Lava vulcanului din La Palma a ajuns la ocean. Există riscul să se producă gaze toxice (Video)

Lava vulcanului din La Palma a ajuns la ocean. Există riscul să se producă gaze toxice (Video)

Lava vulcanului care a erupt în urmă cu zece zile pe insula La Palma, din arhipelagul spaniol al Canarelor, a ajuns la ocean în noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan).

Publicitate

"Fluxul de lavă a ajuns la ocean la Playa Nueva", a scris Involcan pe contul de Twitter la scurt timp după miezul nopţii (marţi, 22:00 GMT), transmite AFP.

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insulă a început să erupă pe 19 septembrie.

Marţi după-amiază, lava, a cărei viteză de înaintare a variat foarte mult în ultimele zile ajungând chiar să încetinească la un moment dat, se afla încă la o distanţă de aproximativ 800 de metri de ocean, ceea ce a făcut dificil de previzionat momentul în care ar fi urmat să ajungă la ocean.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/MO-qgJC8azE
Publicitate

Contactul dintre lava fierbinte şi apă trezeşte teamă ca urmare a riscului producerii de gaze toxice şi particule nocive. Din acest motiv, guvernul regional al arhipelagului a decretat o "rază de excludere de două mile marine" în perimetrul locului unde era de aşteptat să ajungă lava.

Intrarea lavei în ocean a avut loc la câteva ore după ce Guvernul a eliberat, marţi, 10,5 milioane de euro drept ajutoare directe pentru victimele erupţiei vulcanice, în special pentru cumpărarea de locuinţe.

Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe această insulă cu o populaţie 85.000 de locuitori, unde fluxurile de lavă au distrus în total 589 de clădiri, inclusiv locuinţe, şi au acoperit 258 de hectare de teren.

Locuitorii din Insula La Palma trăiesc, în principal, din cultivarea bananelor şi din turism.

Erupţia vulcanică nu a provocat decese sau răniţi, dar a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane.

Citește mai multe despre erupția vulcanului din La Palma:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇