Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, în acelaşi dosar cu Elena Udrea

Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, în acelaşi dosar cu Elena Udrea

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

Procurorii ceruseră pentru ea 15 ani de închisoare. Ioana Băsescu era acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Procurorii au susținut în rechizitoriu că Ioana Băsescu și partenerul său de la acea vreme au folosit banii pe care sunt acuzați că i-au spălat pentru plata unei excursii în Cuba. Banii fuseseră obținuți de la o companie de stat, Oil Terminal, pentru servicii fictive de publicitate.

ADVERTISING

În același dosar a fost condamnată și Elena Udrea, la 8 ani de închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită, iar Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, are o sentinţă de 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Singurul achitat a fost jurnalistul Dan Andronic, care fusese acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

ADVERTISING

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Judecător în acest caz a fost Claudia Jderu de la Curtea de Apel București. Ea a vrut să dea verdictul odată cu motivarea, însă nu a reușit să o redacteze pe toată, aşa că a sintetizat, azi, odată cu anunțul sentinţelor, principalele motive care au stat la baza deciziei sale.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 2017. Procurorii acuză că în 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

ADVERTISING

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇