Ziua 281 de război care este şi prima zi oficială de iarnă a prins 6 milioane de ucraineni fără electricitate.
În plus, serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că 9 oameni au murit în incendii, provocate de încercarea disperată de a-și încălzi casele. Doar în ultimele 24 de ore au fost 131 de incendii, dintre care 106 în sectorul rezidențial.
Inginerul șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost concediat, fiind acuzat de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de energie nucleară de stat Energoatom. Informaţia vine la o zi după ce Rusia a declarat că l-a promovat pe inginerul respectiv ca director al centralei.
La Washington, Pentagonul a anunţat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru 6 sisteme avansate de rachete sol-aer (Nasams) pentru Ucraina, care a fost atribuit companiei Raytheon.
O lege împotriva "agenţilor străini" intră în vigoare azi în Rusia, care înseamnă o întărire a cenzurii şi o presiune şi mai puternică pusă pe libertatea de exprimare.
Iar preşedintele Volodimir Zelenski l-a invitat în Ucraina pe miliardarul Elon Musk.
Mişcările de pe front
- Începe iarna fără curent - 6 milioane de ucraineni nu au electricitate, în prima zi oficială de iarnă. O companie energetică privată din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura electrică a țării este avariată, în timp ce atacurile rusești continuă să vizeze alimentarea. "Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți (...) Inginerii electricieni fac tot ceea ce este posibil și imposibil pentru a stabiliza situația în ceea ce privește aprovizionarea cu energie", a declarat compania DTEK.
- Ruşii se apropie de un oraş mult disputat - Rusia a revendicat preluarea controlului în 3 sate de lângă Bakhmut, un oraş din estul Ucrainei, acum în mare măsură distrus, pe care forţele ruse au încercat să-l cucerească încă din vară. Primul sat este situat la aproximativ 25 km nord de Bakhmut, iar al doilea la aproximativ 20 km sud. A treia aşezare este tot la sud de oraş.
- Groapă comună în Herson - O groapă comună, în care se aflau şase trupuri, a fost descoperită la mai puţin de 50 km de oraşul Herson. După descoperirea unor săli de tortură în oraş, poliţia ucraineană a dezgropat şase corpuri dintr-o groapă comună, care poartă semne de execuţie. Trei dintre ele aveau mâinile legate la spate, iar alte două aveau găuri de glonţ în ceafă.
- Trădător concediat la Zaporojie - Inginerul șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost concediat, fiind acuzat de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de energie nucleară de stat Energoatom. Informaţia vine la o zi după ce Rusia a declarat că l-a promovat pe inginerul Iuri Cerniciuk, ca director al centralei.
- Un nou schimb de prizonieri - Un alt schimb de prizonieri va avea loc mai târziu, joi, între Rusia și Ucraina. 50 de prizonieri de război vor fi predați, susţine oficialul instalat de ruși ca responsabil pentru regiunea Donețk, Denis Pușilin.
- "Bucătarul lui Putin" cere concediu pentru voluntari - Oligarhul rus Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a cerut companiilor ruse să le dea liber angajaţilor pentru a se putea antrena în taberele sale. Prigojin spune că "mulţi miliţieni voluntari, în special din regiunile Belgorod şi Kursk, fac în prezent pregătire militară în bazele Wagner. Din păcate, unele întreprinderi în care lucrează aceşti voluntari îi împiedică să-şi ia concediu pe termen scurt în scopul antrenării".
- Rusia își retrage din soldați - Armata ucraineană a anunțat că Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson aflate pe malul opus al râului Nipru, acesta fiind primul anunţ oficial ucrainean în legătură cu o retragere rusă de pe ceea ce constituie acum principala linie de front din sud.
- Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a "distrage atenţia" apărării antiaeriene ucrainene. ”Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a distrage atenţia şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene”, a afirmat armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării.
Ajutor pentru Ucraina
- 1,2 miliarde de dolari pentru Raytheon - Pentagonul a anunţat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru 6 sisteme avansate de rachete sol-aer (Nasams) pentru Ucraina, care a fost atribuit companiei Raytheon. Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a 8 astfel de sisteme, pentru a ajuta apărarea împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone. Primele 2 sisteme a ajuns deja, în noiembrie. Altele vor fi livrate în lunile viitoare, pe măsură ce vor fi construite.
- 2.500 de soldaţi ucraineni antrenaţi de americani - Administraţia Biden ia în considerare o extindere considerabilă a instruirii pe care armata americană o furnizează forţelor ucrainene, inclusiv antrenarea a până la 2.500 de soldaţi ucraineni pe lună la o bază americană din Germania, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali americani. Dacă va fi adoptată, propunerea ar marca o creştere semnificativă nu doar a numărului de ucraineni pe care SUA îi antrenează, ci şi a tipului de pregătire pe care aceştia îl primesc.
Alte informaţii relevante
- Germania a înfuriat Rusia - Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia Bundestagului de a considera un genocid Holodomorul (1932-1933), foametea din Ucraina, care a fost provocat în mod deliberat acum 90 de ani. În schimb, Moscova a declarat că este o provocare antirusească şi o încercare a Germaniei de a-şi spăla trecutul nazist.
- Rusia pune botniţă - O lege împotriva "agenţilor străini" intră în vigoare azi în Rusia, care înseamnă o întărire a cenzurii şi o presiune şi mai puternică pusă pe libertatea de exprimare.
- Zelenski versus Musk - Preşedintele Zelenski a luat în derâdere - la un eveniment organizat de cotidianul american New York Times - propunerea de pace a miliardarului nonconformist Elon Musk şi l-a invitat în Ucraina devastată să vadă urmările acestui război. Musk a sugerat ca Crimeea să rămână Rusiei, să se organizeze noi referendumuri - supervizate de ONU - în regiunile ”anexate” de Rusia şi ca Ucraina să aibă un statut neutru.
- Daune de 600 de miliarde de euro - Prejudiciul suferit de Ucraina din februarie până acum este evaluat la 600 de miliarde de euro de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
- Premierul Spaniei, vizat de un colet exploziv - Poliția din Spania investighează încă patru dispozitive explozive trimise prin scrisori-capcană, la o zi după ce unul a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid. Joi dimineață, a apărut informaţia că un dispozitiv exploziv, adresat premierului Spaniei, a fost interceptat pe 24 noiembrie. Potrivit Ministerului de Interne, un alt dispozitiv a fost trimis la Ministerul Apărării. Detalii AICI
- Sancţiunile Elveţiei - Elveția a înghețat active ruseşti de 7,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei. Suma este mai mare decât cea publicată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice în iulie. Aici au fost confiscate şi 15 proprietăți deținute de ruși, Elveția fiind o destinație preferată pentru rușii bogați.
- Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova nu a văzut disponibilitate din partea acestora, a afirmat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.