Norul de cenușă vulcanică produs de erupția vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României de duminică până marți, anunță Ministerul Mediului.
”Datele primite de Administrația Națională de Meteorologie RA, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10.000 de metri), s-au menținut la valori ridicate, iar evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie.
Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat”, scriu, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului.
Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită.
Potrivit sursei citate, rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a Ministerului Mediului și gestionată de Agenția Naționala pentru Protecția Mediului - ANPM asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României.
Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), NOx și CO pot fi consultate pe www.calitateaer.ro
Până în prezent, nu sunt puse în evidență creșteri ale poluanților atmosferici, conform Ministerului Mediului.
Norul de gaze provocat de erupţia vulcanului din La Palma a ajuns deasupra mai multor țări ale Europei, după erupția de duminică, 19 septembrie. Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse.
În acest context, agenţiile de mediu monitorizează modificările atmosferice pentru a putea avertiza populaţia de o eventuală înrăutăţire a situraţiei.
Vulcanul Cumbre Vieja a expulzat în ultimele zile mii de tone de lavă. În urma erupţiei, nu au fost înregistrate decese.
Iniţial, experţii au preconizat că lava ar urma să ajungă la Oceanul Atlantic, luni, însă viteza cu care se deplasează a încetinit la 4 metri pe oră. În prezent, autorităţile spun că s-ar putea opri înainte să ajungă la ocean.
Dacă lava ajunge la Atlantic, ar putea provoca explozii şi degajări mari de fum şi abur.
Citește și: