Ziua 42 de război: Zelenski se teme că va găsi un măcel și la Mariupol, iar sancțiunile nu sunt destul. SUA i-au trimis 100 de drone kamikaze

Ziua 42 de război: Zelenski se teme că va găsi un măcel și la Mariupol, iar sancțiunile nu sunt destul. SUA i-au trimis 100 de drone kamikaze

Luptele au continuat în Ucraina, în cea de-a 42-a zi de război, în special în estul țării, în ciuda noilor sancțiuni impuse Rusiei de Occident.

Vladimir Putin a oferit prima reacție după masacrul de la Bucea, în linie cu propaganda rusă, care neagă că acesta s-ar fi întâmplat.

În replică, SUA au impus sancțiuni inclusiv pentru fiicele sale, iar Marea Britanie blochează importurile de cărbune, petrol, fier și oțel din Rusia. Zelenski se teme că nu e destul.

În Bucea, locul unde sute de oameni au fost uciși, deși rușii zic că nimic nu s-ar fi întâmplat, zeci de tinere spun că au fost violate de soldații ruși.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 6 aprilie, ziua 42 de război în Ucraina:

23:59 - Președintele Zelenski este sceptic că noile sancțiuni impuse Rusiei vor avea efect:

„Dacă nu este un pachet de sancțiuni cu adevărat dureros împotriva Rusiei și dacă nu primim cu adevărat armele pe care le-am solicitat de mai multe ori, Rusia va considera că i se permite, că are permisiunea de a merge mai departe, de a înainta. (Va crede) că are permisiunea să înceapă un nou val sângeros (de atacuri) în Donbas”, a transmis președintele Ucrainei.

23:50 - Americanii anunță că au trimis în Ucraina 100 de drone „kamikaze” Switchblade, care pot să distrugă ținte aflate la distanțe considerabile, de mai mulți kilometri. De asemenea, câțiva militari ucraineni care se aflau la pregătire în SUA au fost învățați să le folosească, dar și ceilalți le vor putea utiliza după câteva zile de pregătire.

23:35 - Fiica lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, care a fost sancționată astăzi de Trezoreria SUA, s-a născut în SUA, a învățat la școala privată Dwight din New York și a absolvit Colegiul Barnard. Acum are conturile blocate.

ADVERTISING

22:41 - Primarul Mariupolului a declarat astăzi că peste 5.000 de civili, inclusiv 210 copii, au fost uciși în oraș de la începutul invaziei ruse.

22:00 - Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei împotriva căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a declarat, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem primi ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi curăţat de către soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, a spus Zelenski.

21:13 - FBI anunță că a prevenit un atac cibernetic al hackerilor militari ruși. Americanii au descoperit și au închis o întreagă rețea formată din mii de firewall-uri și routere deturnate de hackeri ruși, înainte că aceștia să o poată folosi.

21:00 - Parlamentarul britanic George Galloway, șeful Partidul Muncitorilor din Marea Britanie, s-a ales cu contul de Twiter catalogat drept „afiliat rușilor” (Russian State Affiliated media), din cauza părerilor sale pro-Moscova. El a amenințat că va da în judecată compania de tehnologie.

20:49 - Polonia a arestat doi cetățeni din Belarus sub acuzația de spionaj pentru Minsk, care ar putea fi pedepsiți cu 10 ani de închisoare, dacă sunt găsiți vinovați, a declarat miercuri un parchet regional.

„Ei sunt bănuiți, printre altele, de operațiuni de recunoaștere la instalații militare și civile de importanță critică pentru apărarea Republicii Polone”, se mai spune în declarație.

ADVERTISING

Și un fost angajat al Ambasadei Marii Britanii de la Berlin a fost acuzat de infracţiuni în temeiul Legii privind Secretele de Stat, referitoare la transmiterea de informaţii utile Rusiei.

Tot în aceste zile, zeci de diplomați ruși au fost expulzați din mai multe țări europene.

Suedezii estimau recent că unul din trei diplomați ruși din țara lor sunt de fapt spioni.

20:22 - O gară din estul Ucrainei a fost lovită de trei rachete lansate de ruși, miercuri. Există victime și au fost distruse clădiri, șine de tren și echipamente feroviare, anunță Căile Ferate Ucrainene, fără a oferi și alte detalii.

20:00 - Guvernatorul Donețkului a declarat astăzi că cel puțin cinci persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, în condițiile în care Rusia își mută atenția către estul Ucrainei.

19:16 - Procurorii americani lucrează cu omologii lor europeni și ucraineni, pentru a ajuta la strângerea dovezilor privind crimele de război ale armatei ruse în Ucraina.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că oficialii departamentului de justiție s-au întâlnit săptămâna aceasta cu omologii lor de la Europol și Eurojust, pentru a dezvolta un plan de colaborare. În plus, americanii ajută deja un procuror ucrainean de top într-o anchetă separată.

„Asistăm eforturile internaționale de identificare și tragere la răspundere a celor responsabili pentru atrocitățile din Ucraina”, a adăugat Garland. „Și vom continua să facem asta.”

Între timp, un oficial american al apărării a spus că crimele din Bucea par a fi „deliberate și premeditate”.

18:51 - Și Marea Britanie impune noi sancțiuni Rusiei, care merg de la înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și interzicerea investițiilor noi către Rusia, până la oprirea tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului, după care va urma și interzicerea importurilor de gaze naturale.

ADVERTISING

În plus, importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise și alți opt oligarhi au mai fost adăugați pe lista de sancțiuni.

„Ultimul nostru val de măsuri va pune capăt importurilor de energie rusă de către Regatul Unit și va sancționa încă mai multe persoane și întreprinderi, decimând mașina de război a lui Putin. Împreună cu aliații noștri, arătăm elitei ruse că nu se poate spăla pe mâini de atrocitățile comise la ordinul lui Putin. Nu ne vom odihni până când Ucraina va învinge”, spune Liz Truss, secretarul britanic de Externe.

17:53 - Statele Unite le sancționează pe fiicele lui Vladimir Putin, pe soția și fiica ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, împreună cu membrii consiliului de securitate al Rusiei, în cadrul celui mai nou pachet de sancțiuni, care a fost anunțat astăzi.

Este vizată și Sberbank, cea mai mare insitituție financiară din Rusia, precum și Alfa Bank, cea mai mare bancă comercială a țării.

În plus, americanii nu mai au voie să investească în Rusia.

17:48 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, deoarece Vladimir Putin încă vrea să cucerească „întreaga Ucraină”.

17:39 - Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, spune că peste 400 de locuitori din orașul Hostomel sunt dați dispăruți, după ocupația de 35 de zile a forțelor ruse, iar martori din localitate spun că unii dintre aceștia au fost uciși.

16:56 - Un purtător de cuvânt al MAE rus a acuzat Ucraina că folosește imagini regizate cu cadavrele împrăștiate în Bucea, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și pentru a deraia discuțiile de pace.

16:45 - Premierul maghiar Viktor Orban a declarat reporterilor că Ungaria trebuie să-și consolideze alianța cu Polonia, deoarece este o alianță strategică în cadrul UE.

Ca răspuns la o întrebare despre procedura disciplinară demarată ieri de Comisia Europeană, Orban a spus că Ungaria va aștepta să vadă scrisoarea UE, dar „nu va ceda” presiunilor pentru a sprijini extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei, la petrol și gaze, deoarece asta este o „linie roșie”.

Mai mult, el a spus că Ungaria va plăti gazele rusești în ruble, dacă i se va cere.

Comisia Europeană a anunțat că pune în mișcare mecanismul prin care Ungaria va fi sancționată financiar, pentru încălcarea statului de drept.

16:33 - Primarul din Mariupol, cel mai bombardat oraș din Ucraina, susține că zona a devenit „noul Auschwitz”. El acuză Rusia că a deschis crematorii mobile în oraș pentru a distruge dovezile privind uciderea civililor și vorbește despre mii de victime.

„Au transformat întregul nostru oraș într-un lagăr al morții. Din nefericire, analogia sinistră capătă din ce în ce mai multă confirmare. Aici nu mai suntem în Cecenia sau Alep. Acesta este noul Auschwitz și Maidanek", scrie primarul pe Facebook.

Estimările prudente de acum o săptămână sugerau că 5.000 de persoane au fost ucise, dar ar putea fi vorba de „zeci de mii" de victime.

16:29 - Suma cheltuită de UE pentru combustibilul rusesc este de 35 de ori mai mare decât cea oferită de blocul european industriei ucrainene de apărare, spune şeful diplomaţiei europene. Josep Borell a transmis Parlamentului European că, de la începerea conflictului armat, UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc şi i-a trimis Ucrainei un miliard de euro pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de apărare.

16:14 - Adunarea generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru drepturile omului cu sediul la Geneva. Diplomații au spus că SUA fac presiuni pentru vot. O majoritate de două treimi din membrii adunării generale cu drept de vot pot suspenda o țară pentru că a comis încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului. Rusia se află la al doilea an dintr-un mandat de trei ani în consiliul pentru drepturile omului, format din 47 de membri.

15:58 - Imagini din orașul Borodianka în urma retragerii forțelor ruse înfăţişează cadavre de civili lăsate în stradă cu semne de tortură, inclusiv un bărbat împușcătat în cap, spun poliția și rezidenții ucraineni, precum și case jefuite. Borodianka, aflată la periferia de nord-vest a Kievului, a fost lovită de bombardamente intense și lovituri aeriene înainte de a fi ocupată de trupele ruse, pe 28 februarie.

15:47 - Iată un grafic realizat de CNN cu cele mai recente progrese ale forțelor ruse din Ucraina.

15:32 - Comisia pentru Apărare din Bundestag a dat undă verde pentru achiziţia de drone înarmate, o premieră în Germania, ţară care în urma invaziei ruse asupra Ucrainei a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare. Comisia a aprobat achiziţia a 140 de done armate model israelian Heron TP.

15:23 - Un incendiu a izbucnit la vila italiană a unui prezentator de la televizunea de stat din Rusia. Focul a fost provocat, a anunțat poliția. Vila aflată pe malul Lacului Como aparţine lui Vladimir Solovievşi a suferit pagube limitate. Clădirea cu două etaje era în renovare și nu era locuită. Casa este una dintre cele două proprietăți ale lui Soloviev de pe Lacul Como, care au fost confiscate de autoritățile italiene.

15:06 - Turcia şi-a mutat ambasada din Ucraina înapoi la Kiev, după ce a mutat-o temporar la Cernăuţi, la frontiera cu România, în martie, din motive de securitate.

15:01 - Un convoi al Crucii Roşii format din autobuze şi vehicule private care transportă peste 500 de civili care au fugit din Mariupol a sosit în oraşul Zaporijie.

14:55 - 25 de fete au spus că au fost violate de forțele ruse în Bucea, a declarat pentru BBC Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean.

14:34 - Cel puțin 167 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse a Ucrainei, dar numărul lor ar putea fi și mai mare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

14:17 - China a făcut referire miercuri la imagini "profund tulburătoare" după descoperirea cadavrelor în oraşul Bucea din Ucraina, refuzând în acelaşi timp să incrimineze Rusia.

13:59 - Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac aerian al forțelor ruse asupra unui centru unde se distribuie ajutoare din regiunea Donețk.

13:44 - Turcia a cerut o anchetă independentă în legătură cu cadavrele găsite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după plecarea trupelor ruse, adăugându-se valului de indignare mondială.

13:25 - Politicianul rus de extremă-dreapta Vladimir Jirinovski a murit după o boală gravă și prelungită, a declarat miercuri Viacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei. Era omul care a ameninţat Republica Moldova cu o baie de sânge.

13:02 - Un guvernator ucrainean susține că rușii au săpat tranșee în solul contaminat de la Cernobîl.

12:47 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, apreciază noile sancțiuni pe care le va impune UE împotriva Rusiei. Totuși, el le-a cerut vecinilor săi europeni să meargă mai departe, spunând că „vremurile dificile necesită decizii dificile”.

12:32 - Președintele Zelenski spune că Rusia creează în mod deliberat o criză alimentară și folosește foamea drept „armă”.

Într-un discurs în fața Parlamentului irlandez, el a atacat Occidentul pentru că nu a întreprins acțiuni mai puternice împotriva Rusiei și i-a îndemnat pe liderii politici ai Irlandei să convingă alte națiuni UE să introducă sancțiuni mai dure.

12:22 - Rusia spune că incidentul de la ambasada de la București este un ”act terorist” și face anchetă.

12:18 - Autorităţile vamale olandeze au imobilizat 14 iahturi în şantiere navale - 12 în contrucţie şi două la întreţinere - vizate de sancţiuni impuse Rusiei.

12:00 - Și Grecia expulzează 12 diplomați ruși. Secretarul general al Ministerului grec de Externe l-a informat pe ambasadorul Rusiei despre decizie.

11:50 - Un procuror care anchetează incidentul din această dimineaţă a spus că șoferul a intrat cu maşina în gardul Ambasadei Rusiei, apoi şi-a dat foc. Nu se pune problema de atentat.

11:39 - Papa Francisc a condamnat „noile atrocități ale rușilor, cum ar fi masacrul de la Bucea”. În discursul său săptămânal de la Vatican, papa a sărutat steagul Ucrainei.

11:31 - Trupele ruse ar putea pregăti terenul pentru ca orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, să devină următoarea lor țintă, potrivit unui raport emis de experții militari de la Institutul pentru Studierea Războiului, un institut de la Washington.

11:29 - Șeful poliției din Bucea se așteaptă să mai fie găsite „multe" cadavre, pentru că încă nu au fost percheziționate casele.

„Nu există încă un număr total de cadavre. Lucrăm în fiecare zi. Trebuie să spun că sunt foarte mulți oameni. Mai ales în zona împădurită. Pe străzi. Și nu ne-am uitat încă la case și apartamente", a declarat șeful poliției, Andri Nebitov.

11:17 - Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat că țara sa va dona Ucrainei câteva ambulanțe.

11:06 - Chanel a oprit vânzarea produselor sale persoanelor care intenționează să le ducă în Rusia, după ce și-a închis magazinele din această țară. Autoritățile ruse și unii clienți au acuzat firma de rusofobie, amenințând că vor boicota brandul.

10:45 - Atacurile aeriene rusești au distrus un depozit de petrol și au incendiat o fabrică din zona Nipru. Guvernatorul regiunii, Valentin Reznichenko, a declarat că pompierii încearcă să stingă focul.

10:32 - Un oficial rus a acuzat forțele ucrainene că au deschis focul asupra polițiștilor de frontieră din regiunea Kursk, în apropiere de granița cu Ucraina.

10:15 - Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.

10:01 - Canada și-a extins lista de sancțiuni și a inclus încă nouă cetățeni ruși, apropiați ai lui Putin.

09:36 - Vânzările de automobile pe piaţa din Rusia s-au prăbuşit luna trecută, după ce invadarea Ucrainei a afectat rubla, iar mulţi constructori auto străini au decis să boicoteze Rusia, astfel că reprezentanţele auto s-au golit, transmite Bloomberg.

09:14 - Peste 7.500 de ucraineni au intrat marți în România, cu aproape 5% mai mulți decât luni, a anunțat Poliția de Frontieră.

08:59 - Rusia apelează la producătorii de microcipuri din China pentru a ocoli sancțiunile occidentale care au stimulat cererea de carduri bancare legate de sistemul de plăți Mir, a declarat un director din cadrul sistemului național de plăți.

08:41 - Compania Intel și-a oprit complet activitatea în Rusia. Anterior, anunțase doar că va înceta furnizarea de produse către Rusia și Belarus.

08:23 - Forțele rusești și-au concentrat principalele eforturi asupra unei operațiuni menite să stabilească un control complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

07:57 - Cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit arată că bombardamentele continuă în orașul Mariupol. „Situația se înrăutățește”, a adăugat ministerul.

Majoritatea celor 160.000 de rezidenți rămași în oraș nu au lumină, medicamente, căldură sau apă. Forțele ruse au împiedicat accesul umanitar, pentru a face presiuni asupra ucrainenilor să se predea.

07:41 - Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi.

07:30 - Un autovehicul a intrat în porţile ambasadei Rusiei la Bucureşti, miercuri dimineaţă. Maşina a luat foc, iar şoferul a murit.

Surse citate de televiziunile de știri spun că în urma cercetărilor anchetatorii au descoperit că maşina implicată în incident era înmatriculată în România. La volan se afla însă fiul proprietarului, Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei TATA, un ONG care susținea drepturile taților asupra propriilor copii, în procesele de divorț.

07:20 - Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, crede că SUA ar trebui să trimită mai multe trupe în Europa de Est pentru a descuraja agresiunea rusă.

07:11 - Statele Unite au anunţat că vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de securitate de până la 100 de milioane de dolari pentru a face faţă invaziei ruse.

06:58 - Alianţa Nord-Atlantică va analiza, la reuniunea programată miercuri şi joi, modificarea situaţiei militare din Ucraina, atrocităţile comise de trupele ruse, precum şi modalităţile de consolidare şi repoziţionare a Alianţei Nord-Atlantice, afirmă secretarul de Stat Antony Blinken.

06:44 - Armata ucraineană a ajutat un câine din Bucea să-și găsească stăpânul.

06:29 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi noapte, că oraşul Kiev a devenit capitala democraţiei globale, capitala luptei pentru libertate pe continentul european. El a mai spus că ucrainenii nu au altă opţiune decât să lupte şi să facă totul pentru a câştiga.

06:17 - Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, regiunea Kiev, sunt daţi dispăruţi, a declarat şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko. Potrivit acestuia, multe persoane din Hostomel au fost găsite la Bucea, semn că forţele ruse mută oameni.

06:08 - Primarul oraşului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse, în timpul ocupării oraşului. Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.

05:50 - Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

05:35 - Ambasadorul Turciei în Ucraina se întoarce la Kiev.

05:16 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că descoperirea cadavrelor în oraşul ucrainean Bucea este o provocare menită să submineze negocierile ruso-ucrainene aflate în curs de desfăşurare.

05:00 - Mai multe explozii s-au produs, marţi seară, în orăşelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov, în vestul Ucrainei, a anunţat un oficial local, care a cerut populaţiei să se protejeze în adăposturi.

"Explozii în regiunea Radehiv. Toată lumea este în siguranţă. În acest moment nu avem informaţii despre posibile victime", a scris pe Telegram Maksim Koziţki, şeful administraţiei militare regionale.

04:45 - Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit din nou la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și i-a promis că țara sa va oferi resurse financiare şi umane pentru a sprijini investigaţiile asupra masacrelor atribuite forţelor ruse din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇