Elena Udrea poate să plece din ţară. Instanţa a respins cererea DNA de plasare sub control judiciar

Elena Udrea poate să plece din ţară. Instanţa a respins cererea DNA de plasare sub control judiciar

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri cererea DNA privind plasarea Elenei Udrea sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori, informează Agerpres.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, la Curtea de Apel Bucureşti, luarea măsurii controlului judiciar faţă de fostul ministru Elena Udrea, după ce a fost condamnată în primă instanţă la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Amintim că, înainte de verdictul definitiv din dosarul Gala Bute, Udrea a plecat din țară și a fost prinsă tocmai în Costa Rica. S-a întors abia după ce sentința de 6 ani de închisoare cu executare din dosarul Gala Bute a fost anulată ca urmare a intervenției CCR privind așa-zisa compunere nelegală a completurilor de judecători de la Înalta Curte.

Udrea dă asigurări că nu va fugi iar din țară

Vineri, la Curtea de Apel București, Udrea a spus că nu va pleca din țară și s-a declarat convinsă că nu va fi menținută decizia luată în primă instanță.

Cred că sunt singurul caz în care cineva s-a întors de bunăvoie, dacă aş fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum doi ani. Am venit pentru că mi-am dorit să mă întorc şi vă amintesc că plecarea mea s-a datorat unei decizii abuzive a instanţei, nu a confirmat-o doar Curtea Constituţională, ieri a confirmat-o avocatul general de la Curtea Europeană de Justiţie.

S-a confirmat că decizia pentru care eu am fost condamnată în Gala Bute, pentru care eu am plecat din ţară, a fost o decizie ilegală. Deci despre cazul plecării mele în Costa Rica cred că nu ar fi momentul să discutăm. Cu toate acestea, eu m-am întors de bunăvoie din Costa Rica şi nu cred că se pune problema ca în acest moment să fie vreun risc ca eu să plec undeva, câtă vreme mi-am asumat să vin să trăiesc în România.

Eu cred ca nicio instanță nu poate mentine decizia de la fond. E dreptul meu să cred asta și e dreptul meu să contest decizia și asta voi face”, a spus Udrea.

Argumente emoţionale în instanţă

Iar dacă prima reacție a fostului ministru după condamnarea la 8 ani de închisoare a fost să blesteme judecătoarea și să acuze ordine pe care le-ar fi dat ba fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi, ba Ambasada SUA, acum a apelat la propriul copil în încercarea de a impresiona opinia publică.

Astfel, Elena Udrea a spus că această condamnare este asupra fiicei sale și se va lupta pentru a-si crește copilul în libertate.

”Vreau sa imi pot crește copilul în libertate. Condamnarea a fost asupra unui copil de 2 ani, de ce să treacă copilul meu prin așa ceva? Nu mai este ca acum cinci ani când eram singură și mă puteam lupta ca un haiduc. Acum am responsabilitatea unui copil, ma lupt și pentru el, nu doar pentru mine”, a declarat fostul ministru.

În ceea ce privește blestemul la adresa judecătoarei care a condamnat-o la închisoare, Elena Udrea a replicat că „suntem la justiție, nu la biserică”, iar cei care cred în Dumnezeu nu au de ce să sperie de blesteme.

„Suntem la justiție, nu la biserică. Înainte de momentul acela, tatăl uneia dintre fetițele care au fost omorâte de către șoferița beată a blestemat la televizor judecătoarea care a eliberat-o. Adică oamenii mai au și astfel de sentimente când este vorba de un copil. Evident, sunt emoțiile cuiva care crede în Dumnezeu. Până la urmă, oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme?”, conchide Udrea.

8 ani de închisoare pentru Udrea

Elena Udrea a fost condamnată, marți, la închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

În acest dosar, procurorii DNA au cerut 12 ani de închisoare și Udrea are 7 capete de acuzare, în toate cele 7 ea primind ani grei de închisoare, cele mai mari pedepse fiind de 6 ani.

Mai exact, Udrea a primit următoarele sentințe:

  • 6 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită
  • 5 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită
  • 6 ani de închisoare pentru spălare de bani
  • 5 ani de închisoare pentru spălare de banilor
  • 3 ani de închisoare pentru spălare de banilor
  • 5 ani de închisoare pentru spălare de banilor
  • 4 ani de închisoare pentru spălare de banilor

Astfel, instanţa a decis ca Elena Udrea să execute sentința cea mai mare, de 6 ani, cu un spor de pedeapsă de 2 ani. Sentința nu e este definitivă.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖