Elena Udrea a fost condamnată marți la închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.
În acest dosar, procurorii DNA au cerut 12 ani de închisoare și Udrea are 7 capete de acuzare, în toate cele 7 ea primind ani grei de închisoare, cele mai mari pedepse fiind de 6 ani.
Mai exact, Udrea a primit următoarele sentințe:
- 6 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită
- 5 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită
- 6 ani de închisoare pentru spălare de bani
- 5 ani de închisoare pentru spălare de banilor
- 3 ani de închisoare pentru spălare de banilor
- 5 ani de închisoare pentru spălare de banilor
- 4 ani de închisoare pentru spălare de banilor
Astfel, instanţa a decis ca Elena Udrea să execute sentința cea mai mare, de 6 ani, cu un spor de pedeapsă de 2 ani. Sentința nu e este definitivă.
În plus, instanța a decis confiscarea a aproape un milion de lei de la Elena Udrea, precum și interzicerea unor drepturi.
Judecător în acest caz este Claudia Jderu de la Curtea de Apel București. Ea a vrut să dea verdictul odată cu motivarea, însă nu a reușit să o redacteze pe toată, aşa că a sintetizat, azi, odată cu anunțul sentinţelor, principalele motive care au stat la baza deciziei sale.
Avocatul lui Udrea: Sentința e absurdă, facem apel
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a anunțat că va face recurs.
”Acuzațiile sunt absurde, această hotărâre e una absurdă, motivarea sumară este ieșită din limitele legii. Sigur că vom declara apel și să sperăm ca la Înalta Curte de Casație și Justiție lucrurile vor fi puse în ordine și în lege”, a spus avocatul, la Antena3.
Doar Andronic a fost achitat
În acelaşi dosar, a fost condamnată şi Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare cu executare, iar jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Andronic este singurul achitat.
Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită, iar Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, - 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.
Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 2017. Procurorii acuză că în 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea.