Premierul Spaniei și ministrul Apărării, vizați de colete-capcană. Alte 4 scrisori suspecte au apărut, după explozia de la ambasada Ucrainei

Premierul Spaniei și ministrul Apărării, vizați de colete-capcană. Alte 4 scrisori suspecte au apărut, după explozia de la ambasada Ucrainei

Poliția din Spania investighează încă patru dispozitive explozive trimise prin scrisori-capcană, la o zi după ce unul a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid.

Joi dimineață, a apărut informaţia că un dispozitiv exploziv, adresat premierului Spaniei, a fost interceptat pe 24 noiembrie. Potrivit Ministerului de Interne, un alt dispozitiv a fost trimis la Ministerul Apărării, transmite The Guardian.

Dar să le luăm pe rând.

Două scrisori-capcană au fost găsite miercuri. Prima era adresată ambasadei Ucrainei din Madrid.

ADVERTISING

Aceasta e şi singura care a explodat, provocând răni ușoare unui oficial al ambasadei ucrainene.

Ambasadorul Ucrainei în Spania, Serghei Pohorelţev, a declarat că primul colet i-a fost adresat și a fost înmânat comandantului ambasadei. „Pachetul conținea o cutie, ceea ce i s-a părut suspect comandantului și acesta a decis să îl scoată afară, fără nimeni în apropiere, și să îl deschidă”, a declarat Pohorelțev pentru site-ul de știri ucrainean European Pravda.

„După ce a deschis cutia și a auzit un clic, a aruncat-o și apoi a auzit explozia... În ciuda faptului că nu a ținut cutia în momentul exploziei, comandantul s-a rănit la mâini”, relatează ambasadorul. Angajatul a fost dus la spital, dar a fost externat la scurt timp după aceea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După descoperirea acestui prim colet exploziv, Dmitro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a îndemnat toate ambasadele țării să-și înăsprească măsurile de securitate.

A urmat un pachet suspect primit de compania Instalaza, producătorul de arme din Zaragoza.

Compania Instalaza produce lansatorul de rachete C90 pe care Spania l-a furnizat Ucrainei

Compania a chemat Poliţia pentru că a primit un pachet suspect. Era un plic de 10 pe 15 cm și cu o grosime de puțin mai mult de un centimetru. Plicul a fost examinat și radiografiat și s-a constatat că conține o mică încărcătură care a fost concepută pentru a provoca o explozie, atunci când ar fi deschis.

ADVERTISING

Investigațiile preliminare sugerează o legătură între primele două scrisori, deoarece ambele plicuri ar fi venit din Ucraina și aveau aceeași adresă de e-mail a expeditorului.

Joi dimineaţă, forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv ascuns tot într-un plic trimis prin poștă unui centru UE, situat la baza forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, a anunțat Ministerul Apărării.

După ce au scanat plicul cu raze X, ofițerii de securitate au stabilit că acesta conține „un mecanism”. Poliția încă analiza coletul joi dimineață.

Centrul respectiv sprijină politica externă și de securitate comună a UE prin colectarea de informații de la sateliţi. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a descris în septembrie aceste sisteme drept „ochii Europei”.

Apoi, s-a aflat că şi biroul premierului spaniol Pedro Sánchez a primit pe 24 noiembrie o scrisoare care conținea un dispozitiv exploziv.

Securitatea în jurul clădirilor publice și diplomatice urmează să fie întărită, după seria de scrisori-bombă apărute în toată țara, a anunţat Ministerul de Interne de la Madrid, citate de The Guardian.

Ziua 281 de război: Germania a înfuriat Rusia. Moscova pune tuturor botniță. Zelenski versus Musk


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇