Ministerul Sănătății a anunțat când se dă examenul pentru medicii de Urgențe cu doar 15 minute înainte să înceapă

Ministerul Sănătății a anunțat când se dă examenul pentru medicii de Urgențe cu doar 15 minute înainte să înceapă

Situație incredibilă, miercuri dimineață, la examenul de specialitate, secțiunea Medicină de Urgență. Ministerul Sănătății a anunțat la ora 10:45 că examenul va începe la ora 11:00, cu doar un sfert de oră înainte.

Timp de mai multe ore, medicii candidați și examinatorii (care sunt profesori universitari) au urmărit site-ul MS pentru a afla când pot da examenul care are 400 de întrebări și care durează câteva ore. Unii medici nici nu erau prezenți, întrucât Ministerul Sănătății nu a anunțat din timp data și ora examenului, relatează Europa FM.

Deși MS încă nu anunțase ora examenului în urma căruia doctorii ar urma să devină specialiști în medicină de urgență, zeci de rezidenți au venit de dimineață la centrul de examinare din București.

ADVERTISING

"Noi de două zile, de trei zile, asta facem, verificăm site-ul la fiecare jumătate de oră", a spus unul dintre medici.

Dar cum Ministerul Sănătății nu afișase oficial data examenului, unii medici nu s-au prezentat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns pentru Europa FM, la ora 10:46, că anunțul tocmai fusese publicat.

"În bătaia de joc cu care ne-a obișnuit domnul ministru. Ne-a detașat în timpul rezidențiatului peste noapte, acum, la ora 10:45 se afișează data examenului în aceeași zi la ora 11:00, deci cu 15 minute înainte de examen se afișează data și ora examenului", acuză un rezident.

ADVERTISING

La ora 11.00, medicii au intrat în săli, însă examenul din Capitală nu a putut începe, întrucât comisia a decis să-i aștepte pe cei trei rezidenţi din Galați care, nefiind publicată data examenului, nu au plecat către București. Două surse medicale au precizat pentru Europa FM că, imediat după ce Ministerul Sănătății a publicat data examinării și ora, cei trei medici rezidenți din Galați au pornit în viteză către centrul de examinare din Capitală.

Medicul-șef de la UPU Iași, Diana Cimpoieșu, spune că, de obicei, examenul la specializarea Medicină de Urgență are loc mai mereu în prima zi a sesiunii de examene pentru medici:

ADVERTISING

"Examenul scris este prevăzut în prima zi a acestei perioade, perioada începe de astăzi și se derulează conform calendarului Ministerului Sănătății timp de o lună. Aproape întotdeauna, istoric vorbind, noi am dat în primele zile și candidații sunt în două centre: sunt în București și în Târgu Mureș. A fost publicat în acest moment pe site-ul Ministerului și comisia de examen, eu sunt președintele comisiei de contestații, sperăm să nu fie contestații."

Medicii de urgență lucrează în Unitățile de Primiri Urgență care sunt organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Examenul și salariile sunt în sarcina Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății nu spune nimic despre ora examenului

Miercuri după amiază, MS a transmis precizări despre acest examen.

"Examenul de medic specialist în specialitatea Medicină de Urgenţă se desfăşoară diferit faţă de celelalte specialităţi medicale la care se desfăşoară examen în această sesiune. Metodologia separată a fost elaborată în anul 2012 de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii", susţine Ministerul Sănătăţii, citat de News.ro.

MS a precizat că toţi cei 92 de candidaţi au fost informaţi că examenul se va desfăşura în prima zi a perioadei anunţate, respectiv, 12.10.2022.

"Examenul a avut ca locaţii anunţate de desfăşurare: Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti) şi Târgu Mureş (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş). Listele cu candidaţii repartizaţi la cele două centre au fost publicate în data de 10.10.2022", a mai transmis instituția.

Potrivit ministerului, comisiile de examen, care pot fi comunicate conform metodologiei cu maxim 24 de ore înainte, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii înainte de începerea probei, la ora 10:45.

"Preşedinţii şi membrii comisiilor de examen au fost notificaţi anterior şi erau prezenţi la cele două locaţii menţionate. Cunoaşterea componenţei comisiilor nu influenţează desfăşurarea probelor de examen", a mai transmis ministerul.

Cu toate acestea, instituţia nu a făcut precizări despre ora susţinerii examenului, dacă a fost sau nu anunţată anterior.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇