Învestirea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva are loc, duminică, la Brasilia, în absenţa lui Jair Bolsonaro, care a părăsit ţara încă înainte de încheierea mandatului său, şi cu măsuri importante de securitate în faţa ameninţării reprezentate de susţinătorii săi radicali.
La 77 de ani, Luiz Inacio Lula da Silva urmează să fie din nou proclamat preşedinte al primei puteri din America Latină după cele două mandate ale sale din 2003 până în 2010, semnând astfel întoarcerea stângii braziliene la palatul prezidenţial din Planalto, informează AFP.
Până la 300.000 de oameni sunt aşteptaţi în această zi pentru a combina fastul, cu ceremonii reglate la milimetru, şi petrecerea, cu concerte, în capitala Braziliei.
Printre cele cincizeci de delegaţii străine prezente se numără 17 şefi de stat, inclusiv preşedinţii Germaniei, Portugaliei, mai multor ţări din America Latină, precum Argentina, şi regele Spaniei.
Statele Unite l-au trimis pe secretarul de interne Deb Haaland şi iar China pe vicepreşedintele Wang Qishan. Franţa este reprezentată de Olivier Becht, ministrul delegat pentru comerţul exterior.
Bolsonaro ar fi în Florida, la un fost campion de arte marțiale
Fapt inedit din 1985 şi de la sfârşitul regimului militar, preşedintele în exerciţiu Bolsonaro nu va oferi succesorului său eşarfa prezidenţială galbenă şi verde, aşa cum este tradiţia.
Preşedintele de extremă dreapta, retras şi tăcut de la înfrângerea sa din octombrie, a părăsit Brazilia vineri. El ar fi, potrivit cotidianului Folha, în Florida, la un fost campion la arte marţiale.
În timp ce cei mai radicali simpatizanţi ai săi vor să împiedice venirea lui Lula la putere şi încă mai sunt cantonaţi în afara barăcilor din diferite oraşe, cerând intervenţia militară, securitatea a fost înăsprită.
Vor fi mobilizate toate forţele de poliţie din regiunea Brasilia, aproximativ 8.000 de agenţi, precum şi o mie de poliţişti federali, care pot fi sprijiniţi de Forţa Naţională dacă este necesar.
Numărul de persoane care pot asista la discursul lui Lula în faţa palatului Planalto a fost limitat la 30.000, iar portul de arme este interzis pentru majoritatea civililor.
Noul președinte, bine păzit
Ceremoniile vor începe la ora 14:20 (17:20 GMT) cu sosirea la catedrală al lui Lula şi a vicepreşedintelui său de centru-dreapta, Geraldo Alckmin.
Dezbaterea despre vehiculul care trebuie să-l transporte apoi pe Lula la Congres se va decide „în ultimul moment”: tradiţionalul Rolls Royce decapotabil, sau un vehicul blindat, din motive de securitate.
Lula va fi oficial învestit ca preşedinte la ora 15:00 (18:00 GMT), după ce a depus jurământul de a respecta Constituţia în faţa Congresului.
Apoi se va îndrepta către Palatul Prezidenţial Planalto, o bijuterie arhitecturală a lui Oscar Niemeyer, pentru a primi celebra eşarfă prezidenţială, din aur şi diamante.
Mulţimea se va strânge pentru a asculta discursul noului preşedinte pe peluza imensei esplanade a ministerelor, lângă locul celor Trei Puteri, unde se află palatul Planalto, Congresul şi Curtea Supremă.
Viitoarea Primă Doamnă, Rosangela da Silva, cunoscută drept „Janja”, a fost marele organizator al aspectului festiv al zilei, cu concerte înainte şi după ceremoniile oficiale.
Soţia lui Lula a promis o „mare petrecere populară”, cu muzică pe două scene şi un program eclectic, cu drag queen Pabllo Vittar şi legenda vie a samba Martinho da Vila.