Arafat, replică pentru Rafila: În UPU vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme

Arafat, replică pentru Rafila: În UPU vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme

Şeful DSU, Raed Arafat, îi dă replica lui Alexandru Rafila, după ce ministrul a spus că serviciile medicale de urgență trebuie integrate la nivelul MS.

Arafat afirmă că, în perioada pandemiei de Covid-19, Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) ale spitalelor şi-au dovedit eficienţa, arătând că, ”dacă nu aveam această organizare sub un departament care integrează toate resursele, nu am fi ajuns să rezolvăm problemele pe care le-am rezolvat în acest fel pe durata pandemiei”.

"Pe durata pandemiei, Unităţile de Primiri Urgenţă poate s-au dovedit să fie una dintre cele mai reziliente părţi ale sistemului sanitar din România şi asta este datorită modului de organizare, modului de pregătire şi modului în care s-au integrat şi cu alte structuri.

ADVERTISING

Am văzut presiune maximă pe colegii din UPU şi, totuşi, au făcut faţă, au salvat mii de vieţi, au extins capacităţile de terapie intensivă şi au lucrat chiar ca secţii auxiliare de terapie intensivă.

Cred că, dacă nu aveam această organizare integrată sub un departament care integrează toate resursele, nu am fi ajuns să rezolvăm problemele pe care le-am rezolvat în acest fel pe durata pandemiei şi trebuie să le mulţumesc pentru ce au făcut, fiind Ziua Mondială a Sănătăţii”, a afirmat Raed Arafat, joi, la Braşov, unde a participat la inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean.

ADVERTISING

Simptomele unui sistem sanitar cu probleme

În ceea ce privește declarația ministrului Alexandru Rafila, care i-a recunoscut meritele în organizarea DSU, dar a susținut că serviciile medicale de urgență trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat a invocat ”o zicală de afară” care arată că în Unitatea de Primiri Urgenţe vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar cu probleme.

”Foarte mult auzim despre Unităţile de Primiri Urgenţă că sunt aglomerate, că e o problemă cu aglomeraţia lor.

Da, este o problemă. Problema este că soluţia nu este la UPU. Unităţile de Primiri Urgenţă au rămas în ultima perioadă poate singurul loc din sectorul sanitar unde are uşa deschisă permanent, 24 din 24, 7 din 7 şi unde nu ai voie să refuzi pacientul. Şi acest lucru aşa trebuie să rămână.

ADVERTISING

Pentru a reduce presiunea, soluţiile nu sunt în UPU, sunt în afara unităţii de primiri urgenţe.

Fie unde trebuie create mai multe locuri de internare pentru pacienţii care necesită internare, fie de necesitatea de deschidere a unor sectoare, mai bine, către omul de rând, unde poate să ajungă să obţină asistenţă medicală fără să apeleze la UPU şi aici vorbim de asistenţă primară, de ambulatorii de specialitate şi de investigaţii.

Dacă vrem să soluţionăm, este o zicală afară, zice: în UPU vezi simptomele şi semnele unui sistem sanitar care are probleme şi le rezolvi în cadrul sistemului. Deci aglomeraţia din UPU este simptomul şi semnul care este arătat că există problemă în altă parte şi trebuie rezolvată”, a declarat Raed Arafat. 

În acest context, Arafat subliniază că DSU, pe care îl conduce, împreună cu alte structuri, încearcă să dezvolte mai departe „un sistem integrat care are o continuitate o logică” şi care este interconectat şi cu alte sectoare din sănătate. 

Potrivit lui Arafat, dacă într-o secţie obişnuită de spital „rulajul” este de cinci-şase-zece bolnavi pe zi, în UPU rulajul este de peste 200 de bolnavi zilnic. 

‼️Evoluția sistemului integrat de urgență, continuă‼️????????‍⚕️????????‍⚕️În data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, la...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Joi, 7 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇