Angajații din SUA pot fi obligați de companii să se vaccineze, dacă vor să vină la muncă

Angajații din SUA pot fi obligați de companii să se vaccineze, dacă vor să vină la muncă

Companiile americane le pot impune angajaților să se vaccineze antiCovid, arată o decizie a autorității americane în domeniul egalității de șanse la angajare, Equal Employment Opportunity Commission (EEOC).

De asemenea, angajatorii pot oferi stimulente pentru vaccinarea angajaților, atâta timp cât ele nu sunt folosite ca un instrument de coerciție, scrie Reuters. Asta pentru că angajații pot refuza din câteva motive.

Conceptul nu este unul nou, scrie NPR.org. Organul de supraveghere federal a permis și până acum companiilor să impună și vaccinarea antigripală, cu mențiunea că și angajații aveau dreptul să ceară ”scutire”.

ADVERTISING

Mai exact, angajații pot să-și păstreze job-ul chiar dacă refuză vaccinarea dacă invocă motive medicale sau de ordin religios.

Angajatorii preferă stimultentele

Vestea vine în condițiile în care vasta majoritate a angajatorilor americani au ezitat să le impună angajaților să se vaccineze.

Un sondaj realizat de compania americană Fisher Phillips, specializată în legislația pe partea de management, artăta la începutul acestui an că doar 9% din peste 700 de angajatori intervievați luau în considerare să impună angajaților să se vaccineze.

ADVERTISING

Marile companii preferă să ofere premii, fie ele și în bani, și se tem să impună obligativitatea vaccinării de teama proceselor cu care s-ar putea confrunta ulterior.

De fapt, au și existat astfel de cazuri în care angajații au câștigat procese pentru simplul fapt că, în SUA, vaccinurile au în acest moment doar aprobarea FDA pentru utilizare de urgență, iar legea federală privește vaccinurile ce au obținut aprobarea finală.

Și totuși, multe clinici și spitale americane au început să le impună angajaților vaccinarea dacă vor să-și păstreze locul de muncă.

ADVERTISING

Măsura a dat rezultate. Angajații au fost puși în fața unui termen limită la care colaborarea cu angajatorul se încheia fără dovada vaccinării. La momentul deadline-ului, peste 95% din angajați erau deja vaccinați.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇