Kremlinul anunță în ce condiții va opri războiul: "Atunci totul se va termina într-o singură zi"

Kremlinul anunță în ce condiții va opri războiul: "Atunci totul se va termina într-o singură zi"

Rusia a anunţat marţi că ofensiva în Ucraina se va termina atunci când autorităţile de la Kiev vor capitula.

„Partea ucraineană poate pune capăt (războiului) în această zi. Trebuie să ordone unităţilor naţionaliste să depună armele. Trebuie să le ordone militarilor ucraineni să depună armele şi trebuie să pună în aplicare toate condiţiile stabilite de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP, citată de BBC.

"Atunci totul se va termina într-o singură zi", a adăugat el.

ADVERTISING

Niciun termen şi niciun calendar nu a fost stabilit de partea rusă: "Ne orientăm după declaraţiile preşedintelui nostru", a spus Peskov, în cursul unei conferinţe de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a asigurat din nou că "operaţiunea militară specială" - aşa cum denumesc oficial autorităţile ruse războiul declanşat de ele în Ucraina - "se desfăşoară după plan".

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat marți, după Summitul G7 din Germania, că "nimeni nu ia în considerare o încheiere a războiului în următoarele săptămâni sau luni", relatează CNN. El și-a exprimat speranța că "o ieșire" ar putea fi obținută la sfârșitul anului, dar "numai cu certitudinea că Rusia nu poate și nu trebuie să învingă".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Volodimir Zelenski a afirmat, într-un mesaj transmis marți dimineață, de Ziua Constituției Ucrainei, că suveranitatea țării "se extinde pe întreg teritoriul său". "Apărăm Ucraina, care este un stat suveran, democratic, social și legitim. Dumnezeu este de partea noastră și ne spune că a ne apăra casa de Rău nu este un păcat. E un păcat să nu o aperi", a spus el.

Zelenski a adăugat că Ucraina este "un stat unitar". "Teritoriul nostru din interiorul granițelor este "integral și inviolabil", a subliniat acesta.

ADVERTISING

Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că trupele țării sale nu vor capitula și vor obține victoria în război. În martie, liderul ucrainean a dat asigurări că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei. "Avem un ultimatum cu puncte în el. 'Urmaţi-l şi apoi noi vom pune capăt războiului'. Ucraina nu poate accepta niciun ultimatum din partea Rusiei", a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de website-ul de ştiri Suspilne.

Rusia a lansat la 24 februarie o vastă ofensivă militară în Ucraina pentru "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone, notează AFP.

Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile de a cuceri întreaga Ucraină şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.

Negocierile de pace se află în impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dând vina una pe alta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇