere, fără discriminare pe criterii de identitate de gen;

raportul Matić

Acesta e singurul articol decupat din raportul de 25 de pagini, raport care recomandă statelor membre UE - pentru că nu are putere de lege - să protejeze femeia și să îi garanteze acces nediscriminatoriu la drepturile fundamentale (viață, sănătate, demnitate), mai ales în contextul în care pandemia și restricțiile sociale au dus, pe de o parte,  la creșterea cazurilor de violență domestică îndreptată contra femeii și, pe de altă parte, a furnizat justificări abuzive în sistemul medical pentru a nu trata femeia („sistemul e supra-încărcat din cauza Covid, avortul nu e o prioritate”).

În discuție nu e avortul ca opțiune de principiu, ci avortul ca opțiune medicală, în fața întreruperilor ilegale de sarcini, care au dus la drame cumplite în România comunistă și, mai aproape, în Polonia și Irlanda, cu femei care au avortat pe vapoare.

Dar și dacă am fi reluat dezbaterea despre avort, tot ar fi fost un câștig față de erorile logice și abrutizarea a vinde electoratului drepturile femeii drept îngrădire a bărbatului.

Europarlamentarii liberali aveau obligația, în contextul confiscării și deturnării acestei teme, să își clarifice poziția și să denunțe felul în care PSD a speculat un imaginar al fricilor și rușinilor sociale.

Una e să nu votezi raportul, și să justifici chiar și politic, cu totul alta e să batjocorești dreptul femeii la demnitate.

La prima vedere, câștigul imediat îl scoate AUR, care a crescut în sondaje și este în căutarea unei teme care să joace emoțional.

Atât PNL, cât și PSD mizează însă pe faptul că românii sunt mai raționali de atât, așa că rejoacă această temă a familiei tradiționale, insistând totodată pe grija lor față de valorile europene (de unde felul în care Marcel Ciolacu încearcă să curteze UE).

Un sondaj INSCOP de luni spune că aproape 60% dintre români ar vota un partid naționalist care susține familia tradițională, dar mult mai puțini ar vota acest partid, dacă la pachet cu familia tradițională ar fi și ieșirea României din UE.

Printre recomandările raportului, pe care eurodeputații PNL, PMP și PSD îl consideră, iată, unul care subminează familia tradițională și demnitatea bărbaților, sunt și cele de mai jos:

subliniază consecințele negative ale pandemiei asupra maternității, a sarcinii și a îngrijirii legate de naștere, dat fiind că sistemele de sănătate se concentrează pe combaterea pandemiei de COVID-19, și subliniază că se aduc modificări inacceptabile prestării de servicii de îngrijire în timpul sarcinii și la naștere, care nu se bazează pe dovezi științifice, pe orientările OMS sau pe orientările organizațiilor profesionale europene relevante și nu sunt proporționale cu răspunsul necesar la pandemia de COVID-191;

îndeamnă statele membre să asigure resurse adecvate pentru îngrijirea de calitate în ceea ce privește maternitatea, sarcina și aspectele legate de naștere;

îndeamnă statele membre să asigure accesul deplin la tratamente de fertilitate și la îngrijiri pentru fertilitate în timpul pandemiei de COVID-19 și să prevină întreruperea furnizării de tratamente de fertilitate, care va conduce la mai puțini copii născuți din tratamente de reproducere asistată medical și, în consecință, poate priva complet unele persoane de dreptul lor de a încerca să aibă un copil.

raportul Matić

Vezi şi: Ce treabă are Educația sexuală în școli cu fetele care nasc la 15 ani. Și ce treabă nu are

Citeşte şi alte texte semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇