Mai mulți membri din echipa lui Navalnîi au fost reținuți sau sunt dați dispăruți

Mai mulți membri din echipa lui Navalnîi au fost reținuți sau sunt dați dispăruți

Mai mulți membri din echipa lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, au fost arestați în ultimele zile, în mai multe orașe din Rusia.

De asemenea, doi angajați din sediul de campanie al lui Navalnîi din Makhachkala au fost dați dispăruți, conform publicației Meduza.

Arestările și disparițiile au avut loc în contextul în care oricum au avut loc percheziții la sediile echipei lui Navalnîi din St. Petersburg și Voronezh. Între timp, un alt sediu, din Murmansk, a fost spart și distrus.

ADVERTISING

Marți, 13 aprilie, ofițerii de poliție din Sankt Petersburg au reținut-o pe Irina Fatyanova, coordonatorul biroului local de campanie al lui Navalnîi.

Ea este acuzată de o infracțiune administrativă - organizarea unui protest neautorizat pe 31 ianuarie (o încălcare a articolului 20.2 din Codul administrativ, secțiunea 2). Fatyanova se confruntă cu acuzații și pentru distribuirea unui videoclip care anunță un miting pe VKontakte (o platformă de socializare).

Până la începerea procesului, ea rămâne în custodia poliției.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De altfel, această reținere - făcută fix la sediu - este a doua intervenție a autorităților aici, după ce pe 7 aprilie, ofițerii au căutat în incintă ”materiale extremiste și pirotehnice”.

Tot pe 13 aprilie, a fost reținut Andrey Akhmedulov, în Voronezh. El pleca de la sediul local de campanie și a fost ”împins într-o dubiță albă și dus într-o locație necunoscută”, potrivit martorilor.

Apoi, s-a aflat că Akhmedulov este reținut la o secție locală de poliție, iar polițiștii au făcut ulterior noi percheziții.

ADVERTISING

Două dispariții

Între timp, noul birou al echipei Navalnîi din Makhachkala a raportat dispariția a doi dintre angajații săi - coordonatorul Eduard Atayev și asistentul său Murad Manapov.

Cei doi nu au mai răspuns la telefon din 12 aprilie, iar când asociații lui Navalnîi au contactat secțiile de poliție locale li s-a spus că Atayev și Manapov nu se află în custodia lor.

În fine, tot pe 12 aprilie, a mai fost reținut și coordonatorul adjunct al sediului din Murmansk, Alexander Surinov. El a fost arestat pe aeroport, fiind suspectat de trafic de droguri. El a fost însă eliberat după ce i-au fost verificate bunurile.

Iar în timp ce nimeni nu se afla la acest sediu, clădirea a fost spartă.

Coordonatorul local al echipei Navalnîi, Violetta Grudina, a spus că firele camerelor de supraveghere au fost tăiate, mobilierul a fost deteriorat și o svastică a fost desenată pe pereți.

Grudina susține că incidentul este legat de planurile sale de a candida la consiliul municipal.

Între timp, Aleksei Navalnîi este încarcerat.

Citește mai multe despre situația principalului opozant al Kremlinului:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇