Preşedintele brazilian îndeamnă populația să se înarmeze și vede trei alternative pentru viitorul său: închisoarea, moartea sau victoria

Preşedintele brazilian îndeamnă populația să se înarmeze și vede trei alternative pentru viitorul său: închisoarea, moartea sau victoria

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat sâmbătă că nu sunt decât trei alternative pentru viitorul său: închisoarea, moartea sau victoria, informează AFP. De asemenea, el și-a îndemnat poporul să se înarmeze, deoarece „un popor înarmat nu va fi niciodată aservit”.

„Am trei alternative pentru viitorul meu: să fiu închis, să fiu mort sau să fiu victorios. Puteţi fi siguri că prima alternativă nu există. Fac ce trebuie şi nu datorez nimănui nimic”, a declarat preşedintele Bolsonaro, care intenţionează să candideze în alegerile din 2022, în timpul unei întrevederi cu membri ai reţelelor evangheliste, în cadrul unei vizite în Goiania, în centrul ţării.

ADVERTISING

Într-un context de tensiuni cu puterea judiciară, preşedintele a criticat din nou Tribunalul Suprem Federal (STF) şi Tribunalul Superior Electoral (TSE), şi a atenţionat: "Niciun om de aici de pe pământ nu mă va intimida".

Jair Bolsonaro a încasat o lovitură miercuri, când preşedintele Senatului brazilian, Rodrigo Pacheco, a respins cererea lui de a angaja o procedură de destituire împotriva lui Alexandre de Moraes, unul dintre cei 11 judecători ai STF şi membru al TSE.

Diferendul a izbucnit în urmă cu mai multe luni, în special din cauza contestării de către Bolsonaro a legitimităţii sistemului de vor electronic brazilian, în vigoare din 1996.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Curtea Supremă a declanşat mai multe anchete împotriva lui Bolsonaro. La începutul lunii, judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat ca preşedintele să facă obiectul unei anchete pentru "defăimare" şi "incitare la crimă".

De asemenea, TSE l-a inclus pe preşedinte într-o anchetă declanşată în 2019 de STF asupra unor infracţiuni şi ameninţări la adresa mai multor judecători ai săi.

Vineri, înainte de a se duce la Goiania, Jair Bolsonaro a încurajat populaţia să se înarmeze: "Toată lumea trebuie să cumpere o armă. Un popor înarmat nu va fi niciodată aservit", a declarat acesta. Şi, în condiţiile în care inflaţia suscită tot mai multă îngrijorare în Brazilia, el a adăugat: "Ştiu că este scump. Un idiot ar putea spune 'trebuie cumpărată fasole'. Omule, dacă nu vrei să cumperi o armă, nu-i deranja pe cei care vor să cumpere una".

ADVERTISING

Sâmbătă dimineaţa, în capitala statului Goiás, Bolsonaro s-a plimbat fără mască printr-o mulţime de susţinători ai săi adunaţi în faţa templului, potrivit unor imagini difuzate pe reţelele sociale.

El i-a îndemnat apoi pe membrii reţelelor evangheliste - din ce în ce mai puternice în Brazilia şi care au contribuit major la alegerea lui - să participe la manifestaţiile în susţinerea sa prevăzute pentru 7 septembrie, de Ziua Independenţei Braziliei.

Citește și: Președintele Braziliei, atac vehement la vaccinul anti Covid: Femeilor le-ar putea crește barbă și vă puteți transforma în crocodil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇