Fostul director CIA avertizează: O ripostă a Israelului după atacul Iranului este un număr de echilibristică

Fostul director CIA avertizează: O ripostă a Israelului după atacul Iranului este un număr de echilibristică

O ripostă a Israelului după atacul fără precedent al Iranului în Israel, în urma distrugerii Consulatului Iranului la Damasc, atribuit Israelului, este ”un număr de echilibristică”, avertizează generalul David Petraeus, fost director al CIA.

”Sunt mai degrabă sigur că Israelul vrea să reacţioneze” după atacul cu sute de drone şi rachete împotriva Israelului – primul de pe teritoriul iranian -, a declarat pentru BFMTV David Petraeus.

La 12 zile după un atac sângeros care a distrus Consulatul Iranului la Damasc, la 1 aprilie, imputat Israelului, Iranul a lansat un raid fără precedent.

ADVERTISING

Israelul a ameninţat că ”Iranul nu va scăpa teafăr”.

”Vom răspunde la momentul, locul şi în modul pe care le vom alege”, a anunţat un purtător de cuvânt al Tsahalului.

Comunitatea internaţională se teme de o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu şi cere Israelului să nu răspundă atacului iranian.

David Petraeus dă asigurări că Israelul nu are intereseul să se expună unor noi represalii.

”Ei vor trebui să acţioneze cu adevărat cu multă precizie. Ei vor un atac precis, dar nu vor nici escaladare. Acest lucru nu este uşor, va fi un număr de echilibristică”, apreciază David Petraeus.

În privinţa unor eventuale ţinte, fostul director CIA consideră că instalaţiile nucleare iraniene nu vor fi vizate şi nici ”baze directe”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă un atac vizând ”baze de lansare de drone şi de rachete” şi ”spaţiul cibernetic” ar putea fi alternative credibile ale Tsahalului, estimează David Petraeus.

Suspansul se prelungeşte

O reuniune a cabinetului israelian de război programată pentru marţi pentru a discuta din nou răspunsul la atacul direct al Iranului din weekend a fost amânată pentru miercuri, a declarat o sursă guvernamentală, fără a da alte detalii, relatează Reuters.

Deocamdată, Israelul se gândeşte că nu e rău să ţină Iranul în suspans prin amânarea unui potenţial răspuns. "Lăsaţi-i să fie neliniştiţi", a declarat sursa israeliană. Răspunsul ar putea fi "în interiorul Iranului sau în afara Iranului", a mai spus sursa citată.

ADVERTISING

Poziţia majoritară în cabinet este că Israelul ar trebui să răspundă în forţă la atacul fără precedent al Iranului.

Două reuniuni ale cabinetului de război au avut deja loc de când Iranul a lansat sâmbătă seara peste 300 de rachete şi drone împotriva Israelului, ca represalii la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc de la 1 aprilie, în urma căruia a fost ucis un comandant de rang înalt al forţei de elită Al Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei.

Şeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, promisese că atacul iranian de sâmbătă seara "va fi întâmpinat cu un răspuns", dar nu a oferit detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇