Clotilde Armand nu plătește bursele restante ca să nu creadă copiii că primesc „sume extraordinare”! Cât ar lua pe lună un elev, dacă și-ar încasa banii din urmă

Clotilde Armand nu plătește bursele restante ca să nu creadă copiii că primesc „sume extraordinare”! Cât ar lua pe lună un elev, dacă și-ar încasa banii din urmă

În cea mai recentă ședință de Consiliu Local al Sectorului 1, Cloilde Armand a spus că nu vrea să plătească bursele restante pentru elevi, ca aceștia să nu primească deodată „sume extraordinare”.

Iată care este cuantumul burselor din Sectorul 1 și ce înseamnă, de fapt, „sumele extraordinare”.

Armand a susținut în acea şedinţă că bursele se plătesc în fiecare lună. Ulterior, o directoare de liceu a dezvăluit că, de fapt, bursele sunt plătite abia la nivelul lunii mai.

Armand s-a enervat și a acuzat-o pe directoare că „se joacă cu cuvintele”. Și că , de fapt, „niște bani” s-au dat în fiecare lună.

"Copiii ce vor este să primească bani în fiecare lună. (...)

ADVERTISING

Nu la zi. Nu am votat la zi. Nici nu știți ce ați votat! Bursele care se dau acum sunt cele votate și care se dau în fiecare lună.

Faptul că sunt bursele aferente notelor din luna mai, da. (...)Eu cred că nu e bine să primească copiii bursele pe 2 luni, pentru că se vor gândi că deodată vor primi sume extraordinare... ”, a spus Clotilde Armand.

Iată care sunt, potrivit Hotărârii Consiliului General numărul 130 din 26 iunie 2021, sumele la care au dreptul elevii din Sectorul 1.

Cele mai mari burse sunt cele de performanță, destinate celor care au obținut rezultate remarcabile la olimpiade sau alte concursuri naționale.

ADVERTISING

Spre exemplu, un elev care a ocupat locul 1 la o olimpiadă națională primește bursă în valoare de 1.000 de lei. Dar în sector sunt doar 56 de astfel de elevi.

Acești elevi au șansa să simtă cumva „sumele extraordinare” despre care vorbește Clotilde Armand. În sensul că, dacă în unele luni li s-ar plăti atât bursa curentă, cât și câte una din urmă, ar încasa 2.000 de lei în loc de 1.000 de lei.

Or, 2.000 de lei ajută la strângerea unei sume pentru cumpărarea unui laptop performant, spre exemplu.

Sectorul 1 acordă și alte burse de performanță, dar mai mici, de maxim 600 de lei.

burse-de-performanta

Există 45 de elevi care iau bursă de performanță 600 de lei pe lună, pentru rezultate la competiții naționale artistice, sportive sau tehnico–științifice. Pentru aceștia, plata unei burse în plus, până la stingerea restanțelor, ar însemna 1.200 de lei pe lună.

ADVERTISING

Putem numi o astfel de sumă „extraordinară”, în sensul că elevii nu o primesc în mod curent. Dar asta nu înseamnă că e o sumă atât de mare care să ne facă să ne întrebăm: ce va face elevul cu atât de mulți bani?

Apoi, există bursele de merit, al căror cuantum variază în funcție de media obținută de elevi. Cea mai mare bursă de merit e de 500 de lei/lună (pentru media 10), iar cea mai mică e de 200 de lei pe lună (pentru medie cuprinsă între 8,50 și 8,99).

Din cei 20.121 de elevi din sector care primesc bursă de merit, numai 1.434 iau câte 500 de lei lunar. Cei mai mulți, adică 5.943 de elevi, primesc bursă de 300 de lei pe lună, pentru că au medii cuprinse între 9.00 și 9.49.

burse-de-merit

Și e greu de crezut că vreunul dintre acești elevi ar fi debusolat dacă, în loc de 500 de lei, ar încasa 1.000 de lei pe lună, până când Primăria Sectorului 1 își va achita restanțele.

Mai există câteva categorii de burse pentru elevii care au obținut rezultate la fazele județene ale olimpiadelor. Cuantumul acestora variază între 300 și 400 de lei pe lună.

bursele-de-studiu

Apoi, sunt bursele de studiu în cuantum de 300 de lei, pe care le primesc 360 de elevi.

Și bursele sociale, care au o valoare de 350 de lei, pe care le încasează 4.053 de elevi pe lună.

Nici în acest caz n-am putea spune că plata unor burse din urmă i-ar umple de bani pe elevi.

Per total, lunar Primăria Sectorului 1 plătește burse în valoare de 9.406.870 de lei.

Ca să ajungă la zi și să își acopere cele 3 luni de întârziere despre care s-a vorbit în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, instituția ar trebui să cheltuiască, aşadar, un pic peste 28 de milioane de lei.

În acest caz, e irelevant dacă banii există sau nu la bugetul local, câtă vreme primarului de sector i se pare inoportun să facă plăţile.

Citește și:

Mai vrea Clotilde Armand să rezilieze contractul cu Romprest? Ce a făcut în aproape două luni de când a primit mandat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇