Opozantul numărul doi al lui Putin, și el în închisoare, a primit premiul Vaclav-Havel

Opozantul numărul doi al lui Putin, și el în închisoare, a primit premiul Vaclav-Havel

Premiul drepturilor omului Vaclav-Havel 2022 al Consiliului Europei (CoE) a fost decernat luni, la Strasbourg, opozantului rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, inculpat recent pentru „înaltă trădare” de către justiţia rusă.

„Este necesar un curaj incredibil, azi, în Rusia, să te opui celor de la putere”, a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), olandezul Tiny Kox.

Acest premiu recompensează acţiuni excepţionale ale societăţii civile, în lupta de apărare a drepturilor omului.

ADVERTISING

Vladimir Kara-Murza este încarcerat din aprilie şi este supranumit „opozantul numărul doi” al lui Vladimir Putin, după Aleksei Navalnîi.

Inițial, el a fost acuzat că răspândește informații false care discreditează armata rusă. Apoi, în iulie, i-a fost schimbată fapta, fiind acuzat că face parte din „organizații declarate indezirabile”. La începutul lunii octombrie, încadrarea a fost schimbată din nou, fiind acuzat de trădare, faptă pentru care riscă o pedeapsă de până la 20 de ani. Chiar luni, înainte să-i fie decernat premiul, Tribunalul Basmanny din Moscova a decis prelungirea arestului preventiv cu două luni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇