Experții ONU susțin că viața lui Navalnîi e în mare pericol și trebuie scos urgent din Rusia

Experții ONU susțin că viața lui Navalnîi e în mare pericol și trebuie scos urgent din Rusia

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi în greva foamei de trei săptămâni, este ”în mare pericol” şi trebuie să poată fi evacuat în străinătate, au declarat miercuri patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU.

„Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viaţa şi sănătatea dlui Navalnîi în timpul detenţiei sale”, scriu ei într-un comunicat, relatează AFP.

„Noi credem că viaţa dlui Navalnîi este în mare pericol”, afirmă aceşti experţi independenţi numiţi de Consiliul ONU pentru drepturile omului dar care nu fac declaraţii în numele acestui organism.

Potrivit apropiaţilor săi, Aleksei Navalnîi, care a intrat în greva foamei pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, ar fi în stare gravă.

ADVERTISING

Occidentul cere eliberarea sa şi aflarea adevărului privind otrăvirea sa în august 2020, în care ar fi implicate serviciile speciale ruse.

Experții acuză Rusia de tortură

"Suntem profund tulburaţi de faptul că dl Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă torturii, pedepselor sau tratamentelor crude, inumane sau degradante", subliniază cei patru experţi, care sunt raportori speciali privind libertatea de opinie şi de expresie, privind tortura, privind execuţiile sumare sau arbitrare şi asupra dreptului la sănătate fizică şi mentală.

Ei estimează că Aleksei Navalnîi este vizat de mulţi ani de "o schemă deliberată de represalii" din cauza criticilor sale la adresa guvernului rus.

Cei patru experţi au precizat că şi-au exprimat preocupările lor guvernului rus prin intermediul a două scrisori oficiale trimise în august şi decembrie 2020, în care ei şi-au transmis îngrijorările privind otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇