Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare.
Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii.
”Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (...) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală.
Iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă. Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat Rafila, miercuri seară, la România TV, potrivit News.ro.
Ulterior, el s-a adresat Camerei Deputaților și Senatului printr-o scrisoare în care spune că ”unele dintre prevederile propuse încalcă flagrant legea”, potrivit G4Media.
Rafila atrage atenția că expunerea de motive a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne ”NU conține Ministerul Sănătății între avizatori, deși proiectul are prevederi referitoare la asistența medicală de urgență, aflată în domeniul de responsabilitate al Ministerului Sănătății”.
Totodată, ministrul spune că s-a adresat în scris MAI, cu solicitarea de a reanaliza proiectul de lege și de a exclude sintagma ”asistența medicală de urgență” din conținutul actului normativ.
Alexandru Rafila a declarat recent într-un interviu pentru SpotMedia.ro că nu ar fi normal ca SMURD să treacă la Ministerul Sănătății de la MAI, dar Ambulanța, UPU, strategia de resurse umane din domeniul medicinei de urgență ar trebui să facă obiectul activității Ministerului Sănătății.
”Nu există altă țară UE în care UPU să fie corodonat de Interne. UPU nu poate fi decât parte a spitalului”, a spus ministrul Sănătății.