Israelul a atacat Iranul. Teheranul neagă că au existat rachete și a dat de înțeles că nu va răspunde (Video)

Israelul a atacat Iranul. Teheranul neagă că au existat rachete și a dat de înțeles că nu va răspunde (Video)

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat mai multe surse.

Iranul a negat însă că a avut loc un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone.

Explozii puternice s-au produs în provincia Isfahan (centru) după ce Israelul şi-a anunţat intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, transmite AFP.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan.

Ulterior au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea a trei drone, precum şi faptul că "nu au fost atacuri cu rachete până în prezent".

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

ADVERTISING

Armata iraniană a dat de înţeles că nu va răspunde presupusului atac cu drone al Israelului.

Cele mai importante informații despre conflict:

11:10 - Armata iraniană a dat de înţeles că nu va răspunde presupusului atac cu drone al Israelului. "Datorită vigilenţei noastre, s-a deschis focul în direcţia unor obiecte zburătoare", a declarat comandantul şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi. Întrebat dacă Iranul va răspunde la presupusa agresiune, Mousavi a declarat: "S-a văzut deja răspunsul Iranului", într-o aparentă aluzie la atacul de sâmbăta trecută asupra Israelului.

09:43 - Atacul asupra Iranului a fost probabil un răspuns la loviturile iraniene cu drone și rachete de sâmbăta trecută, dar și un mesaj de avertizare, a declarat pentru CNN Mark MacCarley, general-maior în retragere din armata americană. „Cred că a existat un proces de gândire foarte deliberat din partea cabinetului de război israelian. Israelienii trebuiau să riposteze, dar, în același timp, în cadrul acestei represalii era un mesaj, și anume: Da, putem trece. Nu o mai faceți din nou. Dacă o faceți din nou, atunci se va dezlănțui Iadul”, a spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

09:08 - Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a anunțat pe X că facilitățile nucleare iraniene nu au suferit daune în urma atacului Israelului și că urmărește îndeaproape situația.

08:30 - Iranul a negat că a avut loc un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone. "Până acum nu există informaţii cu privire la vreun impact sau explozie la scară mare provocată de vreo ameninţare aeriană", a transmis agenţia de stat IRNA, adăugând că nu a avut loc un atac extins. "Nu există relatări despre un atac cu rachete deocamdată", a declarat pe X purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian. El a precizat că apărarea antiaeriană a ţării a doborât "trei microdrone". Agenţia Spaţială Iraniană a negat, de asemenea, un atac cu rachete, dezminţind informaţii provenite din Statele Unite conform cărora Israelul a lansat proiectile împotriva teritoriului iranian.

ADVERTISING

08:25 - Avioanele pot ateriza şi decola din nou de pe mai multe aeroporturi din Iran, printre care și cel internațional Mehrabad. Un zbor din Roma care a fost deviat către Ankara este aşteptat la Teheran, a transmis agenția IRNA.

08:15 - Un general al trupelor din provincia Isfahan a declarat pentru presa iraniană de stat că nu s-a produs nicio daună în urma atacului din această dimineață. "Sunetul puternic care s-a auzit în Isfahan a fost din cauza apărării aeriene care a tras în obiecte suspecte. Nu au fost pagube", a spus el. De asemenea, agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat că "nicio pagubă majoră" nu a fost raportată după exploziile auzite în zori. "În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării, nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă", a relatat agenţia.

08:10 - Televiziunea iraniană a transmis în direct imagini din Isfahan, arătând că situația e sub control şi precizând că nu s-au produs explozii la sol. "Orașul este într-un calm și securitate complete, oamenii își continuă viața normală. Acum 1-2 ore s-au auzit zgomote pe cer. Înțelegem că mai multe drone în miniatură erau deasupra și au fost doborâte", a relatat corespondentul televiziunii. În cazul în care răspunsul militar al Israelului la atacul din weekendul trecut al Iranului, atunci pare să fie foarte limitat ca amploare, notează BBC.

07:55 - Australia le transmite cetățenilor săi să părăsească Israelul dacă pot face acest lucru în siguranță, relatează BBC. "Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva intereselor Israelului în întreaga regiune. Cadrul de securitate se poate deteriora rapid. Îi îndemnăm pe australienii din Israel și din Teritoriile Palestiniene să plece", a transmis pe X ministerul de Externe de la Canberra.

07:51 - Aeroportul Internaţional ”Imam Khomeini” din Teheran a fost redeschis, iar zborurile s-au reluat, anunță agenția iraniană de presă IRNA.

07:35 - Toate facilitățile din provincia Isfahan, inclusiv cele nucleare, sunt în siguranță, a transmis presa iraniană de stat. De asemenea, "nicio aeronavă inamică" nu a fost detectată în spațiul aerian al Iranului, a anunțat sursa citată.

07:30 - Atacuri și în Siria. Mai multe lovituri aeriene au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP un activist de la un site de ştiri online, Suwayda 24, citat de AFP. "Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida", a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor.

07:25 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat telefonic, joi, cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, despre "amenințările regionale și acțiunile de destabilizare ale Iranului în Orientul Mijlociu", potrivit unui comunicat al Pentagonului. Convorbirea a avut loc înaintea loviturilor asupra Iranului, însă comunicatul nu menționează dacă cei doi au vorbit despre planurile de atac ale Israelului.

07:18 - Israelul a informat administrația Biden încă de joi că atacul asupra Iranului va avea loc în următoarele 24 sau 48 de ore. Potrivit CNN, partea israeliană a asigurat SUA că nu vor fi vizate facilitățile nucleare iraniene. ”Nu am aprobat răspunsul”, a spus un oficial american citat de postul american de televiziune.

07:12 - Sirenele de avertizare au răsunat, vineri dimineaţă, în nordul Israelului, însă armata israeliană afirmă că a fost o alarmă falsă, relatează Reuters. Sirenele au pornit la scurt timp după relatări neconfirmate privind atacuri israeliene în Iran. Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a afirmat că, la acest moment, nu există nicio schimbare în directivele privind siguranţa publică, adăugând că dacă vor exista schimbări pe viitor, publicul va fi informat, relatează The Guardian.

07:10 - Unele zboruri ale Emirates şi Flydubai care survolau Iranul vineri dimineaţă au făcut viraje strânse pentru a ieşi din acest spaţiu aerian, potrivit traseelor de zbor de pe site-ul de monitorizare Flightradar 24, relatează News.ro.

07:08 - Aeroportul Internaţional ”Imam Khomeini” din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 7:00 GMT, potrivit unei notificări către aviatori postate într-o bază de date a Administraţiei Aviatice Federale din SUA. Un zbor de la Dubai la Teheran a fost redirecționat, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran s-a închis. Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

06:57 - Agenţia de ştiri iraniană Fars a afirmat că o explozie a fost auzită la un aeroport din oraşul Isfahan, situat în centrul ţării, dar cauza acesteia nu era cunoscută deocamdată. Iranul a suspendat zborurile în zona oraşelor Isfahan, Shiraz şi Teheran, a raportat presa de stat. Mai multe centre nucleare iraniene se află în provincia Isfahan, inclusiv Natanz, centrul principal al programului de îmbogăţire a uraniului din Iran.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇