Rafila intră pe terenul lui Arafat: Îi recunosc toate meritele, dar serviciile medicale de urgenţă trebuie integrate la nivelul MS

Rafila intră pe terenul lui Arafat: Îi recunosc toate meritele, dar serviciile medicale de urgenţă trebuie integrate la nivelul MS

Revine în atenţie un conflict stârnit în toamnă între ministrul Sănătăţii şi şeful DSU. Miza: Serviciile de urgenţă să treacă din subordinea lui Raed Arafat la Alexandru Rafila.

Serviciile medicale de urgență – inclusiv SMURD, ambulanța, unitățile de primiri urgențe ale spitalelor și compartamentele de primiri urgențe – se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, care ia toate deciziile, însă sunt finanțate de Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii spune că recunoaşte public toate meritele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care ”a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă”, însă acestea trebuie să fie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Alexandru Rafila a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, că principala problemă la nivelul serviciilor de ambulanţă este cea a resursei umane.  

“Noi ne găsim într-un cerc vicios, pentru că în mod evident insuficienţa resurselor umane din acest moment duce la plecarea accelerată a altora, care nu mai rezistă acestui ritm infernal de muncă, care a fost foarte mult potenţat de pandemia Covid-19, alături de multe alte activităţi au apărut altele noi, testarea de exemplu”, a precizat Rafila. 

El a menţionat că responsabilitatea pentru activitatea medicală în faţa opiniei publice aparține Ministerului Sănătăţii, nu DSU.  

“Eu mă bucur că avem parteneri profesionişti, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştrii, SMURD este o structură a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat”, a precizat ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila subliniază că aceste servicii trebuie să funcţioneze integrat.  

“Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să ţină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.

Aici nu aş vrea să fie intrepretat într-un fel ceea ce am spus eu, am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul ăsta cred că este clar pentru toată lumea”, a mai transmis Alexandru Rafila. 

Toate declarațiile ministrului pot fi urmărite aici:

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, va susține declarații de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în sala de conferință a SABIF

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, va susține declarații de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în sala de conferință a Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Joi, 7 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇