Rusia spune că incidentul de la ambasada din București este un act terorist, cauzat de isteria în legătură cu o provocare regizată în Bucea. Reacția MAE

Rusia spune că incidentul de la ambasada din București este un act terorist, cauzat de isteria în legătură cu o provocare regizată în Bucea. Reacția MAE

Preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a dat ordin direcţiei principale de investigaţii din cadrul acestei structuri de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România, a anunţat serviciul de presă al instituţiei.

Totodată, Ambasada Rusiei la Bucureşti spune că, „oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata” în oraşul ucrainean Bucea.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a ambasadei și consideră ca "pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident".

Anchetă rusă

"Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor", precizează agenţia oficială de presă TASS.

ADVERTISING

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, "practic", un "act terorist", notează TASS, preluat de Agerpres.

"De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles", a declarat Kuzmin, pentru postul de televiziune Rossia-24.

"Atmosfera care se instalează treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail că va fi 'aruncată în aer', de 'răzbunare'", a mai spus ambasadorul, potrivit TASS.

Agenţia oficială rusă de presă mai scrie că incidentul a fost o "acţiune planificată" şi că şoferul le-a strigat ceva agenţilor de pază ai ambasadei înainte de a muri.

Ambasada dă vina pe ”isteria anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în Bucea”

Reprezentanţii ambasadei la Bucureşti susţin că oraşul Bucea a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar "naţionaliştii ucraineni au masacrat civili", dând vina pe personalul militar rus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ambasada îşi exprimă profundele condoleanţe rudelor şi prietenilor bărbatului care şi-a dat foc în maşina după încercarea eşuată de a lovi porţile Ambasadei Rusiei în România. Trebuie să afirmăm cu regret că, oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în oraşul Bucea.

În acest mic oraş ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naţionaliştii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus.

De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizorilor neo-nazişti aflaţi la putere la Kiev şi a patronilor lor occidentali, care, fără să aştepte rezultatele unei examinări medico-legale şi ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federaţiei Ruse pe fundalul desfăşurării operaţiuni militare speciale în Ucraina", susţine ambasada, citată de News.ro.

ADVERTISING

Reacția MAE

În schimb, MAE respinge luarea de poziţie a ambasadei.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile.

Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministerul evidenţiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse în România şi a clădirii acesteia.

MAE atrage atenţia că „instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat.

Totodată, un procuror care anchetează incidentul din această dimineaţă a spus că șoferul a intrat cu maşina în gard, apoi şi-a dat foc. Nu se pune problema de atentat.

Cine este șoferul care s-a sinucis

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul se numeşte Bogdan Drăghici şi era preşedintele Asociaţiei TATA, o organizaţie care susţine drepturile taţilor în procesele de divorţ.

"Şi eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toţi ucraineni, până când se va sfârşi definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire! (…)

Este atât de trist că lumea democratică nu reacţionează prompt şi ferm, pentru a reinstaura pacea, pentru a-l pedepsi rapid pe dictatorul însetat de sânge nevinovat, pentru a arăta că există solidaritate umană, pentru a demonstra că ultimul război mondial nu mai poate avea loc şi că planeta asta nu poate fi distrusă de oameni, pentru că ororile istoriei nu mai pot fi repetate", a scris Bogdan Drăghici, în ultima sa postare pe Facebook.

Bogdan Drăghici a avut mai multe probleme cu legea, fiind trimis în judecată pentru agresiune sexuală.

Marți a fost condamnat în primă instanță la 15 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat că şi-a abuzat fiica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇