Sindicaliștii de la Ambulanță trec de partea lui Rafila în disputa cu Arafat și amenință cu proteste

Sindicaliștii de la Ambulanță trec de partea lui Rafila în disputa cu Arafat și amenință cu proteste

Sindicaliştii din serviciile de Ambulanţă anunţă că susţin demersurile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a prelua în coordonarea instituţiei activitatea ambulanţelor şi cea a unităţilor de primiri urgenţe şi ameninţă cu ample acţiuni de protest.

Sindicaliştii se referă, într-un memoriu adresat preşedintelui, premierului, Guvernului, dar şi partidelor din coaliţie, la ”situaţia critică” în care se află serviciul sub coordonarea DSU. Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenă se declară surprinşi de reacţia sindicaliştilor.

„Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţă” din România a decis a se implica cu toate pârghiile pe care le are la dispoziţie în susţinerea ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în demersurile pe care le face în vederea organizării şi responsabilizării Ministerului Sănătăţii privind coordonarea unităţilor medicale de urgenţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, respectiv Serviciile Publice de Ambulanţă şi Unităţile de Primire a Urgenţelor, unităţi sanitare care începând cu ianuarie 2014 sunt coordonate operaţional de DSU, departament care nu s-a limitat la coordonarea operaţională a situaţiilor de urgenţă până la restabilirea normalităţii, conform legii, ci a dorit să controleze tot, ignorând atribuţiile şi responsabilităţile Ministerului Sănătăţii”, susțin sindicaliştii din serviciile de Ambulanţă, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.  

ADVERTISING

Aceştia au publicat și un memoriu adresat Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Camerei Deputaţilor şi partidelor din coaliţia de guvernare şi anunţă că sunt pregătiţi să organizeze ”acţiuni sindicale de mare amploare, indiferent de consecinţe”.  

În memoriu se arată că s-a făcut o analiză comparativă de la an la an, începând cu 2015, și s-a constatat o scădere atât în dezvoltarea administrativă, a resurselor umane, a bazei tehnice de transport şi a aparaturii medicale, cât şi în pregătirea profesională continuă. Sindicaliștii susțin că dacă se va continua ca serviciile de Ambulanță să fie coordonate de doua ministere, „vor deveni ruine ale medicinei de urgenţă”.

ADVERTISING

Sindicaliştii fac referire şi la proiectul de lege care vizează reorganizarea MAI, care ar urma să coordoneze asistenţa medicală de urgenţă și spun că sunt îngrijorați și acuză lipsa de colaborare loială între instituţiile publice, „unde Ministerul Sănătăţii este ignorat, iar deciziile care se doresc a fi luate de către DSU sunt spre distrugerea Serviciilor Publice de Ambulanţă, care în ultimii ani au fost neglijate şi marginalizate în favoarea unui serviciu paramedical – pompieri”.  

Sindicaliștii mai spun că au inițiat de urgenţă un referendum la nivelul tuturor Serviciilor Publice de Ambulanţă, iar din cei 7.924 de angajati care si-au exprimat liber votul,

ADVERTISING
  • 7.833 de angajati au votat pentru ramânerea în subordinea si coordonarea totală a Ministerului Sănătății
  • 39 de angajați s-au abținut
  • 52 de angajați au votat pentru ramânerea și sub coordonare operațională la DSU  

Reacția DSU

Reprezentanţii DSU au reacţionat, joi seară, şi se declară surprinşi de acuzaţiile de neglijare, deprofesionalizare şi lipsa pregătirii personalului. 

”Ideile generaliste lipsite de date concrete furnizate în Memoriu ne surprind şi prin prisma faptului că în cei peste 8 ani de activitate a DSU, în şedinţele lunare CIMST (Comisia Interministerială de Suport Tehnic), unde participă şi reprezentanţi ai Federaţiei mai sus menţionate, respectiv, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, printre care se numără şi managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, aceste subiecte nu au fost expuse, ba mai mult, în funcţie de temele propuse s-au găsit permanent soluţii în scopul consolidării şi evoluţiei activităţii acestora, care în final contribuie la consolidarea întregului sistem naţional integrat de urgenţă”, a transmis DSU.  

Instituţia prezintă o parte din acţiunile pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Direcţia Generală Urgenţe Medicale, le realizează zilnic în scopul creşterii eficientizării răspunsului la situaţii de urgenţă.  

Comunicatul integral poate fi citit AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇