Casa Albă amenință că vor exista consecinţe pentru Rusia dacă Navalnîi moare. Un ambasador rus dă asigurări că nu se va întâmpla asta

Casa Albă amenință că vor exista consecinţe pentru Rusia dacă Navalnîi moare. Un ambasador rus dă asigurări că nu se va întâmpla asta

Casa Albă reacționează în cazul Navalnîi cu amenințări, dar un ambasador rus încearcă să calmeze spiritele.

Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista „consecinţe” pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi va muri.

"În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare", a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, citat de CNN.

ADVERTISING

"Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale.

În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională", a adăugat el.

ADVERTISING

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Un diplomat rus vine cu asigurări

În schimb, un diplomat rus încearcă să calmeze spiritele și dă asigurări că Navalnîi nu va muri.

Moscova nu îl va lăsa pe Aleksei Navalnîi "să moară în închisoare", spune ambasadorul rus la Londra.

"Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan (...) încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită", a declarat la CNN ambasadorul Andrei Kelin.

ADVERTISING

El l-a acuzat pe opozant că "vrea să atragă atenţia", plângându-se "azi că are dureri la mâna stângă (...) mâine la piciorul stâng".

"Dacă se comportă normal, va avea şansa de a fi eliberat mai devreme", a adăugat el.

Apel către ruși de la aliații lui Navalnîi

Aliaţii opozantului în vârstă de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, "pentru a-i salva viaţa".

Medici apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇