Varta își amână investiția de 1 miliard de euro în România

Varta își amână investiția de 1 miliard de euro în România

Compania Varta anunță că în primele nouă luni din acest an a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 8,3% față de aceeași perioadă din 2021, astfel că e nevoită să amâne investiția într-o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice, pe care urma să o deschidă în țara noastră.

Veniturile Varta au scăzut în 2022 la 570,7 milioane de euro, de la 622,3 milioane în 2021.

Câștigul calculat înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare a scăzut cu 63,6%, de la 182,5 milioane de euro la 66,4 milioane, astfel că deschiderea noii fabrici V4Drive, o investiție de un miliard de euro anunțată în România, va fi continuată doar după vor fi asigurate angajamentele obligatorii față de clienți, relatează Profit.ro.

ADVERTISING

"Varta continuă să se confrunte cu o situație economică dificilă. Crizele globale au ca rezultat creșterea prețurilor la energie și materii prime, întreruperi de producție legate de pandemie din partea clienților, deficit de semiconductori disponibili - toate tendințele continuă să aibă un impact negativ asupra companiei", se arată într-un mesaj al companiei.

"Construcția noii fabrici pentru celule V4Drive va continua, însă doar după ce angajamentele obligatorii față de clienți au fost asigurate. Activitățile de producție pentru lansarea noului produs, așteptate în a doua jumătate a anului, sunt acum în derulare, deși cu un volum semnificativ redus față de planurile inițiale", a transmis Armin Hessenberger, CFO al Varta AG.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit companiei, situația dificilă afectează în prezent cererea de baterii litiu-ion, iar unitatea de producție Nördlingen din divizia CoinPower, cea mai afectată, a implementat un program temporar cu normă redusă.

În vară, reprezentanții gigantului german i-au transmis premierului Nicolae Ciucă, într-o discuție la Guvern, că au ales România pentru o investiție strategică de un miliard de euro într-o unitate de producție de baterii pentru mașini electrice. Potrivit Profit.ro, Varta a intrat în România și cu noua sa filială de e-mobility, lansată recent.

ADVERTISING

Varta Microbattery deține deja o fabrică la Brașov, din 2014.

În 2020, compania a avut în România 450 de angajați și o cifră de afaceri de 406,9 milioane lei, cu un profit net de 19,2 milioane lei. La nivel global, Varta a avut în 2021 afaceri de aproape un miliard de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇