Într-o atmosferă tensionată, Lula da Silva a devenit noul președinte al Braziliei (Video)

Într-o atmosferă tensionată, Lula da Silva a devenit noul președinte al Braziliei (Video)

Liderul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a depus duminică jurământul şi a devenit noul preşedinte al Braziliei, într-o atmosferă toridă şi tensionată în capitala Brasilia, unde condiţiile de securitate au fost sporite în urma ameninţărilor cu acte de violenţă din partea susţinătorilor predecesorului său în funcţie, ultraconservatorul Jair Bolsonaro.

Un minut de reculegere a fost ţinut în Congres în semn de omagiu pentru legenda fotbalului brazilian Pele, care a murit joi de cancer, şi pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă, chiar înainte de învestirea lui Lula şi a vicepreşedintelui său de dreapta, Geraldo Alckmin, relatează Reuters.

ADVERTISING

După ceremonia de depunere a jurământului în Congres, Lula s-a deplasat cu un Rolls-Royce decapotabil până la palatul Planalto pentru a-şi pune eşarfa prezidenţială în faţa unei mulţimi de 30.000 de susţinători.

Organizatorii au declarat că delegaţii din 50 de naţiuni şi 19 şefi de stat şi de guvern, inclusiv regele Spaniei, şi-au confirmat prezenţa la ceremonia de învestitură.

Zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a sărbători pe esplanada din Brasilia, dar atmosfera din oraş era tensionată după cele mai disputate alegeri din ultimele decenii.

ADVERTISING

Lula, în vârstă de 77 de ani, l-a învins la limită pe Bolsonaro, în octombrie, câştigând un al treilea mandat prezidenţial, fapt fără precedent, după ce a petrecut un an şi jumătate în spatele gratiilor în urma unor condamnări pentru corupţie care au fost ulterior anulate, dar care l-au împiedicat să participe la precedentul scrutin prezidenţial, din 2018, câştigat de Jair Bolsonaro.

Cele 580 de zile petrecute în închisoare i-au întărit fostului sindicalist simţul justiţiei sociale şi l-au convins de necesitatea de a prioritiza eliminarea sărăciei în detrimentul creşterii profiturilor, au declarat aliaţii săi.

ADVERTISING

În anii precedenţi, în calitate de preşedinte al Partidului Muncitorilor (PT), între 2003-2010, fostul lider sindical a scos milioane de brazilieni din sărăcie profitând de un boom al materiilor prime, care a stimulat economia. Acum, el se confruntă cu provocarea dificilă de a îmbunătăţi economia stagnantă a Braziliei şi, în acelaşi timp, de a unifica o ţară care a devenit dureros de polarizată în timpul celor patru ani de mandat ai lui Bolsonaro.

Fostul președinte a plecat din țară

Bolsonaro a părăsit vineri Brazilia şi s-a dus în Florida, evitând astfel momentul în care ar fi trebuit să-i predea eşarfa prezidenţială rivalului său, a cărui victorie încă nu a recunoscut-o, şi, în acelaşi timp, ferindu-se de orice risc juridic imediat legat de perioada în care a fost la putere.

Susţinătorii săi au protestat timp de două luni susţinând că alegerile au fost furate şi au cerut, într-un climat de vandalism şi violenţă, o lovitură de stat militară pentru a-l împiedica pe Lula să se întoarcă în funcţie. 

Mii de forțe de ordine pe străzile din Brasilia

În timp ce zeci de mii de susţinători ai lui Lula au sosit în centrul Brasiliei pentru festivităţile de duminică, autorităţile au desfăşurat  aproape 10.000 de poliţişti şi soldaţi pentru a întări securitatea şi a percheziţiona participanţii. Aceştia nu aveau voie să vină cu sticle, cutii de conserve, catarge de steaguri sau arme de jucărie. De asemenea, a fost interzis temporar portul de arme de foc de către civili.

Sub soarele arzător al acestui început de vară în emisfera sudică, mii de brazilieni, îmbrăcaţi în roşul emblematic al Partidului Muncitorilor (PT) al lui Lula, au fost nevoiţi să aştepte la cozi de sute de metri din cauza controalelor de securitate. Pompierii au stropit cu apă muţimea, pentru a reduce aglomeraţia şi a face mai suportabilă căldura, mulţi adăpostindu-se de vremea caniculară sub umbrele.

Noul preşedinte s-a angajat "să reconstruiască ţara, împreună cu poporul brazilian", într-un discurs ferm rostit duminică în faţa Congresului, după învestirea sa, referindu-se la bilanţul "dezastruos" al lui Jair Bolsonaro. Lula l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreapta că "a epuizat resursele din sănătate, a desfiinţat educaţia, cultura, ştiinţa şi tehnologia şi a distrus protecţia mediului".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇